Ludzie wy nawet nie wiecie o czym mówicie ale się wypowiadacie.
1 indukcja może być na 230 lub na 400V zależy jaką wybierzecie
2 jakie rysy na płycie :) wilgotna szmatka i po sprawie
3 policz sobie czas gotowania na gazie a na inducji gaz 3 min indukcja 1 min i co ci wtedy wyjdzie taniej
4 tylko ktoś kto miał lub ma gaz i indukcję może mieć porównanie a nie mam tylko gaz ale wypowiem się że indukcja jest beee...
5 pomyśl nie kupujesz ruskiego gaz a polski prąd myśl logicznie
Płyta ma jedną wadę jak chcesz popełnić samobójstwo przez wysadzenie mieszkania to nie da rady po prostu nie wybuchnie:(
Osobiście zakazał bym używania kuchni gazowych w blokach ze względu na takie zagrożenie
Do 17.36
Nie zgadzam sie z punktem 3.
Owszem,na płycie krótszy czas gotowania,ale i tak wciąż droższy niż na gazie.
A ja się nie zgodzę z punktem 1.
Nie spotkałem jeszcze indukcji, która by wymagała do pracy napięcia 400V. Może są jakieś przemysłowe?
Indukcję możemy albo podłączyć całą pod jedną fazę, albo rozdzielić zasilanie pól grzewczych na dwie fazy, jednak w drugim przypadku zasilanie jest nadal 230V.
Tylko, żeby mieć 2x 230V to musisz zamówić przyłącze 3 fazowe geniuszu.
Poza tym trzecia"wolna" faza w sam raz pod piekarnik:)
Druga sprawa to podłączenie pod jedną fazę płyty to bezsens.
Jednocześnie z jakąś sensowną mocą będzie działało jedno pole, no albo wszystkie ...tyle że każde ledwo co.
Nie mówię o przyłączu, tylko o "indukcja może być na 230 lub na 400V zależy jaką wybierzecie".
W życiu bym nie wróciła do gazu, niech każdy sobie robi jak chce. Ktoś napisał że płyta się brudzi i wygląda jak rzygowiny - ktos jest smieszny chyba nie umie umyc płyt indukcyjnej, bardzo łatwo bezproblemowo się ją czyści.
Jeśli kuchnia gazowa jest jedynym odbiornikiem gazu i zamieniając na indukcję zrezygnujesz z dostaw gazu, to zawsze będzie to korzystniejsze rozwiązanie ze względu na fakt rezygnacji z opłat stałych, które są coraz wyższe. Zużycie energii nie będzie miało żadnego znaczenia, bo jakiekolwiek różnice nawet niekorzystne nie przewyższą korzyści z likwidacji opłat za dostawę gazu.
Poza tym osoby gotujące na gazie bardzo rzadko potrafią umiejętnie używać mocy palników i dostosowywać rozmiary garnków do faktycznych potrzeb i rozmiarów używanego palnika. Przy prawidłowej modulacji intensywności palenia i rozmiaru płomienia, by nie wykraczał poza dno garnka zużycie gazu jest niewielkie. Jednak z moich obserwacji wynika, że zazwyczaj użytkownicy gazu podgrzewają powietrze wokół garnka zamiast ograniczyć płomień lub zwiększyć rozmiar garnka.
Kuchnia indukcyjna jest pod tym względem oszczędna, bo generuje moc impulsowo a poza tym tylko na powierzchni dna garnka a nie wokół jak choćby dawne kuchnie ceramiczne elektryczne (działające podobnie do gazowych). Indukcyjne są super i faktyczne zużycie energii nie jest duże przy normalnym codziennym gotowaniu.
Wszystkie garnki muszę wyrzucić, żaden nie przkleja się do magnesu.
kto podłącza płyty indukcyjne w Ostrowcu pod siłę??
Trzeba wszystkie garczki wyrzucić i kupić nowe ,take specjalne do indukcji.Tylko ktoś nie dodał że jedzenie jest niezdrowe bo fale indukcyjne to powodują tak samo jak mikrofalówka ,też szybka a niezdrowa.Najlepsze płyty indukcyjne są z ujemną indukcyjnością to oznacza że fale magnetyczne najpierw rozgrzewają zawartość garnka od środka,te płyty są dość drogie ale jedzenie dużo zdrowsze nie rakotwórcze. Najlepsze płyty indukcyjne mają irydowe katody a anody plazmowe ale to jest wyższa półka i mało kogo stać na ten luksus.
elektryk Jacek Osuch.
kuchnia indukcyjna przeważnie jest zasilana 2 fazami czyli zasilanie 400V, ale te kuchnie mogą pracować na zasilaniu 230V. Kwestia odpowiedniego ustawienia zwor. Garnków nie należy wyrzucać, są specjalne podkładki i na zwykłych garnkach zupę się gotuje. Jacek kuchnie podłączy i gwarancje podbije. Pozdrawiam konkurencje.
Najlepiej tych z Polnej się spytać o pobór prądu.
http://www.ostrowiecnr1.pl/forum/watek/polna-3a-i-wszystko-na-prad/
Moja płyta indukcyjna Philipiaka nie ma jakiegoś dużego apetytu na prąd śmiem twierdzić że jest wręcz superoszczędna. Muszę jednak szczerze przyznać że ma dwa pola grzewcze to i mocy zużywa mniej. Do niewielkiej kuchni jest wręcz idealna.
Philipiaka mamy wszyscy dość,a najbardziej emeryci renciści.
Philipiak słynny ściemniacz na całą Polskę!!!