Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
              • Odp.: Pan 36-45 l poważnie myślacy - poszukiwany !!

Nie rugam,czytam ze zrozumieniem

stellina
                Zgłoś
                Odpowiedz

chyba nie ze zrozumieniem bo nie rozumiesz pojecia zaradna. pewnych rzeczy sie nie da wykonac samodzielnie. jak jestes zaradna to sobie zmajstruj dzieciaka palcem. utrzymaj taki dom sama. zaradność ma różne oblicza i granice. jesli dalej nie pojmujesz to znaczy ze brak ci rozumu

Gość_zyx
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

zaradność pojmuje się jako: „umiejętność radzenia sobie, przedsiębiorczość, obrotność" natomiast bycie zaradnym to: "umiejącym sobie radzić, znajdującym na wszystko radę, radnym, obrotnym" , "być takim, który umie radzić sobie w życiu,{...} być sprytnym" . (...) uważamy, że zaradność jest kompetencją, która na poziomie wiedzy, umiejętności i postaw sprzyja konstruktywnym i skutecznym sposobom realizowania celów oraz optymalnego funkcjonowania we współczesnym świecie szans i zagrożeń. Ludzie, którzy uznawani są za wysoce zaradnych, odznaczają się zbiorem specyficznych (kluczowych) cech, umiejętności, zdolności i postaw, pozwalających im na odnoszenie sukcesów w życiu. Pierwszą wspólną cechą/zdolnością opisującą ludzi zaradnych jest ich poczucie własnej wartości. W toku badań wyniknęło, że ludzie dobrze radzący sobie w życiu wierzą we własne siły i możliwości. Ich fundamentem są najczęściej przeszłe doświadczenia życiowe, których ilość i jakość potwierdza, że mogą wiele zdziałać przy akceptacji siebie i zaufaniu w swoje możliwości. Drugą istotną dominantą ludzi zaradnych jest swoista zdolność transformacji negatywnych wydarzeń w pouczające doświadczenia. Transformowanie to polega na wyciąganiu pozytywnych lekcji ze złych zdarzeń, nie dopuszczając tym samym do wczesnej rezygnacji z obranych działań. Dla ludzi zaradnych nie ma porażek i klęsk, ponieważ w ich miejscu widzą rezultaty wymagające dalszej modyfikacji w realizacji. Trzecią determinantą są wysokie kompetencje społeczne. To dzięki nim, w sytuacji zagrożenia lub kłopotów, "instynktownie" poszukują oni wsparcia u innych, przychylnych im osób. Na ich codzienną skuteczność składa się empatia, otwartość w wyrażaniu potrzeb i uczuć oraz chęć dzielenia się z bliskimi swoimi kłopotami i osiągnięciami. Czwartą cechą jest specyficzny wgląd w sytuację problemową. Problem, przed którym stoją, traktowany jest jako wyzwanie natury poznawczej. Często pogłębienie wglądu w sytuację problemową dokonują samą specyfiką pytań typu: "Jaką lekcję z tego wynoszę?", "Co poszło nie tak?", "Na co muszę uważać następnym razem?". Piątą zdolnością jest humor. Zdolność do zdystansowania się do siebie i otaczającej rzeczywistości oraz nadanie jej nowych i zaskakujących ram interpretacyjnych jest potężnym orężem w walce o przetrwanie osób zaradnych. Dostrzeganie komizmu w "tragicznych" sytuacjach pozwala niejednokrotnie zachować niezbędną w tej chwili równowagę psychiczną. Ostatnim, szóstym elementem opisującym ludzi o wysokiej zaradności, jest optymizm. Negatywnie doświadczana rzeczywistość interpretowana jest w konstruktywny sposób, gdzie trudności mają charakter chwilowy, a zdolności i umiejętności w każdej chwili można rozwijać i wykorzystywać.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 37

Odp.: Pan 36-45 l poważnie myślacy - poszukiwany !!

Ja bym się nadał, bo 40+ i kawaler, ale jestem niezaradny bo na etacie mam 6-8 tys. i mieszkam z rodzicami.

Gość_niezaradny
              Zgłoś
              Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 30

kobieto nie tlumacz sie jakiemus polglowkowi. wogole uwazam ze nie powinnas za duzo pisac o sobie i swoich wydatkach publicznie dla Twojego bezpieczenstwa. zaraz sie znajdzie jakis amant ktory niby ma kase. lepiej badz ostrozna

Gość_ona
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

18:55 nr tel nie mogę podać do publicznej wiadomości , a pośredników w tej sprawie raczej nie chcę, przepraszam , ale kto dzisiaj nie ma internetu? _ odpowiedź chyba jasna.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

BARDZO DUŻO OSÓB NIE MA INTERNETU, I TO TAKIE DZIWNE, DLA MNIE NIE !!!

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

heh ja bym takiego faceta nie chciala. teraz sie wszystko na tym opiera i jesli ktos dobrze zarabia to z pewnoscia uzywa takiego udogodnienia jak internet. co to za biznesmen jak nie wie co to znaczy e-mail. chyba Ta Pani ma inny poziom.

Gość_ddnjdvj
              Zgłoś
              Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

Kobieto po co ci taka kula u nogi? do tej pory sobie radziłaś , to tak dalej zostań sama. Wynajmij pokój i jakoś to będzie.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 15

Wiele cech spełniam, ale jestem rozwodnikiem. czyzu41@wp.pl

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

czyzu.41@wp.pl - przepraszam, ale w adresie zgubiłem kropkę.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

;)

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 19

Jak poszukiwania? Czy jest już chętny do pomocy w dzień i w nocy???????

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Ja bym mogl sprobowac ale mi sie ni echce a pozatym nie widze za bardzo zebym mogl zamieszkac w ostrowcu graldolkrzyskim bo mnie zaraz na forum obsmarujom ze najbogatszy w miescie itd...etc...no I co z tego pieniadze to nie wszystko.nie chce mi sie z wami gadac

Gość_jabberwocky
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 21

Jest takie powiedzenie - syty głodnego nie zrozumie. Ja sam płacę alimenty ponad 1000zł, utrzymuję siebie mieszkanie samochód. I dla ciekawskich jestem bezrobotny bez prawa do świadczeń. Można być zaradnym i pewnie że lepiej we dwójkę ponosić te same koszty a nie samemu. Czasami człowiek nie szuka jelenia ale kogoś na kogo mógłby liczyć w trudnych chwilach.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Lubię się kochać często.Jesteś chętna?

Gość_Janek
        Zgłoś
        Odpowiedz

Wy mężczyźni to tylko o jednym myślicie. Może być bieda , rachunki nie popłacone , a i tak wam w głowie jedno - seks. Ech co za czasy!

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 23

Przepraszam wszystkich , miałam gorszy dzień , jakoś sobie poradzę. Wzięłam pracę dodatkową . A w wieku 40+ to chyba już za późno na jakikolwiek związek . Po co udawać , że się z kimś chce być z tzw "miłości" , jak tak na prawdę chodzi o godne przerwanie. Ale dzisiaj takie czasy niepewne , że chyba solo można łatwiej przetrwać. W każdej chwili pracę może stracić jedno i wtedy za jedną pensje trzeba utrzymać się we dwoje. Życzę wszystkim optymizmu i wiary w swoje możliwości. Samemu chyba lepiej.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:Dodaj firmę