Muzeum jest potrzebne dla potomnych. Nie widzę w tym nic złego.
i w oszukiwania budżetu państwa na cięzkie pieniadze rzez kk tez nie widzisz nic złego ?
Gość z 22:02 ma zaćmienie umysłu! Dal mnie to okradanie narodu w biały dzień. Jest tyle pilnych rzeczy do zrobieni w kraju, a tu tyle pieniędzy na kler! To właśnie woła o pomstę do nieba!!! Konkordat, opłaty, wypasione plebanie i pałace i mało i mało...
To teraz powiedzcie mi, jak się ma budowa tej świątyni za pieniądze z naszych podatków do plucia na Owsiaka w kościołach, który zamiast siedziby WOŚP kupuje sprzęt do ratowania dzieci i nie wyciąga ręki po publiczne pieniądze. Mam wrażenie, że im bliższy schyłek jakiejś instytucji, tym bogatsze wznosi sobie siedziby - patrz ZUS.
Jestem ciekaw kiedy jakiś meczet dostanie dofinansowanie. Mamy ich znacznie mniej niż kościołów, a architekturę mają ciekawszą.
ciekawa jestem jak prokuratura poprowadzi tośledztwo ,czy Nycz zostanie oskarżony o oszustwo czy tez jak zwylke umorzą .
Nie kłam windziarz. Akurat kościół wspiera WOŚP. Także prezes Caritasu pozytywnie się wyraża o akcji Owsiaka. Kościół i księża nie plują na Owsiaka. To, że środowiska prawicowe mają swoją opinię na temat WOŚP i Owsiaka (akurat kupowanie sprzętu zachwalają, chodzi o inne aspekty tej działalności, czego podobnie jak reszta zrozumieć nie potrafisz) to nie znaczy, że kościół pluje na niego i jego akcję.
Po drugie nie wiem co wam tak szkodzi te parę MILIONÓW na świątynię, skoro 15 MILIARDÓW jakie rząd ukradł swoimi ostatnimi decyzjami odnośnie OFE wam tak bardzo nie przeszkadzało. Odnoszę wrażenie, że to raczej ludzka zawiść, zwłaszcza wobec religii niż jakakolwiek troska o dobro państwa przez was przemawia.
I tak dla jasności - nie jestem osobą wierzącą i też nie popieram wydawania pieniędzy na świątynię opatrzności. Nie podoba mi się jednak jak lamentujecie na ten temat, a sprawy tak na prawdę dużo poważniejsze pomijacie.
A i jeszcze jedno - WOŚP, a raczej spółka "Mrówka Mała", której właścicielami jest małżeństwo Owsiaków, posiada wypasiony ośrodek wypoczynkowo-rekreacyjny (komercyjny), który sfinansowany został za pieniądze niewiadomego(?) pochodzenia.
1. WOŚP korzysta masowo z pieniędzy publicznych przy organizowaniu całej akcji.
2. Pan Owsiak pobiera sporą prowizję z organizowania całej akcji.
3. Świątynia Opatrzności Bożej powinna być budowana wyłącznie ze składek wiernych, a nie z podatków.
4. Kościół pobierając tego typu pieniądze z budżetu państwa sam się korumpuje, gdyż niczym innym nie jest to dofinansowanie jak kupieniem sobie przez obecną władzę milczenia Kościoła, a w szczególności jego najwyższych hierarchów.
5. Od jakiegoś czasu Episkopat odwraca wzrok od poczynań władzy za co otrzymuje własnie podziękowania i zapłatę.
Jak nie udowodnisz w końcu pkt 2, to się skończy prokuraturą. Pluj sobie na sąsiada co mu obraz nosisz.
Chętnie poczekam na tego prokuratora. Nie jest żadną tajemnicą, że Owsiak pobiera prowizję. Ponieważ robi to oficjalnie nie twierdzę w jakikolwiek sposób, że robi to bezprawnie. Ma do tego prawo - a ja mam prawo o tym informować.
http://kontrowersje.net/4_lutego_sko_czy_si_jerzy_owsiak_proces_wygrany_i_jest_wyrok
Windziarz, kto Ci takich bzdur nagadał? Chodzę regularnie do Kościoła i nie spotkałem się z żadnym przypadkiem opluwania Owsiaka. Nawet słowem nigdy ksiądz o nim nie wspomniał. Jesteś chłopie przewrażliwiony ;)
To dziwne, bo ja się spotykam i to całkiem często. Idź po mszy i zapytaj księdza - tylko najpierw zagaj coś o zamachu w Smoleńsku, by uznał Cię za swego i powiedział co myśli na temat Owsiaka, równouprawnienia kobiet itp. Zobaczysz tę ponurą stronę Kościoła, która ostatnio coraz częściej oglądam. Tutaj masz przykład: http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/3311812,ksiadz-z-szadku-doniosl-policji-na-wolontariuszy-wosp,id,t.html?cookie=1
Ale wątek nie dotyczy Owsiaka, chociaż argumenty wobec niego ostatnio często przypominają "strategię smoleńską", czyli bzdury mnożą się szybciej niż sprostowania. Co do kasy przeznaczonej na świątynię - ma pójść na muzeum, co samo w sobie nie jest złe. Na pewno będzie lepiej wykorzystana niż dopłata do koncertu Madonny, ale i tak jest to dość kontrowersyjna decyzja. Do budowli sakralnych ostatnio nie mamy dobrej ręki (Jezus ze Świebodzina), więc może zaczekajmy z tymi świątyniami albo przekażmy ich projektowanie architektom, którzy oprócz odpowiedniego światopoglądu mają też jakieś umiejętności.
Windziarz właśnie pokazałeś że nie można Cię brać serio. Każdy ksiądz jest człowiekiem i może mieć swoje poglądy na różne tematy. Ilu jest ludzi, tyle różnych poglądów będą oni mieli. Mnie to nie interesuje co on myśli jako człowiek. Idąc do Kościoła idę się modlić i podczas Mszy Św nigdy nie zdarzyło mi się żeby ksiądz coś mówił o Owsiaku. Jeden ksiądz będzie taki, drugi inny. Tak samo jak nauczyciel, policjant czy sklepikarz. Są to jednak ich indywidualne cechy ludzkie. Nadal nie udowodniłeś swojej tezy że w Kościołach pluje się na Owsiaka. W Kościołach to się modli drogi panie windziarz.
Nie jest dobrze, gdy podczas mszy ksiądz przemyca swoje prywatne poglądy, nawet jeśli są sprzeczne z nauczaniem Kościoła, papieża czy choćby zdrowym rozsądkiem. Nigdy nie słyszałeś o polityce podczas mszy? Nie widziałeś szopki ze sceną "zamachu smoleńskiego"? Widać chodzisz do właściwego kościoła i masz szczęście do duszpasterzy, pogratulować.
Arcybiskup Sławoj Leszek Głódź powiedział w rzymskiej bazylice świętego Pawła za Murami, że biskupi często są źle rozumiani, ośmieszani, wyszydzani i oskarżani.
Bogdan może to Ty masz zaćmienie umysłu? Akurat te pieniądze były przeznaczone na takie a nie inne cele. Muzeum to nic złego, zwłaszcza, że dotyczy dwóch ważnych Polaków. Niech inne pokolenia też coś po nich mają. Trzeba myśleć o przyszłości a nie tylko żyć dniem dzisiejszym. Uważam, iż te pieniądze zostały dobrze wydane.
Jest wielu naprawdę ważnych Polaków w naszej historii. Dużo ważniejszych niż JPII i Wyszyński. To po pierwsze. Po drugie projekt jest koszmarnie brzydki. Po trzecie po jakie licho mamy wydawać publiczne pieniądze na gigantyczny grobowiec w środku stolicy ? Komu to potrzebne poza kościelnymi hierarchami się pytam ? Czemu to ma służyć, jaka z tego korzyść dla społeczeństwa?
Czy my już w Polsce nie mamy innych potrzeb , czy taki jest dobrobyt że możemy sobie pozwolić na takie marnotrawstwo pieniędzy ???
centrum Jana PawłaII jest juz w Łagiewnikach ,tez w budowie -jedno okazałe na całą Polske nie wystarczy?