utarta margaryne z cukrem i zółtkami miesza się ze zmielonym makiem do tego wrzuca sie starte jabłka ,łyżke tartej bułki ,łyzeczke proszku do pieczenia,rodzynki i na koniec piane z białek ,mieszamy delikatnie jak biszkopta i na blache do piekarnika ,po wystudzeniu kroimy na połowe i przekładamy masa np budyniowa +polewa na wierzch mój mąż uwielbia.
Dziękuję :) Znam pod nazwą makowiec z jabłkami, faktycznie bardzo smaczny :)
ja pike orzechowiec na miodzie kruchy z jabłkami i rolade śmietankową
20;18 - moje zdanie o kryzysie to sarkazm. Ja też w sklepach bywam i obserwuję ten kryzys. I jakoś go nie mogę specjalnie dostrzec . Widać ślepa już ze mnie emerytka jest.
U mnie sernik, tiramisu,makowiec,latte i ananasowiec z bezą z migdałami.Moze jeszcze rolada, zobacze jak czas pozwoli.
U mnie też sernik podstawą, ale w święta "niepicowany " czyli nie z wiadereczka, tylko 1,5 kg białego półtłustego sera kręconego przez maszynkę. Te z wiaderka często jakieś takie gumowate, takie serniki na bóla:) Ale oczywiście to rzecz względna, jak komu pasuje.
U mnie Pani Walewska, oczywiście sernik z sera kręconego oczywiscie przez maszynkę, bo to tradycja, podobno dla mężusia rureczki z kremem, dla córci zwykła chatka serowa, bo uwielbia, a czy jeszcze cos to jak czas pozwo;i:)
Ja piekę serniczek, piernik, keks. Najlepiej sernik lubię ;-)
a mnie piecze taka Pani :) ja nie lubię stać przy garach, a tak to kupię składniki i płacę tej Pani 200zł za upieczenie.
ja piekę sernik tradycyjny, co najmniej 2 mazurki, karpatkę i napolenkę :) już się cieszę na pieczenie. znając swoją rodzinkę w poniedziałek będą już resztki :)
Najlepiej i najzdrowiej samemu upiec.Niech będzie dwa ale własne.A do tego jaka satysfakcja.
Piernik jest ciastem bożonarodzeniowym!!!