Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest. Pracowałam przez cały rok 2014 od stycznia do sierpnia na pracach interwencyjnych a potem już dostałam normalną umowę o pracę na 2 lata, dlaczego mój pit wychodzi na minusie? Czy moja szefowa coś kręci?? Nie odprowadzam moich składek?
Co to znaczy "wychodzi na minusie" ?
Jak może wyjść na minusie.? Dziwne.
Może.Koszty uzyskanie przychody całe a do tego jakaś mała część etatu np.1/1o
dla mnie nie dziwne wielokrotnie dopłacałam
jeśli w jednym roku miałaś dwie różne umowy a przy tym dwa różne pity, to po zsumowaniu tych pitów może tak wyjść- niestety
a gdzie kwota wolna od podatku
Nie wychodzi na minusie. To nie jest pit z działalności gospodarczej gdzie jest dochód albo strata. W takim picie może wyjść nadpłata podatku od osób fizycznych albo niedopłata. Ale zazwyczaj ejst to związane z zastosowanymi ulgami oraz ilością etatów.
Kwota wolna od podatku to jest od kwoty 3091 zł, jeśli dochód był wyższy to niestety podatki płacimy
Jeśli masz niedopłatę rzędu kilku złotych to wynika ona z zaokrągleń podstawy podatkowej lub samej zaliczki na podatek.
Jeśli niedopłata wynosi ok. 46 zł to znaczy, że za jeden miesiąc miałaś podwójnie zastosowaną ulgę podatkową (przez PUP i zakład pracy). Ulga wynosi 46,33 i jest naliczana co miesiąc przez pracodawcę. Prawdopodobnie to jest powód Twojej różnicy, jeśli praca była zmieniana w trakcie miesiąca.
Jeśli niedopłata jest jeszcze większa to podatek musiał byc źle policzony.
Jeśli praca była zmieniana w ciągu miesiąca,a wynagrodzenie wypłacane jest w tym samym miesiącu to zaliczkę odprowadza poprzedni pracodawca, a nowy ma informację od pracownika, że uzyskał przychód z tyt. umowy o pracę i w tym miesiącu nowy pracodawca nie uwzględnia ulgi zaliczki. Natomiast jeśli wynagrodzenie płatne jest w miesiącu następnym po przepracowanym poprzedni pracodawca nie uwzględnia ulgi zaliczki lecz nowy pracodawca - tak stanowi Ustawa o PDOF.
Tak jest w ustawie, a w praktyce ?