Witam! Czy macie może jakiś przepis na paprykę chili do słoiczków w zalewie? Nie mogę znaleźć nic, co zasługiwałoby na uwagę. Od kilku lat robię ten sam przepis, chyba potrzebuję odmiany. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)
Wejdz w google na interesujacy Cie temat i po problemie. http://www.rajsmakosza.pl/czerwona-papryka-chili-w-zalewie-227g-p-1436.html
No własnie tylko tam nie ma przepisu, ale to nic, sama sobie wymyśliłam przepis, zmieniając troszkę proporcje i składniki. Ale bardzo dziękuję.
Przepraszam, że dopiero teraz to wrzucam. Papryczki kroję wzdłuż, wydrążam gniazda nasienne, wrzucam do wrzątku i gotuję ok 3 minuty. Ja gotuję je na dworze, ponieważ podczas gotowania wydziela się dość drażniący drogi oddechowe(bynajmniej moje) dymek z tego wywaru. Pakuję je w słoiki i zalewam zalewą, na którą składa się: 4szkl. wody, 1szkl. octu, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soli, ziele angielskie, liść laurowy. To gotuję na wolnym ogniu ok. 5min, zalewam słoiczki i pasteryzuję ok 10 min. Przygotowanie tej zalewy wystarcza na ok. 1,5 kg chili. Do obierania papryki najlepiej założyć rękawiczki, a jeśli się o tym zapomni dobrze mieć w lodówce maślankę, która w przypadku dostania się soku z chili pod paznokcie troszkę ulży w bólu :) Pozdrawiam.