W jakiej temperaturze i w ilu stopmiach piec pizze żeby ciasto było kruche i upieczone?Mam kuchenke z termoobiegiem.
ja pieke 200 stopni, z termoobiegiem. wychodzi przepyszna. grunt to dobre ciasto ;)
Nagrzej piekarnik na termoobiegu do 200 stopni. Następnie wyłącz termoobieg, ustaw 180 stopni, pizzę umieść w środkowej części piekarnika i max 25 minut.
Bardzo dobra odpowiedz.
W 180 stopniach to gumową podeszwę zrobisz. A pizzę się piecze krótko, ale w bardzo wysokiej temp. 350-400 st. C.
ciekawe z kad piekarnik wezmiesz z temp 400C
tutaj się zgodzę,
ja pieke maks 12 minut przy 180 z termoobiegiem w moim zwykłym piekraniku Amica jesli mam wiecej mokrych składników - pieczarki, pomidory
standardowa pizza ktora lubie, czyli ser zwykly na spod, salami + szynka + mozarella mokra na wierzch i jest dobra juz w 10 minut maks. Te czasy 20,25,30min przy 180-200 stopniach ? skąd to ludzie biorą, to chyba na drożdzowym cieście i przy pizzy grubosci 5 centymetrow, ale i w takiej sytuacji ser bym wrzucił na sam koniec zeby go nie przypiec.
generalnie znajomi sie pizza zachwycaja i porownąją do najlepszych w naszej okolicy, wiec cos to znaczy, ale podstawa to dobre ciasto, własnie je robię :) i do lodówki na 3 godzinki
No wlasnie dlatego w domu nie zrobisz takiej pizzy jak w restauracji, ja pieke w 220 stopniach z termoobiegiem przez okolo 15 minut i wychodzi bardzo dobra ;) Ale kazdy piekarnik jest inny wiec to nie jest uniwersalna temperatura i czas dla wszystkich, trzeba poeksperymentowac.
a jakis przepis co by jak z pizzeri wyszła i czas pieczenia i temp?
Piekarz z Sycylii ma racje, pizza to tylko z pieca kamiennego opalanego drewnem, reszta to wyrób pizzopodobny. W takim piecu uzyskasz temperaturę nawet do 1000 stopni.
od 250- 300 stopni - wtedy będzie dobrze przypieczona, nie gumowa - ok10 min, lub mniej- zawsze tak piekę:)