Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Płukanie makaronu

Ilość postów: 14 | Odsłon: 2655 | Najnowszy post
  • Płukanie makaronu

    Jak odcedzacie makaron zyby nie był metny w rosole

    Gość_Kasia
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Płukanie makaronu

      Trzeba pilnować żeby nie rozgotować.Potem przelać wodą.Ale zaraz...kluski do rosołu i nie będą mętne.

      Gość_kgb
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 3

      Odp.: Płukanie makaronu

      Kasiu- Po ugotowaniu makaronu wylewasz go na durszlak i przelewasz mocno zimną wodą.Tak sporo.-Potem odcieknie woda i dopiero bierzesz na talerz i wlewasz rosół.

      zenka
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Płukanie makaronu

        makaronu po ugotowaniu nie przelewa sie woda. Wazne zeby nie rozgotowac i dobry makaron ;)

        happyme
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Płukanie makaronu

          do gotowania można dodać trochę oleju i nie będzie się kleił

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

          Odp.: Płukanie makaronu

          Jestem gospodynią z wieloletnim doświadczeniem; od zawsze przelewam zimną wodą i jest super. Gotowanie tylko al dente. Nie przelewam jedynie spagetti - a jeśli już to odrobinę. Przelewanie dotyczy zarówno makaronów gotowych, jak tych zagniatanych i krojonych ręcznie

          Gość_Marzena
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

          Odp.: Płukanie makaronu

          A ja taki do rosołu przelewam duża ilością zimnej wody.

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Płukanie makaronu

            przelewanie makaronu woda to zbrodnia. widzialam tez takie gospodynie ktore ryz plukaly!! nie gotowac na mocnym gazie i nie mieszac lycha w kolko i nie rozgotowywac. smaczny makaron to cieply makaron i nie obslizgly od wody. spagetti z plukanym makaronem-zgroza! plukanie psuje smak. nigdy nie plukam i mi sie nie lepi, jest jedrny i smaczny. dobry makaron musi miec duzo jajek wtedy jest zwarty. nie kupujcie tanich makaronow bo te rzeczywiscie sie robia na papke

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

            Odp.: Płukanie makaronu

            też przelewam

            dk79
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Płukanie makaronu

              Taki tani z supermarketu musisz przelewać bo się zlepia zaraz. Nie musisz przelewać jak sama go zrobisz , wtedy jest najlepszy.

              tara13
              Zgłoś
              Odpowiedz
              • Odp.: Płukanie makaronu

                Robić swój makaron albo kupować dobrej jakości i wszystko będzie w porzadku

                Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
                • Odp.: Płukanie makaronu

                  makaron do zup należy przelać zimna woda , do sosów typu np. penne nie ponieważ przelewając wodą sos nie bedzie się " lepił" do makaronu :D

                  Gość_paweł
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                  • Odp.: Płukanie makaronu

                    Moja babcia, moja mama , teściowa i ja również przelewam zimną wodą kluski do rosołu i to nie ma nic wspólnego czy tanie czy drogie czy domowe. Nie przelewa się zimną wodą różnych makaronów do włoskich past. Ktoś gdzieś usłyszał ale nie posłuchał dokładnie. Kasiu jeśli do klusek wlewasz rosół i mętnieje , to prawdopodobnie przegotowujesz go.

                    Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 19

      Odp.: Płukanie makaronu

      Do rosołu, oczywiście jest sens, by makaron przepłukać. Ale nie robię tego bardzo sowicie. Zazwyczaj zalewam gar do pełna zimną woda i odcedzam.

      Makaron ugotowany odpowiednio nie skleja się i nie mętnieje potem w rosole.

      Przede wszystkim trzeba pamiętać, by nie mieszać w garze bez pamięci - makaron tego nie lubi... ;-)

      Dodatkowo, rozróżnijmy nasze domowe kluski, od tych ze sklepu. Nasze mają sporo skrobi, nie są zazwyczaj robione z pszenicy durum, więc opłukanie jest zasadne zwłaszcza, gdy część zostaje potem "na później". Choć i z tym można sobie poradzić. Kluski lekko nawet posklejane rzucamy na wrzątek i odcedzamy. Mamy świeży, śliczny i apetyczny makaron.

      Natomiast kupowany dobry makaron z pszenicy durum, o ile ugotuje się umiejętnie, ani nie zmętnieje, ani kleić się nie będzie.

      I tak ku pamięci przypominam, ze makaron do sosów się nie przelewa wodą, ani nie gotuje z olejem - toż to zbrodnia i kardynalny błąd kulinarny. Większość smaku sobie odbieramy i wyglądu dania. Ba, zostawia się odrobinę wody spod gotowanego makronu, by sos był lepszy ;-)

      Tennessee
      Zgłoś
      Odpowiedz
6 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Biuro Rachunkowe "Complex"
Branża: Biura rachunkowe
Dodaj firmę