Ran a dlaczego nie interesuje Cię ile pieniędzy w budżetu idzie na nagrody i premie dla urzędasów(za co te nagrody?) we wszystkich ministerstwach? Dlaczego nie interesuje Cię to, że z budżetu finansowane są partie polityczne, również te, które zapewne nie są Ci bliskie? To nie jest istotne? Uczepiliście się kościoła. Pieniądze, które idą z podatków są rozdzielane nie zawsze sprawiedliwie dla wszystkich ale tak to już jest.
Chodzi mi o te hipokryzje i obłude.
Podobno mamy kryzys ...bieda aż piszczy , rzadzący nie potrafią rozwiązać spraw typu służby zdrowia itp...
Kler wzywa aby ludzie nie gonili za pieniędzmi , kierowali sie nauką Chrystusa.
Radio Maryja co noc nadaje o kosztach jakie PO , przetraca na tzw , posłuże sie słowem Rydzyka "przeżarcie" .
A tu ci powstaje gmach , niebotyczna budowla za ogromne pieniadze ludzi .....czemu to ma słuzyć ?
Widac wyraźnie ,że kościoł katolicki to całkowicie inne państwo , niż nasza umeczona Polska.
a ty Burzum ile dałeś /
Beznadziejny moloch!
Pismen ma rację i niech zgadnę ....chodzi Ci o Okazałą świątynia która wyrośnie na terenie redemptorystów przy Porcie Drzewnym, w sąsiedztwie kampusu Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej.
http://bi.gazeta.pl/im/5/9354/z9354565Q,Tak-ma-wygladac-swiatynia-o--Rydzyka.jpg
ciekawe to forum....
3 tematy burzuma na pierwszej stronie.
w innych tematach, zwłaszcza tych mało wygodnych dla "postępowych", weryfikacje trwają po kilka dni..... w wyniku czego tematy te zawsze są na 7-8 stronie.
chyba czas założyć jakąś darmową stronę z linkami do tego forum -ale tak, aby otwierały się od razu wątki czekające na weryfikację.
Świątynie budowane były od dawien dawna. Może dzięki temu mamy teraz tyle zabytków, nie tylko my zresztą, w każdym państwie takowe istnieją. Będzie jakaś pamiątka dla potomnych, nie widzę w tym nic złego. Nie musi wam się podobać, nie daliście na to ani złotówki (ja zresztą też nie ;). Po co tak cały czas atakujecie i wyzywacie katolików? Dowiem się w końcu? Zaczyna mnie to wkurzać, serio.
Burzum czy to za twoje pieniądze zbudowano tę świątynię? Przecież ty mi nie będziesz mówił na co mam kasę wydawać. Nie twoja kasa - nie twój biznes. Każdy ma wolną wolę i lokuje swoje fundusze tam gdzie chce. I żebyś założył 1000 wątków antykościelnych nic to nie da.
Ty ciągle tropicielu nic nie rozumiesz piszesz ,że nie daliśmy złotówki i tu się grubo mylisz bo jesteśmy ciężko pracującymi obywatelami i płacącymi z tego tytułu podatki a z tych podatków państwo dofinansowuje takie właśnie wynalazki a na przykład na szpitale ciągle brakuje!
Każdy, no może prawie każdy jest ciężko pracującym obywatelem, ja też płacę podatki i nie zawsze mi się podoba to, na co one są wydawane i jak są zagospodarowywane. To, że brakuje na szpitale to inna sprawa, system jest do bani i tyle. Wiem o tym sporo ale to temat na zupełnie inny wątek. Świątynia jest jednak w większości budowana z datków, a że państwo coś tam dofinansuje, no cóż, łaski nie robi, katolicy też są obywatelami. Raz państwo dofinansuje coś dla nich, innym razem zupełnie odwrotnie i bilans wyjdzie na zero. Tak jak już wcześniej wspomniałem, przynajmniej będzie coś, co kiedyś, np za sto czy dwieście lat będzie zabytkiem (jeśli przetrwa), taka pamiątka po nas wszystkich. Zobacz np Kościół Mariacki, jak chętnie jest zwiedzany i to nie tylko przez katolików.
Nie wszystko ci sie podoba,aleeeeeeeee niech bedzie .
Światynia z datków ,nastepna Światynia Rydzykowska z datków , ależ mamy bogate społeczeństwo
Niby nikt nie ma pieniedzy na prywatne leczenie ale na datki koscielne to juz co niektórzy po 500 się deklarują.
Paranoja.
Państwo nie robi łaski ? ...a co to mało kościołów ?!
To takie nowe hasło chyba twoje .....nie róbmy polityki , budujmy koscioły , które staną sie za 200 lat Zabytkiem .
A moze jednak jestem niesprawiedliwy , wszak w takim pieknym , bogatym i zapełnionym przepychem miejscu , modły w intencji biedy , głodu i choroby będa bardziej wyraziste i przedewszystkim skuteczne .
A i jeszcze jedno kiedy ten bilans bedzie na zero ? rozumiem ,że kościół odda pieniadze tak ?
Widzę, że bardzo Cię kole że ludzie dają pieniądze na kościół. Jak ktoś ma taką potrzebę to daje i tyle, nie Tobie oceniać czy to dobrze, czy źle. Nie jest tak, że to są jakieś wielkie pieniądze. Znasz przysłowie ziarnko do ziarnka? Jeśli bardzo dużo ludzi da choćby przysłowiową złotówkę to już może się uzbierać niezła kwota. Nie pisz więc frazesów o prywatnym leczeniu bo jedno do drugiego nic nie ma. Mogę dać np 10 zł na kościół ale za tą kwotę raczej żaden lekarz mnie nie przyjmie. Twoje porównanie jest więc bez sensu. Jeśli chodzi o bilans..Hmm, kiedy wyjdzie na zero? Podam Ci taki mały przykład, choć z góry uprzedzam, że akurat odnośnie tego tematu jestem osobą neutralną(to znaczy że ani mnie to ziębi, ani grzeje;) Otóż, państwo zamierza dofinansowywać zabiegi in vitro, podatki płacą wszyscy, jedni będą zadowoleni z tego, inni wręcz odwrotnie. Z drugiej strony dofinansowywana jest budowa świątyni i znowu jedni będą zadowoleni, inni nie. Wyjdzie na zero czy nie?
O ile dają własne, a nie cudze.
Zły przykład ....albowiem in-vitro pomaga ludziom , przynosi szczęście w postaci upragnionego dziecka , a co da ludziom kawałek przysłowiowej cegły ?
Miejsce kultu ? Jest ich wiele !
I widzisz jak kościół dzieli ludzi.
Dlaczego ludzie są przeciwko in-vitro ?
Bo Kler im mąci w glowie, skoro Bóg nie dał , to nie może byc inaczej .