do gotowania można dodać trochę oleju i nie będzie się kleił
Jestem gospodynią z wieloletnim doświadczeniem; od zawsze przelewam zimną wodą i jest super. Gotowanie tylko al dente. Nie przelewam jedynie spagetti - a jeśli już to odrobinę. Przelewanie dotyczy zarówno makaronów gotowych, jak tych zagniatanych i krojonych ręcznie
A ja taki do rosołu przelewam duża ilością zimnej wody.
nie masz większych problemów? na forum pytasz jak odcedzić makaron?
Idę odcedzić ziemniaki.....
Masz zapewne kiepski makaron. Nie przelewa się zimną wodą makaronu a jak jest dobry to nie będzie się sklejał itp. Musisz też pilnować żeby się nie rozgotował. Ja uwielbiam jak jest taki al dente ;) Pozdrawiam
Makaron dobrze jest wypłukać w lenorze, ma wtedy świeży zapach i się nie lepi.
a mówiłem ci Kasiu, nie gotuj makaronu w rosole
makaron do zup należy przelać zimna woda , do sosów typu np. penne nie ponieważ przelewając wodą sos nie bedzie się " lepił" do makaronu :D
no a o czym ja napisałem ???? :D