Przepis sprawdzony ciasto jest przepyszne:)
Składniki: Biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 łyżka oleju, 1 szklanka mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa waniliowa: 50 dag masła, ¾ szklanki cukru pudru, 4 serki homogenizowane waniliowe najlepiej Danio (4 x 15 dag), 1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego Ponadto: 1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag)
1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag)
Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części. Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić. Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego.
przepyszne ale dość trudne ;p mi nie wyszedł kiedyś rewelacyjnie, ale racja przepyszne to jest :D