Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj

Szanowni Użytkownicy i Odwiedzający witrynę Ostrowiecnr1.pl, czyli tak (na)zwane (przez Was) Forum Ostrowca,

Założyłem witrynę Ostrowiecnr1.pl dwadzieścia lat temu, w czerwcu 1997 roku. To sporo czasu, ponad pół mojego życia. Przez ten czas zrobiłem na prawdę dużo, aby ta witryna powstała i nieprzerwanie istniała. Setki tysięcy linii kodu programistycznego głównie mojego autorstwa, dzięki któremu powstała część nazywana przez mnie szkieletem. To co ważniejsze, czyli duszę witryny zapewniliście Wy – Użytkownicy i Odwiedzający. Witryna przyczyniła się do bardzo wielu pozytywnych chwil w życiu osób związanych z Ostrowcem. Mimo tego zdecydowałem, że nie będę już rozwijał i prowadził witryny Ostrowiecnr1.pl. Witryna będzie dostępna wkrótce w wersji tylko do odczytu. Decyzja nie była łatwa i rozważałem ją od około dwóch lat. 20-ta rocznica to dobry moment, aby podsumować ten internetowy sukces.

Forum Ostrowca dostarczało emocji, ale też i rzeczowości o niespotykanym i wyjątkowym wyrazie. Wielu ludzi, którzy rozmawiali ze mną na temat Forum Ostrowca, wielokrotnie stwierdzali: „to jedyne w pełni wolne i niezależne medium informacyjne Ostrowca”.

Dodaliście tysiące wyjątkowych zdjęć Ostrowca, które są świetnym zapisem zwłaszcza ostatnich 10 lat życia Ostrowca i nie tylko Ostrowca. Mnóstwo ogłoszeń firm i osób prywatnych, dzięki którym tysiące mieszkańców Ostrowca zrealizowało swoje mniejsze lub większe cele zakupowe czy biznesowe. Można by było pisać długo, może nawet w formie wielostronicowego wspomnienia, o wszystkich niewymienionych tutaj pozytywach istnienia witryny Ostrowiecnr1.pl.

W czasie, gdy decyduję o wygaszeniu Witryny Ostrowiecnr1.pl wciąż powraca do mnie ważne pytanie dotyczące Ostrowca: jak będzie wyglądać mój rodzinny Ostrowiec w bliższej i dalszej przyszłości? Pamiętam, że od dziecka marzyłem o Wielkim Ostrowcu, wertowałem przeróżne opracowania i książki o historii Ostrowca, słuchałem opowieści starszych o przeszłości Ostrowca i snułem wewnętrzne refleksje i plany o tymże Wielkim Ostrowcu. Ale co mamy dziś? Zastój w rozwoju gospodarczym, tragiczna demografia... Jako z wykształcenia urbanista mogę z bardzo dużym prawdopodobieństwem przypuszczać, że jeśli dosłownie dziś nie rozpocznie się nowy realny dynamiczny gospodarczy rozwój Ostrowca, który przyniósłby pierwsze zadowalające efekty za 5-10 lat, to wówczas miasto za 10, 20 czy 30 lat będzie jedynie mglistym wspomnieniem jego lat świetności, czyli lat z drugiej połowy XX wieku. I niech nikt nie twierdzi, że jest dobrze, dlatego że jest kolorowo i rozrywkowo. Wystarczy zapoznać się z prognozami demograficznymi Głównego Urzędu Statystycznego czy średnimi zarobkami w Ostrowcu upublicznianymi także przez ten Urząd – nie napawają optymizmem nawet skrajnie niepoprawnych optymistów, czyli – delikatnie mówiąc – ludzi roztargnionych.
Namawiam Was gorąco: Walczcie o Miasto! Żądajcie i oczekujcie od obecnych czy przyszłych zarządzających Miastem oraz od właścicieli i zarządzających największych spółek z terenu Ostrowca natychmiastowego rozpoczęcia nowego realnego dynamicznego rozwoju gospodarczego Ostrowca. Rozwój taki dałby pierwsze efekty może nawet już za 5 lat, ale chcąc być realistą należałoby przyjąć perspektywę 10-20-letnią. Może nie jest jeszcze za późno.

Wracając do witryny Ostrowiecnr1.pl. Obecnie witrynę odwiedza ponad 140 tysięcy unikalnych użytkowników w miesiącu (na podstawie statystyk Google Analytics), czyli ponad około 2 razy więcej osób niż liczy Ostrowiec. W czerwcu 2017 r. witryna Ostrowiecnr1.pl zacznie być dostępna wersji tylko do odczytu, czyli bez możliwości dodawania nowych treści.

Dziękuję bardzo Wam wszystkim za udział i wsparcie przy tworzeniu Ostrowiecnr1.pl,
Wojciech Krajewski
Wrocław, 28 maja 2017 r.

PS Gdyby ktoś chciał się ze mną skontaktować czy porozmawiać, wówczas chętnie odpiszę na wiadomości wysłane na mój e-mail wojckr@interia.pl lub porozmawiam z telefonicznie, mój nr telefonu to +48 796 11 40 11. Facebook: @wojciech.krajewski. Możemy się także spotkać i porozmawiać we Wrocławiu lub w Ostrowcu.

Reklama
Logowanie
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy w Ostrowcu powinny być oddziały wojska?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z Polityką Prywatności.
Ligerek - zadbaj o przyszłość swojego dziecka z Ligerkiem. Logopeda. Neurologopeda. Integracja sensoryczna
Reklama

Pizza - w jakiej piec temperaturze?

Ilość postów: 25 | Odsłon: 61609 | Najnowszy post
  • Pizza - w jakiej piec temperaturze?

    W jakiej temperaturze i w ilu stopmiach piec pizze żeby ciasto było kruche i upieczone?Mam kuchenke z termoobiegiem.

    Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

      150-170 i wylacz termoobieg

      Gość_daniew
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

        ja pieke 200 stopni, z termoobiegiem. wychodzi przepyszna. grunt to dobre ciasto ;)

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 3

      Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

      Nagrzej piekarnik na termoobiegu do 200 stopni. Następnie wyłącz termoobieg, ustaw 180 stopni, pizzę umieść w środkowej części piekarnika i max 25 minut.

      Lucyferus@
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

        350 st i ok 5 min.

        Gość_ff
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

          350 ? Bzdury .

          limonkowanimfa@
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

      Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

      W 180 stopniach to gumową podeszwę zrobisz. A pizzę się piecze krótko, ale w bardzo wysokiej temp. 350-400 st. C.

      Gość_PiekarzZSycylii
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

        ciekawe z kad piekarnik wezmiesz z temp 400C

        Gość_wp
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

          200 st- pieczenie max 12-13 min

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

            tutaj się zgodzę,

            ja pieke maks 12 minut przy 180 z termoobiegiem w moim zwykłym piekraniku Amica jesli mam wiecej mokrych składników - pieczarki, pomidory

            standardowa pizza ktora lubie, czyli ser zwykly na spod, salami + szynka + mozarella mokra na wierzch i jest dobra juz w 10 minut maks. Te czasy 20,25,30min przy 180-200 stopniach ? skąd to ludzie biorą, to chyba na drożdzowym cieście i przy pizzy grubosci 5 centymetrow, ale i w takiej sytuacji ser bym wrzucił na sam koniec zeby go nie przypiec.

            generalnie znajomi sie pizza zachwycaja i porownąją do najlepszych w naszej okolicy, wiec cos to znaczy, ale podstawa to dobre ciasto, własnie je robię :) i do lodówki na 3 godzinki

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

          Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

          No wlasnie dlatego w domu nie zrobisz takiej pizzy jak w restauracji, ja pieke w 220 stopniach z termoobiegiem przez okolo 15 minut i wychodzi bardzo dobra ;) Ale kazdy piekarnik jest inny wiec to nie jest uniwersalna temperatura i czas dla wszystkich, trzeba poeksperymentowac.

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

            a jakis przepis co by jak z pizzeri wyszła i czas pieczenia i temp?

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 15

            Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

            Piekarz z Sycylii ma racje, pizza to tylko z pieca kamiennego opalanego drewnem, reszta to wyrób pizzopodobny. W takim piecu uzyskasz temperaturę nawet do 1000 stopni.

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

              W wysokiej :)

              anaiana
              Zgłoś
              Odpowiedz
              • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

                od 250- 300 stopni - wtedy będzie dobrze przypieczona, nie gumowa - ok10 min, lub mniej- zawsze tak piekę:)

                Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
                • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

                  a dokładnie 330 stopni ok 10min.

                  Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                  • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

                    300-350/jeżeli masz taki piekarnik/. Ja jeszcze przykrywam wierzch folią aluminiową , żeby ser był tylko roztopiony.

                    diablica
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                    • Odp.: Pizza - w jakiej piec temperaturze?

                      A ja posypuję serem po upieczeniu i zamykam jeszcze na chwilę w piekarniku

                      Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
8 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.
Losowe zdjęcie
Losowa firma:Dodaj firmę