"Komunikat, jaki ukazał się po Wszystkich Świętych w sprawie wprowadzania na cmentarzu parafialnym, 500-złotowych opłat za groby, istniejące ponad 20 lat, wywołał gwałtowne dyskusje na ten temat." G.O.
Nie wiem jak to skomentować, włąsnym oczom nie wierzę...
Przecież na Komunalnym jest to samo. Cmentarz trzeba jakoś utrzymać. Dla mnie to z małej chmury- duży deszcz. Nie widzę tu nic zdrożnego.
z tego co sie orientuje bo bylam pytac wlasnie o ta oplate jest to oplata raz na 20 lat , rozne sa kwoty 200, 500 zl zalezy od parafi. Wielka dyskusja sie wywiazala w zwiazku z tym natomiast jezeli jest to oplata na okres 20 lat nie wydaje mi sie ze sa to wielkie pieniadze i trzeba podkreslic ze te pieniadze nie sa dla ksiedza jak niektorzy uwazaja te pieniadze sa na utrzymanie cmetarza na oplaty za wode badz jej doprowadzenie do cmentarza, na remonty alejek badz zrobienie nowych t takie tam......pomysl mi sie nie bardzi podobal natomiast po dluzszym zastanowieniu i zapoznaniu sie ze szczegolami nie jest to zle...kazdy by chcial zeby bylo dobrze ladnie a jak sa jakie oplaty toj uz nie bardzo sa zadowoleni
No niestety. Życie kosztuje.
Śmierć kosztuje.
Kiedyś dostawalismy 8 tysięcy złotych na pogrzeb.
Dzięki partii "miłości" to już tylko 4 tysiące.
Do kogo masz pretensje??? Do księdza ,który jest zarządcą cmentarza i ma obowiązki związane z jego utrzymaniem???
Idź do Tuska. Na pewno cię wysłucha i utuli w "bulu"
a ja na to checheche....
płacić kasę bo za 20 lat nici z raju!!!
a tak w nawiasem mówiąc to niektóre miasta po Wszystkich Świętych wywożą śmieci z cmentarzy "gratis" ciekawe jak jest u nas?
I to przemawia za tym, żeby po śmierci mnie spalili i w jakimś fajnym wazonie trzymaki w domu na półce ;)
ale tak jest od lat, nie wiem w czym problem? 39 lat temu zmarl mi dziadek, po 20 latach musielismy wykupić teren ponownie, wówczas kosztowało to więcej niz obecnie, po śmierci babci zrobiliśmy to bo nie było innego wyjscia. Za chwilę mija 20 lat od smierci babci i wiem , ze musimy to wykupić bo pewnego dnia zniknie nagrobek i pochowają kogoś innego.
oczywiscie ja pisałam o cmentarzu na Grabowieckiej-komunalnym.
Też jestem za kremacją.Cmentarze wymagają ciągłego sprzątania ,napraw, plewienia itp a ściana z urnami załatwiła by wszystko .
bo kto umarł , ten nie żyje
To jakis absurd co to się dzieje,o zgrozo
Na Komunalnym tak jest od bardzo wielu lat, to normalne, że cmentarz sam się nie utrzyma. Nie bardzo widzę w czym problem..
Tylko na komunalnym chyba trochę większa jest ta kwota.Kwota na parafialnym jest uzależniona od ilości osób spoczywających w grobowcu,niedawno przechodziłam ten temat.Od każdej sztuki spoczywającej w grobowcu płaci się 250zł.
Spoczywają to niech płacą.
Zasiłek pogrzebowy drastycznie zmniejszyli, ceny pogrzebów rosną, niskie na pewno nie są. I teraz jeszcze tu drozeje? Przeciez dojdzie do tego, że ludzi będzie sie chować we własnym ogródku albo na polu!