Gość z 12,14 ,piszesz jednorazowy dodatki , brednie wypisujesz , nie znasz tematu i ludziom ciemnotę wciskasz , ja dostalem jednorazowo i na zawsze 5,17 zl ( słownie pięć złotych i siedemnaście groszy ) , i czytaj ze zrozumieniem .
To ty czytaj ze zrozumieniem. Bo nikt ciemnoty nie wciska tylko jest tak jak napisał gość z 12:14.
kto dostanie 300 zł. coś wiesz ale nie dokładnie, wiec nie pisz głupot.
Do gość z 12:46. Nie napisałem głupot tylko konkrety, a jak nie wierzysz to jest wujek google.
a kto ten budzet uchwalił
Waloryzacja emerytur, to nie żadna podwyżka. Od lat emerytury są waloryzowane o tzw. wskaźnik waloryzacji. W tym roku jest on bardzo niski (0,24 %). Stąd te kabaretowe kwoty w granicach 2 złotych. Inna sprawa to jednorazowy dodatek (od 50 - do 400 zł) dla osób otrzymujących emerytury do 2 tyś. brutto.
Ja jestem wdzięczna pani premier za tak okazałą waloryzację - dzięki serdeczne - za dużo by umierać, za mało by żyć.
oni o sobie to wiedzą jak pomyśleć,wstyd -oto Polska właśnie
ale której pani premier
Bez przesady, że nie można się utrzymać z emerytury w wysokości 2400-2600, przecież są młodzi ludzie, którzy się nie lenią tylko pracują na etacie za minimalną pensję ok 1300zł. Co oni mają powiedzieć czy za dużo czy za mało?
Zgodnie z ustawą przyjętą przez parlament i podpisaną przez prezydenta z marcową waloryzacją świadczeń jednorazowy dodatek otrzymają emeryci i renciści uzyskujący poniżej 2 tys. zł brutto. Dodatek wyniesie 400 zł dla otrzymujących świadczenia do 900 zł, 300 zł przy świadczeniu 900-1100 zł, 200 zł przy świadczeniach między 1100-1500 zł i 50 zł dla otrzymujących pomiędzy 1,5 tys. a 2 tys. zł.
Rząd zdecydował się na wypłatę dodatków, ponieważ standardowa waloryzacja w 2016 r. byłaby niska, a podwyższenie świadczeń w grupie świadczeń do 2 tys. zł. symboliczne.
najśmieszniejsze jest to że biorą pod uwagę brutto a nie netto, a tzn że jak masz 1600 brutto a do ręki 1400 to dostaniesz nie 200 tylko 50. (analogicznie w innych progach)
moim zdaniem skoro te pieniądze nie są opodatkowane to i pod uwagę powinno być brane netto
ale rząd nigdy nie zrobi tak żeby ludziom było dobrze:((((((((
Ja po 40 latach pracy dostaję 2600 zł emerytury. Jaka będzie podwyżka nie wiem, bo nie mam jeszcze decyzji ZUS.
to kiedy dostaniemy te pieniazki w marcu czy w kwietniu chodzi mi o ten dodatek
Dodatki mają być w marcu razem z waloryzacją.Dodatek będzie jednorazowy a waloryzacja na stałe.
A kto ma emeryturę z KRUSu też coś dostaną?
15:46 pewnie, że dostaną i to więcej, bo oni mają najmniej za pracę po 12h i więcej i to za harówę a nie odbebnienie w państwowej placówce 5h przy kawce i po 30latach zmęczeni mając 52.
Narzekają , ze maja emerytury po 2600 , młodzi jak beda szli na emeryturę dostaną nie wiecej niz 1000 takze nie narzekajcie
gość 11;07 - A kto narzeka na te 2600? W tym wątku nie ma nawet jednego wpisu osoby, która narzekałaby na emeryturę w takiej wysokości. Najważniejsze, by zawsze czytać od początku - do końca i ze zrozumieniem.
A do gościa z 9.45 - porównaj jakie składki odprowadzane są do KRUS, a jakie do ZUS.
Ja do ZUS płacę niezłe pieniądze, do KRUS natomiast płacą grosze. Rolnicy powinni również płacić ZUS.