Przecież nie o księdzu tu mowa. Umiesz czytać ze zrozumieniem Maximus? Chodzi o utrzymanie cmentarza parafialnego. Teraz wszystko kosztuje a raczej nie ma chętnych do wolontariatu przy takich pracach. No chyba, że ty się zgłosisz na ochotnika ;)
"ceny pogrzebów rosną" ty czytający ze "zrozumieniem"
Opłaty są bardzo niskie na tym cmentarzu to rozdmuchany temat, wystarczy porównać z opłatami na komunalnym za ten sam okres ,tu jest kilka razy taniej .
Pierdzielę.. nie umieram. Nie będę obciążał finansowo mojej rodziny :)
@www uwierz mi tam jest naprawdę tanio a coś na ten temat wiem w ciągu kilku lat pochowałem 2 dziadków ,babcie i ojca .
Komu jest drogo niech zwolni tam miejsce i przeniesie się na komunalny ,nawet jak przyjdzie pochować mu 2 osobę a grób nie będzie wymurowany będzie musiał uzupełnić opłatę o lata które upłyneły od pierwszego pochówku .Tam 2 miejscowy plac kosztuje coś koło 3 tysięcy za ten sam lub podobny okres .
Sam dbam o groby bliskich wiec za co mam płacić? Nikt nie przyjdzie i nie posprząta i nie odnowi jak sam tego nie zrobię. A stare grobowce? Rzucone w jeden kąt i tak sobie stoją i marnieją. To gdzie te pieniądze idą? Jak nie na ich renowację.
Pieniądze idą np.na wyworzenie śmieci,jakieś drobne remonty,koszenie trawy. Każdy sprząta koło swojego grobu ale reszta go już nie obchodzi a ktoś to musi robić i zazwyczaj ludzie nie chcą tego robić za darmo w porównaniu do innych cmentarzy nie jest wysoka to kwota,250zł/osoby,na 20lat to nie jest wiele.
Ja tam sobie grobowiec wybudowałam i wiem w którym miejscu robaczki mnie zeżrą i płacić już nikt za mnie nie musi , tylko za włożenie skrzyneczki do grobowca....hihihi
O groby trzeba dbać ale nie przesadzajcie,Od lat wiadomo że trzeba za placówkę na cmentarzu płacić. Jeżeli widzę na cmentarzu wiele nagrobków przygotowanych za życia właścicieli,czekających na ich kres przy ich cenie te 500 złotych to nieduża kwota. Wszyscy kiedyś umrzemy i miejmy nadzieje że nasze potomstwo zadba o to byśmy po 20 latach nie padli ofiarą kryzysu i oszczędności.Ja wykupiłbym miejsce nawet za 1000 bo szanuje swoich przodków i pamięć o nich
Remonty czego przepraszam bardzo? Przez tyle lat to Kapliczkę zrobili i nic więcej. A trawy do koszenia jest, ze łoj no rzeczywiście. Jedynie to ze śmieciami się zgodzę.
A poza tym jak można zlikwidować grób, pochować tam kogoś innego bo się nie zapłaciło?! Gdzie szacunek dla zmarłego, rodziny?
Netia 10 50 kolejne kłamstwo z likwidowaniem grobów ,nikt ich na siłę nie likwiduje bo nie zapłacono ,kasowane mają być zaniedbane groby którymi się nikt nie zajmuję .Gdyby tak patrzeć ,że kogoś gdzieś pochowano to pewnie nie było by już miejsca na ziemi gdzie to się nie odbyło .Załóż własny cmentarz ludzie Ci odpalą co roku 25 zł i będziesz szalał ,do tego wymagania będą mieć oczywiście nieziemskie bo ONI płacą i się im należy ,zapraszam stękających na cmentarz na Długiej ,jak widać nowych nagrobków od groma nie widzę by ludzie sobie żałowali na to kasy jak również na opłatę która jest kilka razy wyższa .
Jak widzę skończył się temat na kolejny" super " rzetelnie napisany artykuł w naszej lokalnej prasie z zerowym zainteresowanie tego który pisał . Na niską cenę krzyczy się zdzierstwo ,tam gdzie było dziadostwo i olewało się współlokatorów ogromny kolejny krzyk ,że to niesprawiedliwość niesamowita .Może gdyby się temu komuś zechciało to napisał by ciekawy artykuł i wiedzielibyśmy jakie są ceny okolicznych miejscówek na ostatnie przechowanie .Nie prawdą jest też ,że mają wywalać nieopłacone groby ,jedynie mają być zagospodarowane te opuszczone i zdziczałe .
Na kom unalnym jest ściana z urnami, spoczywaja tam już prochy kilku osób, ale za to też sie płaci.
To prawda że pod płotem to za darmo. A dlaczego za darmo nikt nie chce wywozić z cmentarza śmieci, które pozostawiają po sprzątaniu zywi /