piec na eko groszek to piec na specjalne paliwo czyli granulat do 25 ponieważ wiekszy nie wejdzie do ślimaka podajnika a jesli trafi sie taki to jest tak pomyślane urządzenie że scina zawleczke i sie nic nie stanie.trzeba ustawic parametry pieca do domu i jego potrzeb.mnie na dom 170m2 wychodzi za okres grzewczy ok 3 ton kupuje po 1000zł za tone ale najlepszego gatunku z firmy pieklorz w paierowych workach jest suchszy niz w foliowych
Podajcie jakie macie ustawienia pieca czas podawani,przerwę podawani,nadmuch itd-ja mam dom 120m2 pierwszy sezon mieszkamy a temp22-24 st bo chcę wysuszyć już ok 3 ton ale grzałem od2 pażdziernika nieustannie
Ja taki piec używam już 5 lat /SAS Busko / Dom około 140 m i spalanie około 2-3 tony rocznie zależy jaka zima .
Co do paliwa to z doświadczenia powiem , że najlepiej kupić luzem ekogroszek na przełomie maj/czerwiec i złożyć pod dachem , żeby na początek sezonu był suchy . Ten w workach pali znacznie dużo gorzej .
Piec zupełnie bezawaryjny .
Temperatura na piecu ustawiona na 45 stopni , a przedmuch co 2 minut w cyklach 15 sekundowych .
ta temperatura na piecu to ciut za niska na granicy punktu rosy obniżysz żywotność pieca bezpiecznie by było mieć temp. pieca powyżej 56 st C zaś temperaturę na wyjściu regulować zaworem 4 drożnym
ja tak mam i sobie chwalę sam decyduję o tem. wody CO na wyjściu i mam do tego przy starego typu instalacji (rury stalowe ) zawór zwrotny kulowy co umożliwia mi stosować cyrkulację grawitacyjną po wyłączeniu pompy CO ( a to od 40 do 60 W) jak są niskie temperatury włączam ją sporadycznie
Nasze ustawienia nic ci nie dadzą, każdy ma pewnie inny piec i kW.
Musisz sam ustawić w zależności od jego mocy kW, gatunku węgla, jego wilgotności, najlepiej metodą prób i błędów.
Myślę,że wynik 3 tony na sezon zimowy jest optymalny domu do 120m2
Co do wad, pobierają sporo energii elektrycznej, zrywanie zawleczek to tak w sezonie 2 razy, trudno dostać dobre jakościowo paliwo, większość tzw ekogroszku to zmiotki z placu,nawet ten workowany w kopalni (polak super uczciwy przecież jest)
W sumie polecam piec dwu paleniskowy, w razie draki palimy tradycyjnie.
Mam juz piec gazowy i tyle w tym temacie. Poleccie groszek, ludziska :)
kup ekoret luzem szewna kunów nigdy kolejowa
tam tzw eko produkują na miejscu
przy zakupie proś o fakturę zakupu i dowód z kopalni mówiący o parametrach możesz je porównać z certyfikatem który muszą mieć na składzie lub sobie wydrukuj z neta ot i wszycho
A ty myslisz ze ekogroszek wydobywaja w kopalniach. Robia to samo co na Kolejowej tylko ze na Slasku. Wystarczy miec maszyne do kruszenia wegla
Ten tzw.Ekoret z Szewny to śmieci,, piasek i kamienie . Kupiłem we wrześniu 2 tony i przeklinam ten dzień.Zamiast popiołu żużel i spieczony piasek.
Ja kupuję na składzie przy ul. Kolejowej, za boiskami. Nie jest workowany, ale w miarę dobry. Do domu 140 m2 idzie ok. 4 tony.
Może ktoś podpowie -mam dużo popiołu ,sporo spieków probuję regulować nadmuchem od 23 % do 30 % i niestety nie pomaga ,który parametr jeszcze może decydować o tych spiekach oczywiście oprócz węgla ?
pale teraz piecem na eko. piwnica cała stała się zasyfiała kotłownią. próbuję ustwic i czas podawania i przerwy podawania, ale jak jedno ok to za chwilę okazuje się, że to lipa. jest tyle nieprzepalonego groszku, że jeśli nie wyjmiemy 2x na dzien z popielnika to cofa zar do podajnika. tyle kasy i w błoto. moglismy zostać przy nirmalnym piecu + gazowy, a tak ulegliśmy fali ochów i achów na piecem z podajnikiem na eko gorszek, który nie jest tego wart.
cena pieca zwyklego bez podajnika a z podajnikiem to róznica od 4tys w gore /ok./ nie warta wiec cena minusów pieca z podajnikiem. wg mnie jedyny plus tego pieca to to, że nie rozpalasz co dzień. tyle. zadnych innych plusów.
tyle moje zdanie
Po prostu trzeba to dobrze ustawic i kupic dobry groszek. Ja ostatnio mam 15 s podawania 70s przerwy i to ustawienie jest b. Dobre. A spieku w ekogroszku to chyba glownie wina opalu.
dokładnie wilgotny eko groszek i jest bajka
To wina ustawienia sterownika.Jeżeli są spieki to jest kiepski węgiel.Przy dobrej jakości węgla masz tylko trochę popiołu,czystego ,bez spieków,czy nieprzepalonego groszku.
Tego rodzaju piece są najlepszym rozwiązaniem,