Sernik rosa, królewicz, mazurek orzechowy i 3 bit.
Sernik w polewie toffi, szarlotka, brzoskwiniowy z galaretką, krówką i kremem i oczywiście tradycyjną babkę karmelową... zastanawiam sie nad rurkami z bitą smietaną (rurki mam gotowe).
Proszę bardzo.
Babka karmelowa.
5 jajek180 g mąki
100 g maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
400 g masy krówkowej (kajmakowej) w puszce
100 g masła
4 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
50 g płatków migdałowych
tłuszcz i bułka tarta do formy
300 g masy krówkowej przełożyć do rondla,dodać masło i podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników (nie gotować).Przesiać mąki wraz z proszkiem do piecz.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę.Pod koniec ubijania wsypać cukier.gdy składniki sie połączą, dodać żółtka i sok z cytryny.Wszystko jeszcze chwilę miksować.Nastepnie małymi porcjami wlewać masę krówkową połączona z masłem i mieszać łyżką , po czym wsypać wymieszane mąki.Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Forme z tuleją do piecz. babki wysmarować.Ciasto przełożyć do formy i piec przez 50-55 min.e temp. 180 st.C.Ostudzić . 50 g płatków migdałowych prażyć na suchej patelni do zrumienienia.
Przygotować polewę: 100 g masy krówkowej podgrzać z 4 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników. Ostudzoną babkę polać ciepłą polewą krówkową i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego.
Tradycyjne polskie wielkanocne ciasta : przede wszystkim mazurki - bakaliowy, kajmakowy i cytrynowy, babę drożdżową i czasem sernik.
A znajdzie się ktoś kto upiecze mi pycha placek?Ja bardzo lubię jeść.
zgadza się:mazurki i babki ale sernik nie jest plackiem wielkanocnym
Bardzo dziekuję :) Wydaje się fajna. Nie znałam takiego przepisu. Mam nadzieję, że nie robi się zakalec, bo tego zawsze się boję w babkach. BeatoB proszę napisz ile to 180 g mąki? Zepsuła mi się waga :(
Dzięki bardzo. Ja piekę tradycyjny sernik, szybki przekładaniec karpatka, masa krówkowa kajmakowa i jeszcze dżem z czarnej porzeczki, rurki z pyszynym kremem. I chyba tyle. Mam ochotę na rodzynkowca. Ale będzie za dużo. Znalazłam też przepis na babkę włoską - to ta na drożdżach z ogromną ilością rodzynek.
weryfikowana do tej pory @tuśka wczoraj o 14;40 napisała: "Jeden wystarczy...i tak po świętach się połowę wyrzuca...szkoda pieniędzy" - prawda i tylko prawda. Kupa wątków o kryzysie, braku pracy, a tu taka rozrzutność. Tylko,że my Polacy to musimy się "pokazać". Na kredyt, na krechę, ale świętować to potrafimy, czy to kryzys, czy nie.
Oj emerytko emerytko, skoro ktoś ma pieniadze i ochotę to niech piecze. Ja też zawsze piekę 4 i wszystko pójdzie. Ale piekę sama , nie kupuję po 25 zł za kilogram. Za tylę to upiekę 3 duże brytwanki. Oczywiście nie liczę w tym sernika. Nie żyję w dostatku, ale na wypieki jeszcze mnie stać. Idź emerytko do supermarketów to zobaczysz ten kryzys w wózkach kupujących. Są pełne. I na szczęście. Narzekając nie mamy na nic wpływu.
Sernik z bakaliami ,śmietanowca,dla męża makowiec po japońsku,drożdzowa baba i przekładańca typu salceson.Pięcioro nas ,goście co roku dopisuja -ma kto jesć .