Dobrze że powstało coś takiego. Niech cały świat zobaczy głupotę polskich katoli. Gdy na świecie panuje kryzys polscy katole budują świątynię za 9mln złotych, bo stać ich są przecież bogaci. Pytanie tylko dla kogo ją zbudowali? Przecież ich bóg jest wszędzie i nie potrzebuje takich budowli- złotych cielców. Jezus też nie żył w przepychu. Ale niestety tak wygląda wasza wiara drodzy katolicy. Łatwiej wydać pieniążki na świątynię niż żyć według jej zasad. Niektórzy chyba myślą że kupią sobie zbawienie.
APEL !!!
Apel do Ich Ekscelencji Wielebnych
prałatów, biskupów i kardynałów
Nadchodzi w Polsce zima a z nią w pewnością fala mrozów. Niskie temperatury w sposób szczególny dotykają ludzi bezdomnych, ubogich, opuszczonych.
Apeluję zatem do Was, duchowni o otwarcie drzwi swoich pałaców, domów parafialnych przypominających często rezydencje milionerów, otwórzcie drzwi biednym i bezdomnym. Albowi
em byłem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a nie daliście Mi pić; byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie; byłem nagi, a nie przyodzialiście mnie; byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie.
Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili. Wszystko, zaś co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili.
Niech słowa płynące z ambon, z Waszych konsekrowanych ust nie będą tylko pustymi frazesami. Pokażcie temu społeczeństwu, że potraficie też dawać a nie tylko brać, i brać. Otwórzcie drzwi Chrystusowi. Wolna Polska to pokolenie rodzących się bezdomnych dzieci. Wolna Polska to bieda, nędza, upokorzenie najsłabszych. Miliardy złotych przekazywane przez budżet państwa na utrzymywanie Waszych posiadłości, dostatnie życie nie licuje w kraju gdzie setki tysięcy dzieci idzie rano bez śniadania do szkół. Wydawanie na Was miliardów złotych w kraju gdzie emeryci nie wykupują leków, gdzie renciści głodują nie jest zgodne z moralnością tak ludzką w ogóle a z chrześcijańską w szczególności.
Wy, ubrani w złocone ornaty, obwieszeni krzyżami z brylantami odganiacie żebraków od swoich kościołów, którzy żebrzą na chleb bo robią Wam konkurencje. Obłudne są Wasze działania w których rzekomo prowadzicie ochronki dla dzieci, domy dla samotnych matek. Zapominacie dodać ze za wszystkie Wasze działania płaci państwo, co więcej dając Wam w ten sposób utrzymanie. Nie ma co ukrywać - to rządzący naszym krajem od 1989r sprawili ze staliście się pazerni, obrzydliwie wręcz nachalni w pozyskiwaniu majątku czyli mamony. Nie interesuje Was że w danym budynku mieści się żłobek, dom opieki społecznej czy przedszkole. Odbieracie wszystko co Wam się rzekomo należy jak i wiele innego majątku z którym nic nie mieliście nigdy wspólnego. To rządzący tym krajem pozwalają Wam bezkarnie okradać ten naród.
Duchowni, moralnie jesteście puści. Jesteście pasożytami, których utrzymuje głodujący emeryt, rencista. Wasza bezczelność, nie liczenie się z niczym i nikim sprawia ze młode pokolenie odchodzi z Kościoła. Stajecie się obiektem drwin. Dzielicie ludzi siejąc nienawiść wśród nich. Chcecie decydować o standardach moralnych społeczeństwa sami nie mając z moralnością wiele wspólnego. To jest właśnie ta Wasza obłuda, fałsz i zakłamanie.
Nie od dzisiaj wiadomo że kler katolicki jest siedliskiem pedofilii i innego obrzydlistwa na świecie. Dewianci w sutannach są chronieni przez swoich przełożonych. Miliardy dolarów, które wierni przekazali Wam na Waszą działalność, na pomoc ludziom biednym, ubogim, musieliście wypłacić ofiarom konsekrowanych fanaberii i dewiacji w wyniku wyroków sądowych. Ludzie dając na Kościół dają na opłacenie wyroków? Trzeba o tym mówić głośno i wyraźnie. Pokory, pokory i jeszcze raz pokory, tego Wam trzeba.
Jakże wymownie brzmią przestrogi świętego Jana Chryzostoma, biskupa Konstantynopola, pisarz chrześcijańskiego, uznawanego za największego kaznodzieję i Ojca Kościoła Wschodu, który powiadał: „Jakiż zysk ma Chrystus z tego, że Jego ołtarze pokrywają naczynia ze złota, gdy On sam umiera z głodu w osobie biednych? Najpierw nakarmcie Jego samego, który jest głodny, a potem, jeśli wam jeszcze zostaną pieniądze, ozdabiajcie Jego ołtarz.”
Natomiast inny święty Bernard z Clairvaux wołał:
„Co w sanktuarium robi złoto? (...) Oczy poją się relikwiami oprawnymi w złoto, a sakiewki otwierają się. Wystawia się na pokaz bardzo piękny obraz jakiegoś świętego (...) biegną ludzie i całują, wzywa się ich do składania darów (...) Ściany kościoła błyszczą złotem, a biedacy w nim gołym ciałem. Kościół kamienie przyobleka złotem, a synów swych porzuca nagich”
Biada Wam faryzeusze....!
O sakralna obłudo! O eklezjalna hipokryzjo!
Amen gościu z 19.42, amen!
Nniektórzy jednej tysięcznej tej sumy nie mają miesięcznie na wegetację, po co to potrzebne? Boga nosimy w sobie nie w największych budowlach. ......
Gościu 19:42 większych bzdur dawno nie czytałem, a uwierz mi czytam bardzo, bardzo dużo.
Kościół pomaga takim ludziom codziennie, tyle tylko, że wielu tu piszących niewiele wie na ten temat bo i skąd ma wiedzieć. Wolą pluć jadem i obrażać katolików, a wszystkich księży wrzucają do jednego worka. Szkoda słów na to, co czytam na tym forum. Tyle jadu i nienawiści dawno nie widziałam. Ateiści atakują coraz zacieklej, zaczynam się ich bać...
Przytakujący i piszący przeciwko Klerowi ,katolikom to wieprze.Ludzie myślący tak jak ich duchowy przywódca palikot i urban.To chamy .
Ann, gdzie mamy się modlić? Na ulicy jak muzułmanie? Zaraz by się krzyk podniósł, że mamy świeckie państwo i ateiści sobie nie życzą aby modlitwy odbywały się w publicznych miejscach. Mamy więc swoje świątynie, tak jak prawosławni mają cerkwie, muzułmanie meczety itp. Co was to obchodzi?????? Zajmijcie się wreszcie sobą, a nie cudzymi problemami.
No proszę napisałem wątek o ateistach i nie weszedł.Niezła cenzura na tym forum
Pomimo tego że jestem katoliczką, pomysł stawiania świątyni Opatrzności Bożej za wiele milionów wydaje mi się bezsensowny i mocno naciągany, o tyle nie uważam aby argument że te pieniądze trzeba wydać na potrzebujących bo jest bieda w kraju, jest mocno nietrafiony a to dlatego że skoro ktoś postanowił wesprzeć konkretnie tą budowę i na to wpłaca pieniądze, nie można nagle pieniędzy przeznaczać coś innego.
Ogólnie odnoszę wrażenie że wszystko w kościele katolickim idzie nie w tym kierunku co trzeba. Biskupi i księża zamiast zajmować się wiernymi, stają się biznesmenami, managerami. Biskupi nie zabierają głosu w najważniejszych dla katolików sprawach, pochłonięci są zwalczaniem wszystkich oddolnych inicjatyw i ruchów w kościele oraz budową wielkich hangarów.
GDZIE mój wątek na forum o ateistach.Nie było w nim nic co by go miało wyłączyć.Nie było przekleństw,wyśmiewania się szydzenia.Na katolików i pis wszystko wchodzi!! Opanujcie się reżimowcy!
Gościu 19:42 jak dla mnie to wszystko co napisałeś to są bzdury!
Ktoś pisze ,że 500 zł zaniesie ksiedzu i mi od tego wara.
Musze powiedzieć, że ludzie całe majątki oddaja w ręce koscioła ,i jak czytamy w Piśmie Świetym , byli gotowi oddac zycie swojego dziecka z miłości do Boga.
Także 500 zł to Słabo , słabiutko , słabiuteńsko .
Marna twoja wiara.
Ran a dlaczego nie interesuje Cię ile pieniędzy w budżetu idzie na nagrody i premie dla urzędasów(za co te nagrody?) we wszystkich ministerstwach? Dlaczego nie interesuje Cię to, że z budżetu finansowane są partie polityczne, również te, które zapewne nie są Ci bliskie? To nie jest istotne? Uczepiliście się kościoła. Pieniądze, które idą z podatków są rozdzielane nie zawsze sprawiedliwie dla wszystkich ale tak to już jest.
O ile dają własne, a nie cudze.
Zły przykład ....albowiem in-vitro pomaga ludziom , przynosi szczęście w postaci upragnionego dziecka , a co da ludziom kawałek przysłowiowej cegły ?
Miejsce kultu ? Jest ich wiele !
I widzisz jak kościół dzieli ludzi.
Dlaczego ludzie są przeciwko in-vitro ?
Bo Kler im mąci w glowie, skoro Bóg nie dał , to nie może byc inaczej .
Wcale nie jestem ateistką! Jak się krytykuje to zaraz trzeba być ateistą?Oczy mam to widzę co się dzieje...Co jakiś czas słyszę o nowym pomniku,nowej świątyni...A te co już są postawione nie wystarczą? Z tego co wiem to drogi Gościu masz się gdzie modlić...nie rozumiem na h... ci nowa świątynia.Katolik się znalazł.Jakbyś był takim katolikiem to pomógł byś żywym,a nie murom z betonu.Żenada po prostu...