Wszyscy oni powinni dostawać świadczenia najniższe z możliwych - minimalną emeryturę w dodatku wypłacaną raz na kwartał jako sposób na wyrównanie tego, co do tej pory otrzymali. Pytam się: dlaczego z moich podatków mają być utrzymywani ludzie, którzy swoją "pracą" przysłużyli się wrogom mojej Ojczyzny? Ekstra pensja dla zdrajców?
Wystarczy wprowadzić ustawę uznającą byłe służby aparatu represji za organizacje przestępcze o charakterze zbrojnym.
Na tej podstawie poodbierać wysokie renty i emerytury funkcjonariuszom SB,UB ,MO,ORMO,ZOMO,WSI i inne.
Członkowie organizacji przestępczych nie mogą mieć z tytułu udziału w takiej ,,organizacji" żadnych emerytur ani rent.
Wystarczy zasiłek stały z MOPS w wysokości 600zł mc.
Swoim zabierać mają? Nie żartuj, przecież poparcie dla rządu wśród elektroratu zmalałoby do zera
I bardzo dobrze,powinni im jeszcze majątki pozabierać.Pewnie kodowcy staną w ich obronie.
a ja przerobilam 35 lat i mam zasilek przedemyrtalny 850 zl i jak mam zyc o tym nikt nie napisze
Chłopcze, obecne wynagrodzenia w wojsku mają się nijak do wynagrodzeń byłych funkcjonariuszy sb. Podobnie jak obecny system emerytalny do ówczesnego. To nie jest żadna manipulacja tylko czyste fakty. Może lepiej sam włącz myślenie?
Będą podobne z chwilą odejścia ze służby,wtedy dostaną awans,podwyżkę premie i wszystko co się da dołożyć do ostatniej pensji z której wylicza się emeryturę,część jeszcze uda się na komisję lekarską która orzeknie uszczerbek na zdrowiu i dodatek do emerytury.
Radio Erewań i fakt to podobny poziom.Prokuratorzy nie przechodzą na emeryturę tylko w stan spoczynku i zarabiają dalej po kilkanaście tysięcy.Paradoksalnie ci z PRLu dostają dużo niższe świadczenia niż odchodzący na emerytury za III RP sam arcybiskup Głódź dostaje ponad 10000 emerytury za kilkanaście lat "ciężkiej" służby.Już wielokrotnie pisałem,że max emerytura nie powinna w Polsce przekraczać równowartości tysiąca euro,bo na więcej tego kraju nie stać.Emerytury mundurowo-prokuratorskie to od dawna patologia.
W całym tym zgiełku nic nie pisze o rencistach mundurowych a te nie są specjalnie mniejsze a nawet czasami większe od emerytur.
ŻADNA partia NIGDY nie wnioskowała o max próg emerytury oraz pozbawienia przywilejów mundurowych nadanych przez SLD,jedynie PO obniżyła świadczenia byłych SB i milicjantów ale ci często przeszli na renty w dużej mierze obeszli te restrykcje,podniesiono też wiek przejścia mundurowych na emeryturę z 15 na 25 lat co i tak jest dość kontrowersyjne biorąc pod uwagę,że inni muszą pracować do 65/7 roku życia i przechodzą na dużo gorszych zasadach na emeryturę.
Bartłomieja Misiewicza nie będę komentował bo to nie ma sensu ale bynajmniej nie jest on tymi faktami zaskoczony,biorąc pod uwagę że na 99% sam udostępniał te dane.