Ekspresowe tempo prac w Senacie, kolejnego dnia w Sejmie, podpis prezydenta Andrzeja Dudy w niespełna dwie godziny i błyskawiczna publikacja w Dzienniku Ustaw. Tak wyglądały prace nad zmianami w kwocie wolnej od podatku. Dla części Polaków będzie ona podniesiona, dla większości z nas się nie zmieni, a część będzie płacić więcej.
Jednak w tej grupie nie ma posłów, którzy już teraz mają wyższą niż my kwotę wolną, która wynosi 30 451 zł. W obronie parlamentarzystów stanął wicepremier Mateusz Morawiecki. – Posłowie i senatorowie mają mniej więcej takie samo wynagrodzenie od 20 lat – mówił w "Faktach po Faktach" w TVN24. – Proszę mi pokazać która grupa zawodowa ma takie samo wynagrodzenie – dodawał polityk Prawa i Sprawiedliwości.
Tak musiały wyglądać te prace gościu 09:10 aby ustawa mogła wejść od pierwszego stycznia. Bardzo dobrze że potrafią się tak szybko zmobilizować, widać że pracują a nie obijają się.
Polskę to zadłużyło PO przez osiem lat swoich rządów a ludzie nic z tego nie mieli gościu 22:20. Teraz wreszcie zaczyna być normalnie. Na pewno zagłosuję na PIS w kolejnych wyborach.
9:40 pis i tak wygra, nikt takiego poparcia wśród innych partii już nie ma i miał nie bedzie.
Też tak myślę gościu 11:38. Mam nadzieję, że po następnych wyborach PIS zdobędzie większość konstytucyjną.
Gdzie to wyczytałeś lub usłyszałeś?
To wiadomości ogólnodostępne gościu 13:31. Widocznie nie jesteś na bieżąco skoro o tym nie wiesz.
Drodzy zwolennicy dobrej zmiany. Czy Wy nie widzicie, czy nie chcecie widzieć co się dzieje w gospodarce PL. Choć najpewniej się nie znacie na tym co dzieje się w gospodarce, skąd biorą się pieniążki. Nie wystarczy podejść do bankomatu - tam nie drukują, a na drzewach nie rosną.
Też tego nie rozumiem. Wyborcy PIS cieszą się jak dzieci z kolejnych wydatków rządu: kwota wolna, 500+, obniżenie wieku emerytalnego... Nikt z nich naprawdę nie zastanawia się skąd rząd weźmie na to pieniądze? Już PIS zadłużył nas bardziej niż PO przez 8 lat rządzenia, a to dopiero początek ich rządów, kto to wszystko będzie spłacał? Teraz niech jeszcze dadzą każdemu po 100 milionów przelewem na konto i wszyscy będziemy szczęśliwi, a wierzycieli postraszymy obroną terytorialną i dronami Macierewicza (bo helikopterów nie mamy).
z tym ze pis zadluzyl nas bardzie niz PO w czasie 8 lat rzadzenia - mógłbyś podac jakieś źródło tej "rewelacji" ? czy yak tylko w sklepie słyszałeś ? ...
Na zarzut,że posłowie mają 27tys. wolne od podatku posłanka PIS Pani Kępa odpowiedziała , ze to jest kwestia interpretacji ale ta kwota nie była od kilku lat rewaloryzowana./czyli podnoszona, a więc poslowie są i tak stratni/
Gościu z wczoraj z 21,26.Samemu Morawieckiemu się wypsnęło ,że 500+ daliśmy na kredyt. Zaraz był odzew Pani Szydło i Pani Rafalskiej Aby tę niechcianą wypowiedź przykryć. Wzięły się w propagandę jak to rodziny są szczęśliwe. Może i są ,które dostają,ale czy to nie krótkowzroczne, to się jeszcze okaże.
Gdzie tak wyczytałeś że PIS zadłużył nas bardziej niż PO przez osiem lat? W bajkach z mchu i paproci. No takich rewelacji to jeszcze nie czytałem ;))))
Widzę dobre zmiany gościu 15:27, dużo jeszcze jest do zrobienia ale idzie ku dobremu. Mnie nie obchodzą statystyki na papierku, interesuje mnie to jak mi się żyje. Tusk chwalił się zieloną wyspą, wysokim PKB i co z tego? Jakoś marnie się to przekładało na los zwykłych, szarych obywateli. Teraz to się zmieniło i dopóki tak będzie nie dam złego słowa na ten rząd powiedzieć.
14:53) Może dlatego, że uważasz się za zwykłego szarego obywatela nie ogarniasz sytuacji. W przeciwieństwie do Ciebie potrafię ocenić sytuację w kraju (m.in. widzę co się dzieje na giełdzie - firmy z udziałem SP straciły po ok. 50% wartości akcji, widzę jak osłabia się PLN, zauważam spadek przetargów w budownictwie i jeszcze pewnie można więcej pisać). Rozumiem, że żyje Ci się lepiej bo bierzesz 500+ na dzieci - innych powodów z kolei ja nie ogarniam, dla których może żyć Ci się lepiej. Teraz sporo osób sobie chwali ten rząd tylko za 500+ ale nikt nie myśli, że to kiedyś się skończy - albo braknie kasy, albo dzieci wyrosną. I co wtedy? Co dalej? Po zapomogę?
W ogólnodostępnych możesz dowiedzieć się tego co najwyraźniej w twoich nie napisali. Ale komuniści tak już mają, że 6 piw wyciągniętych z cudzej kieszeni traktują jako sukces a autostrady uważają za zbędne
Jakie to są te ogólnodostępne media ? Ja znalazłem coś takiego http://www.wykop.pl/link/3000407/przez-8-lat-rzadow-po-psl-zadluzenie-bezkarnie-powiekszono-o-500-mld-zl/ lub jeśli wolisz to http://wpolityce.pl/gospodarka/258477-po-zadluzyla-polske-bardziej-niz-gierek-mocna-ale-rzetelna-ocena-prof-krzysztofa-rybinskiego
Do takiego zadłużenia PIS'owi naprawdę daleko a przynajmniej ludzie coś z tego mają. Nie rozumiem jeszcze jednego, dlaczego tak przeżywacie to 500 zł a 2 tysiące na emigranta, które chciała dać Kopaczowa jakoś was nie raziło. Poza tym, ile wydaje się na utrzymanie jednego więźnia? Może im zabrać wszak nie muszą żyć w luksusach skoro karę odbywają.
gościu z 14:58, policz sobie ile z naszych podatków poszłoby na przyjęcie tysiąca imigrantów, a ile idzie co roku na 500+. Koszt tego programu to ponad 20 miliardów rocznie. Bogatszych od nas państw nie stać na taką rozrzutność. Rozumiem, że więźniów należałoby rozstrzeliwać, żeby coś tam zaoszczędzić? Rocznie utrzymanie więzień to 2,4 mld zł.
Co do artykułów. Sprawdźmy. Wpolityce to chyba wiarygodny wg ciebie magazyn? No to "gigantyczny przyrost długu publicznego w latach 2007-2013, wyniósł on blisko 450 mld zł (dług wzrósł z 520 mld zł na koniec 2007 roku do 970 mld zł na koniec 2013 roku) tj. do blisko 58% PKB."
To teraz dla porównania PIS: w internecie bez trudu znalazłbyś odpowiednie artykuły, gdybyś zechciał opuścić choć na chwilę swoją bańkę informacyjną:
http://www.nacjonalista.pl/2016/06/25/rzad-pis-zadluza-polakow-szybciej-niz-po-lub-gierek/
http://wgospodarce.pl/informacje/26881-w-ciagu-pol-roku-dlug-polski-wzrosl-o-47-mld-zlotych
Sam rząd PIS zaplanował deficyt na poziomie 60 miliardów złotych.
A to dopiero początek. Jak sądzisz - czy obniżając wiek emerytalny rząd poprawił kondycję ZUS-u? Niedawno umorzono mu 40 miliardów złotych długu wobec państwa. Co oznacza, że będziemy coraz więcej dokładać również do rent i emerytur. Myślę, że PIS nie zdoła zadłużyć Polski bardziej niż PO tylko dlatego, że wcześniej zbankrutujemy.