Teraz ciężko jest znaleźć działającą firmę instalującą fotowoltaikę, większość nie ma pracowników i materiału żeby wykonać zamówienie.
magia ceny już nic nie znaczy to tylko większy zysk dla pośredniaka .
powielasz bzdury nie majac najmniejszego pojecia w temacie, jak sie dobrze zaplanuje to zwrot po 5 latach spokojnie a pozniej juz na +.
Tylko że po 5 latach solary tracą na wydajności mocy około 20% a po 10 czy15 ?
Należy też pamietać o żywotności i wydajności akumulatorów. To tak jak przy autach elektrycznych. Wszyscy liczą naładowanie, ale do tego trzeba doliczyc amortyzacje akumulatorów.
Tylko że fotowoltaika on-grid (większość obecnie instalowanych) w ogólne nie wykorzystuje akumulatorów.
Bzdury - po 20 latach jest około 82% sprawności w nowych monokrystalicznych (czarne) panelach.
W panelach starego typu polikrystalicznych (niebieskie) był spadek większy.
Polecam zapoznanie się z aktualną ofertą.
09:21. Kto aż tak długo eksploatuje panele skoro istnieją na rynku na maksa 10 lat? Czyżbyś wierzył ulotkom i pięknym reklamom?
Do 00.34 albo jesteś dzieciakiem albo montażystom/hadlowcem tego dziadostwa albo po prostu brak ci piątej klepki . I tyle w temacie twojego zwrotu tej inwestycji
Na stronie tauronu jest kalkulator
http://programy.tauron.pl/kalkulator/
po wypełnieniu w róznych rejonach przy swoich środkach to srednio zwrot po 16 latach, a zysk po 25 latach to 14 tyś.
Czy będę szcześciarzem , ze nic mi sie nie zepsuje i bede musiał dokładać do tego?
Zainwestowałem w pompę ciepła i i rok po gwarancji zepsuło się. Koszowało mnie to sporo.Zwrot inwestycji jeszcze daleko.