Jeśli jest pan chrześcijaninem to wie pan, że osoby niewierzące należy ewangelizować, a nie zabijać. Dziwne rozumowanie, jak na osobę, która mówi, o swojej prawicowości i poczuciu należenia do wspólnoty wiernych (chyba, że prawicowość ma polegać na "dzikim kapitalizmie").
Ludzie czy Wam odwala?????????????????? to spotkanie na temat wyborów samorządowych a nie religijne. Coemniak12 i Felice123 zapraszam Was serdecznie. Ale na tematy religijne są inne posty...
Tym wpisem potwierdził Pan, że Pana duch ma budowę komorowatą - jak serce. Ten, który zasiadł po prawicy swego Ojca w niebie miał misję by Tego Boga, którego faryzeusze zamknęli tylko w Świątyni uprawiając swoistego rodzaju dualizm moralny wyznawać w Duchu i w Prawdzie
Po prawicy więc Boga zasiadają tylko ci, którzy w całym swoim życiu, tak prywatnym, jak i religijnym, tj. związanym ze sprawowanym obrzędem religijnym, kierują się tym samym duchem - Duchem Jezusa Chrystusa.
Za zaproszenie dziękuję...nie skorzystam jednak. Jestem wierna Bogu i mam swojego faworyta w nadchodzących wyborach.
Skoro tak czy słyszała Pani taką przypowieść z Nowego Testamentu na pytanie o płacenie podatków, Jezus odpowiedział "oddaj Bogu co Boskie a Cesarzowi co Cesarskie". Pani ma bardzo dużą łatwość w ocenie wiary innych, ocenie ich moralności, bezwzględnej krytyce i potępianiu innych. Jeżeli powołuje się Pani na Jezusa to z tego co wiem, troszkę miał inne podejście do ludzi... ale to Pani moralność zamknietej na problemy innych "wierzącej i nieomylnej"... Ja kocham po prostu bliźniego, jeżeli nie atakuje mojego miru domowego, mojej rodziny i mojej ojczyzny, to nie przeszkadza jaką wyznaje wiarę.
Płacenie podatków jest sprawą państwową, wykonaniem nakazów państwowych ( wedługbprawa na ziemi), zaś ewangelizowanie
sprawą Boską, wykonaniem polecenia Pana naszego Jezusa Chrystusa głoszenia Ewangelii aż po krańce Świata. Zamykanie tego polecenia tylko do murów kościelnych, tak jakby życie poza murami kościoła przebiegać miało według innego rytmu, podług innych reguł, przeczy temu nakazowi.
Jeśli jeszcze jakieś dalsze wątpliwości będę panem targały, to śmiało...proszę się nie krępować je przedstawiać... choćby i publicznie - tu na forum. A nóż...ktoś panu poda pomocną dłoń i wyjaśni :))
Tak samo jak od rozmowy o Bogu są jedynie mury kościoła?
Jak widać - głównie forum.
Ewangelizować? Na siłę?
Czytam wątek o Pawle Kukizie a tu BUM ewangelizacja ni z gruszki ni z pietruszki. Mało wam wątków na ten temat? Tylko tyle macie do powiedzenia?
Ewangelizować = indoktrynować, ale i to lepsze niż ogólne bezhołowie. Będąc od kilkudziesięciu lat poza jakimkolwiek wyznaniem, po raz kolejny twierdzę, że religia katolicka jest jedyną siłą zdolną powstrzymać totalny upadek moralny tego narodu. Nie widzę póki co innej siły społecznej do tego zadania.
Tym wpisem zmusiłeś mnie, bym się jeszcze raz zalogowała. i odpowiedziała na te twoje treści.
Nie SCZ ...ewangelizować oznacza nic innego jak kruszyć zatwardziałe serca ludzkie... czynić je zdolnymi i chętnymi do kochania, a nie do myślenia tylko o miłości.
Z pełną odpowiedzialnością i na podstawie osobistego doświadczenia wiary w Boga mogę, chcę i muszę napisać, że tylko otwarcie się na Boga czyni moje serce ciągle na nowo zdolne do kochania innych. Wszystko co było przedtem, nie miało z tym zbyt wiele wspólnego. Egoizm nas zabija. Życie bez Boga- bez Słowa Bożego przeżywanego w czasie Mszy Świętej we wspólnocie kościelnej rujnuje naszą duszę niszcząc też i ciała- aż do całkowitej i nieodwracalnej śmierci. Misja głoszenia Ewangelii została powierzona przez Pana naszego -Jezysa Chrystusa Jego apostołom z Piotrem na czele.
Wniosek - kto nie chodzi na mszę, tego ciało niszczeje i nieodwracalnie umiera. Czy to już Tworki?
O słuchaniu lecz niesłyszeniu ( bo to różnica, którą powinieneś rozumieć z racji fachu) Pan Jezus mówił w jednej ze swoich przypowieści podsumowując ją ciekawymi słowami - tymi o nienawróceniu z powodu trwania w stanie zatwardzenia serca.
Polecam
Pozdrawiam
"Na ra" :))
Z drugą częścią wypowiedzi nie można się zwyczajnie nie zgodzić. Podobnie o Kościele mówi agnostyk prof. Andrzej Zybertowicz. Można nie wierzyć, ale niszczenie jego, to niszczenie podstaw wspólnoty, którą tworzymy. Nie mówię, że robią to tylko lewacy. Robi to również V kolumna szatana w samym Kościele.
odnośnie promieniowania to czy zamierzacie bojkotować lub po wygraniu wyborów zablokować wprowadzenie 5G? Czy zamierzacie wyprowadzić Polske z NATO i EU?