Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
          • Odp.: Poradźcie mi w sprawie długu sprzed 9 lat

Jak to czynsz 3 lata ,to po co ja płacę tyle lat już 40 a inni żyją na krechę.Jeśli takie jest prawo to pora się zapoznać i żyć jak panisko o nic się nie martwić.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Tyle, że chyba tam mieszkasz, więc ciebie to nie dotyczy. chodzi o tych co się wyprowadzili.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Nie rozumie w czym problem. Skoro podpisujesz umowę to chyba logiczne ze płacić trzeba. Dla mnie to jest zwykle cwaniactwo

Gość_a
                Zgłoś
                Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 21

Odp.: Poradźcie mi w sprawie długu sprzed 9 lat

gosciu z 18,12 to jesli nie splacilem pozyczki bankowej a sprzedali firmie windykacyjnej to nie moga mi nic zrobic.

Gość_zadluzony
                Zgłoś
                Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 23

napisz na forum z jakiego tytułu jest ten dług to podpwoiem czy się przedawnił, a Ty nic nie popisuj bo przewiesz bieg przedawnienia, a nawet nie romawiaj z firmą

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

po tylu latach to moga

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 26

Już rozmawiałam i chciałam zacząć spłacać. Dług z ery, czyli obecnego t-mobile.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 75

Byłem siedem lat temu na izbie i mi ściągnęli teraz z podatku dlaczego,przecież izby nie ma

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 82

jeżeli nie było sprawy sądowej i nie masz komornika na karku to nic nie odbieraj od nich i nie podpisuj ugód. Jeżeli przyślą ci sądowe wezwanie odpowiedz zarzutem przedawnienia i po sprawie. Jeśli sprawa jest u komornika to musisz spłacać i tyle, chyba że masz nieoficjalne dochody, lub np. masz dwójkę dzieci to możesz napisać wujaśnienie do komornika i ci odpuści bo musisz mieć kasę na życie.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 25

Zapomina pan o jednym jak nie najważniejszym elemencie zadłuzenia. Jezeli wierzyciel złoży w sądzie wniosek o zapłatę, wygra sprawę i uzyska klauzulę wykonalności i pójdzie z tym do komornika- każdorazowe zgłoszenie sprawy u komornika PRZERYWA BIEG PRZEDAWNIENIA i BIEGNIE ON OD NOWA.

Przedawnienie może się zdarzyć tylko w przypadku jeśli wierzyciel nie upomina się o zapłatę. Jeśli sprawa trafia do komornika nawet po umorzeniu postępowania na skutek nieściągalności - dlużnikowi od nowa biegnie 10 letni okres przedawnienia. Jeśli nawet w ostatnim 9 roku wierzyciel ponownie wystąpi do komornika o ściągnięcie- to znów nici z przedawnienia.

Jak wierzyciel pilnuje swoich spraw nie dopuści do przedawnienia,a dłużnik nie tylko nie pozbędzie się długu ale jeszcze dojdą mu odsetki i koszty komornicze. U komornika nic się nie przedawnia.

Długi należy więc spłacać i to najlepiej zanim narosną odsetki i koszty spraw. Uciekanie przed wierzycielem niestety nie pomoże, a tylko wpędzi w większe tarapaty finansowe.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Dlatego też sama poszukałam firmy windykacyjnej. Ostatnie pismo dostałam lata temu, przeprowadziłam się w tym czasie kilka razy, zmieniłam adres zamieszkania ale na stary adres( dom rodziców) nic nie przychodzi od lat. Tyle, że odsetek już mam sporo w porównaniu z groszami, które kiedyś mogłam oddać.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 28

To po to ktos zaklada firme windykacyjna , skupuje za grosze długi aby sie przedawnialy? Ja moje dlugi splacilem oczywiscie zarzadalem papiry potwierdzajace ze dlug splacony i sprawa definitywnie zakończona. Nie zbiednialem a zyje mi sie lżej. I nie psuje sobie tym głowy, czy dlug sie przedawni, bo szkoda na to życia. Milego weekendu :-)

Gość_sw
          Zgłoś
          Odpowiedz

Niby tak, ale lepiej wydać 50zł na prawnika i sprawdzić czy trzeba spłacać niż oddać windykacji 400zł.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

50 zl prawnik pozniej zawalone dniowki w pracy np z powodu rozprawy sądowej, stres, nieprzespane noce a okaze sie ze i tak trzeba zapłacić? Do gościa z 15 01 , bywa ze dluznik jest niesciagalny, wtedy komornik sprawy nie przyjmuje.

Gość_sw
              Zgłoś
              Odpowiedz

Komornik działa na podstawie prawomocnych wyroków sądowych- nie może sobie "wybierać" spraw. :) Jak dłużnik kombinuje i jest nieściągalny, to egzekucję się umarza.... do następnego złożenia dokumentów, co zazwyczaj następuje bardzo szybko. Przy komorniku nic się nie wymyśli - dług wcześniej czy później zostanie ściągnięty z odsetkami i kosztami. Nie warto tu nic kombinować.

Inaczej jest z firmami windykacyjnymi- to prywatne działalności gospodarcze, które mogą w praktyce tylko prosić o zapłatę. Czasem straszą, nękają, nachodzą, co jest niezgodne z prawem. Firmy windykacyjne nie mają uprawnień tak szerokich jak przysługują komornikom.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 30

Tylko że długi to ściąga KOMORNIK PO PRAWOMOCNYM WYROKU a nie firma,która dług kupiła i tylko straszy czy nęka listami.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Dla uporządkowania, jeżeli macie np. niezapłaconą fakturę za usługi telekomunikacyjne i upłynęło ponad dwa lata od daty wymagalności roszczenia (zapłaty), to się przedawniło.

Jeśli firma windykacyjna czy telekomunikacyjna, jakakolwiek kupi Wasz dług i złoży pozew o zapłatę przeciwko dłużnikowi, to owszem, trzeba podnieść zarzut przedawnienia - i nie ma się co bać, wygrywacie sprawę, a jeśli weźmiecie sobie profesjonalnego pełnomocnika (radcę prawnego, adwokata) i tenże, wraz z zarzutem przedawnienia, zawnioskuje o zwrot kosztów procesu, to nie poniesiecie zbędnych kosztów, nie trzeba będzie się bać, nie spać po nocach, etc. Korzystajcie ze swoich praw. Pozdrawiam.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 33

Proszę mi podpowiedzieć jak to się ma do mojej sprawy:

Otrzymałam drugie już pismo od firmy windykacyjnej wzywajace mnie do zapłaty dlugu w kwocie 180 zl. za rzekomy zakup pewnej publikacji. Oba pisma przyszły na adres gdzie nie mieszkam od 1994 roku. Rzekomego zakupu zaś miałam dokonać na ów adres w roku 2000.

Nie jest to absolutnie mój dług gdyż nigdy nie zamawiałam ani nie otrzymałam takiej publikacji.

Jest to jawna próba wyłudzenia pieniędzy. Oczywiście firma windykacyjna straszy sądem i zaborem mienia. Gdy tam zadzwoniłam prosząc o przekazanie dokumentów poswiadczajacych moje zadłużenie usłyszałam, że nie mogą mi takich przekazać bo minął termin ugody ( miedzy jednym listem a drugim) i sprawa jest przygotowywana do sądu. Napisałam zatem maila do firmy od której rzekomo kupiłam publikacje a która przekazała sprawę firmie windykacyjnej z prośbą o przesłanie wszystkich dokumentów potwierdzających mój zakup tejże publikacji, Czekam na odpowiedź. Od czasu rzekomego zakupu publikacji za ktorą mam teraz zapłacić wraz z odsetkami mineło ponad 14 lat, w tym czasie nie było żadnych ponagleń i monitów.

Czy ja mogę napisać do obu firm, że odmawiam zapłaty ( nie mojego długu) powołując się na przedawnienie...? Jakimi punktami Kodeksu powinnam to uzasadnić...?

Gość_ALa
          Zgłoś
          Odpowiedz
4 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Biuro Rachunkowe "Complex"
Branża: Biura rachunkowe
Dodaj firmę