Proszę o szczere rady i uwagi na temat zakupu płyty gazowej do kuchni. Remontuję kuchnię i myślałam o zamianie tradycyjnej kuchni gazowej "60" na płytę gazową i osobny piekarnik. W pierwszej chwili zdecydowałam się na płytę stalową pod zabudowę z palnikiem wook, ale teraz mam wątpliwości. Bo podobno trudno płytę taką doczyścić, zostają trwałe plamy, bardzo łatwo się rysuje, jest za mała powierzchnia na większe garczki, nagrzewają się pokrętła. Znowu przy szklanej płycie ponoć łatwo ją stłuc, lub uszkodzić brzegi i widać każdą plamkę. Co robić, co wybrać,żeby nie żałować. Dodam że jesteśmy czteroosobową rodziną z dwójką dzieci, dużo gotuję, robię przetwory. Może ktoś mi doradzi coś sprawdzonego, na co zwrócić uwagę, jaką firmę czy model wybrać. Jeśli chodzi o piekarnik to też proszę o rady i wskazówki.
Jeśli zależy Ci bardzo na kuchence na gaz, i masz trochę kasy:-), to polecam to:
http://allegro.pl/plyta-gazowa-solgaz-gpc3-gaz-pod-szklem-ceramiczna-i6461544885.html.
Jeśli nie kup indukcję.
Ja używam od ponad dwóch lat płyty szklanej i tak jak pisałaś strasznie się brudzi a mycie jej jest bardzo pracochłonne, ze względu na wszystkie wystające elementy palników gazowych.
"Zazdrosze" ludziom płyt indukcyjnych bo jeśli nic nie przypalisz jej czyszczenie trwa 30 sekund - ja tracę jakieś 25 minut żeby doprowadzić ją do idealnego stanu. Kupiłem płytę gazową ze względu na to, że gaz mam w czynszu i przemówiła ekonomia. Niestety na płytę z linku mnie nie stać:-(
Witam, mam podobny dylemat. Wlasnie remontuje kuchnie i szukam plyty - na gaz, bo duzo gotuje, a elektryczna ciagnie chyba pradu za miliony. Mam pytanie do uzytkownikow plyt gazowych - czy te bez zadnego wglebienia nie powoduja czasem ciaglego zalewania blatu?
Ja mam juz 6 lat firmy mastercuk z płyty jestem zadowolona natomiast piekarnika tego producenta nie polecam co do płyt indukcyjnych to są energooszczędne ale potrzebna jest siła do ich zainstalowania
Koleżanka miała płytę gazową szklaną, ale musiała ją wymieniać bo upadła jej na szkło łyżka i płyta pękła.
Mam płytę indukcyjną Amica jestem bardzo zadowolona (wcześniej miałam zwykłą kuchnię gazową), nie smoli,nie kopci, praktyczna w użytkowaniu, łatwa w czyszczeniu. Nie chcę innej. Jeśli chodzi o koszty używania porównywalnie z tym co płaciłam za gaz (sama się zdziwiłam bo spodziewałam się więcej). Zrezygnowałam w ogóle z gazu mam tylko licznik energii elektr. Mam więc oszczędność, bo nie płacę abonamentu za gaz, a uwierzcie nie jest mały.
gość Mania absolutnie nie trzeba mieć siły, zwykły prąd, mam w bloku używam i jestem zadowolona energooszczędna jest, firma Amica.
Mam już od 6 lat płytę z solgazu. Wyglada jak indukcyjna, ale jest na gaz. Poczatkowo trudno mi było się przyzwyczaić zwłaszcza do czyszczenia, ale jak ma się specjalny nozyk, to problemu z utrzymaniem czystości nie ma. Płyta jest bardzo oszczędna. Polecam. Trzeba tylko zamontować nad nią wyciąg, który musi byc właczony w trakcie gotowania. Jak kupowalismy płytę , to kupilismy trzy palnikową a czwarte miejsce tzw. pole grzewcze też się nagrzewa i można tam odstawić potrawę, żeby sobie lekko "pyrkała". Jeśli dużo gotujesz to polecam kupić płyte 4 palnikową, jest po prostu większa.
Trudno uwierzyc, ze wiekszosc ludzi w Ostrowcu ma plyty solgaz kosztujace ponad 2000 zlotych.
Tak i ta większość akurat składa się z kilku osób piszących na forum. Ja jestem w mniejszości, bo nie mam płyty solgazu, ale zainteresowałam się:)