Czy w Ostrowcu można kupić pektynę do przetworów? Nie chodzi o dzemiksy i żelfiks,y ale o czystą bez konserwantów pektynę.
Też chętnie bym kupiła bo mam małe dzieci i wolałabym nie faszerować ich konserwantami. W zeszłym roku była w Billi, ale teraz nie ma.
Iza jestem niezorientowana do czego ta pektyna? Ja używam tylko owoce i cukier w przetworach.
Chciałam zrobić dla moich milusinskich dżem z wisni i czereśni a potem z morel i brzoskwini, ale bez konserwantów, gdy dodaje się pektynę to ma on postać takiej galaretki i zachowuje dużo witamin bo nie trzeda go długo smażyć. Dwa lata temu udało mi się kupić coś takiego firmy Kowalewski, ale teraz nigdzie nie mogę znależć
Ja smażę zawsze jabłka , bo są super do naleśników i do białego sera na kanapkę. Zawsze robię powidła śliwkowe i dżem z czarnej porzeczki. A dla dorosłych oczywiście nalewki ;) Najpyszniejsza jest z czarnej porzeczki .
Smażę z cukrem tak samo jak powidła ze śliwek i potem przecieram przez sito, jest wtedy aksamitny bez pestek. Kilka słoików robię z nieprzetartych owoców i taki dżem jest super do placów Pani Walewska czy Fuki. Nie pytaj ile owców a ile cukru bo zawsze robię na oko.
O pektynę najlepiej pytać w hurtowniach. Jak będzie parę pytań, to może ściągną. Ja tak robiłam!