Mam pytanie-czemu w niektórych sklepach,a zwlaszcza w osiedlowych nie mogę płacic kartą nawet za towar warty np.1.00zl?
Jest taki temat czemu nie można płacić kartą w Biedronce i jest tam kilka linków które sprawę Ci naświetlą .
http://www.ostrowiecnr1.pl/forum/watek/dlaczego-nie-mozna-placic-karta-w-biedronce/s2/#post-28
nie pytam o biedronkę ale o sklepy które posiadają możliwość placenia karta ale wprowadzają sobie własne limity od ilu zł mam płacić-czy tak wolno?skoro to moje pieniądze?
w tesco płatność kartą jest od 2zł
Proste, jest to poprostu nieopłacalne.
Sklepy płacą procent od takiej transakcji. Resztę sobie dopowiedz.
Tak ciężko ci zabrać w kieszeń tą jedną złotówkę!!!
napisalam "np.1,00zł" jesli mam rachunek 8,90 lub nawet 9,99 kasjer każe mi wybrać coś jeszcze by bylo powyżej 10,00zł czy to legalne?
Ten limit 10 zł to i tak za mały… niech 10 debili płaci kartą za 3 zł, dwóch z nich niech się pomyli z pinem, dwóm niech odrzuci kartę ze 2 razy co przedłuża sprawę… to Pan/Pani za kasą nerwicy dostanie
dlatego wymyślono coś takiego jak paypass. Kupujesz dokładasz kartę i dziękujesz. Bez czekania, kombinowania.
większość narodu chyba jeszcze tego nie ma, a sklepiki osiedlowe stare terminale posiadają
Tak jak ktoś pisze z płaceniem nowymi kartami ,z tym że to bardzo niebezpieczne karty i łatwo nas wydoić bo są nieautoryzowane transakcję do 50 zł a chyba już żaden bank innych nie wydaje a karty są ponoć bardzo słabo zabezpieczone(przynajmniej takie pokazują się artykuły co jakiś czas) .Czasem jest próg opłacalności płacenia kartą dla sprzedawcy np w Lidlu jeszcze niedawno było to 20 zł a to duży sklep posiadający np upusty w opłatach .
Gdyby @mon zechciał łaskawie przeczytać linki z tamtego tematu nie zadawał by takich pytań ,co do jego ostatniego pytania w przypadku gdy płacisz gotówką możesz kupić za dowolną kwotę w przypadku karty musisz zrozumieć ,że nikt nie będzie dopłacał do Twoich zakupów bo prowadzi interes by zarabiać .
Tak już jest, że nic nie jest za darmo. Sprzedawcy płacą za obsługę transakcji operatorom tzw. opłatę interchange. Opłata za dzierżawę terminala, za dostęp i opłata od sprzedaży zniechęca sprzedawców do akceptacji kart. Mają mniejszy zysk… Stąd w sklepach tabliczki z komunikatami np. „Płatność kartą od 7 zł”. Link z obrazowym przykładem:
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,11092103,Ile_to_kosztuje__Transakcja_karta_platnicza.html
niech ten link Ci odpowie. oglądać od 20s.