Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

PIT za 2014 r. na minusie. Pracowałem cały rok. Szefowa coś kręci?

Ilość postów: 12 | Odsłon: 2240 | Najnowszy post
  • PIT za 2014 r. na minusie. Pracowałem cały rok. Szefowa coś kręci?

Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest. Pracowałam przez cały rok 2014 od stycznia do sierpnia na pracach interwencyjnych a potem już dostałam normalną umowę o pracę na 2 lata, dlaczego mój pit wychodzi na minusie? Czy moja szefowa coś kręci?? Nie odprowadzam moich składek?

Gość_k.ś
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: PIT za 2014 r. na minusie. Pracowałem cały rok. Szefowa coś kręci?

Co to znaczy "wychodzi na minusie" ?

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Jak może wyjść na minusie.? Dziwne.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Może.Koszty uzyskanie przychody całe a do tego jakaś mała część etatu np.1/1o

Gość_jaaa
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

Odp.: PIT za 2014 r. na minusie. Pracowałem cały rok. Szefowa coś kręci?

dla mnie nie dziwne wielokrotnie dopłacałam

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

jeśli w jednym roku miałaś dwie różne umowy a przy tym dwa różne pity, to po zsumowaniu tych pitów może tak wyjść- niestety

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

a gdzie kwota wolna od podatku

Gość_jasiek
              Zgłoś
              Odpowiedz

Nie wychodzi na minusie. To nie jest pit z działalności gospodarczej gdzie jest dochód albo strata. W takim picie może wyjść nadpłata podatku od osób fizycznych albo niedopłata. Ale zazwyczaj ejst to związane z zastosowanymi ulgami oraz ilością etatów.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

Odp.: PIT za 2014 r. na minusie. Pracowałem cały rok. Szefowa coś kręci?

Kwota wolna od podatku to jest od kwoty 3091 zł, jeśli dochód był wyższy to niestety podatki płacimy

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Jeśli masz niedopłatę rzędu kilku złotych to wynika ona z zaokrągleń podstawy podatkowej lub samej zaliczki na podatek.

Jeśli niedopłata wynosi ok. 46 zł to znaczy, że za jeden miesiąc miałaś podwójnie zastosowaną ulgę podatkową (przez PUP i zakład pracy). Ulga wynosi 46,33 i jest naliczana co miesiąc przez pracodawcę. Prawdopodobnie to jest powód Twojej różnicy, jeśli praca była zmieniana w trakcie miesiąca.

Jeśli niedopłata jest jeszcze większa to podatek musiał byc źle policzony.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Jeśli praca była zmieniana w ciągu miesiąca,a wynagrodzenie wypłacane jest w tym samym miesiącu to zaliczkę odprowadza poprzedni pracodawca, a nowy ma informację od pracownika, że uzyskał przychód z tyt. umowy o pracę i w tym miesiącu nowy pracodawca nie uwzględnia ulgi zaliczki. Natomiast jeśli wynagrodzenie płatne jest w miesiącu następnym po przepracowanym poprzedni pracodawca nie uwzględnia ulgi zaliczki lecz nowy pracodawca - tak stanowi Ustawa o PDOF.

Gość_gość_paragraf
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Tak jest w ustawie, a w praktyce ?

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
2 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
WarszawaRemont.com
Branża: Remonty
Dodaj firmę