Co to za moda żeby zapraszać rodzinę na msze? Rozumiem, ze bez prezentu czy koperty nie ma po co isc?
Kiedys oprocz rodzicow nikt nie wiedzial, nie zwolywalo sie rodziny. Teraz jakis kosmos z tymi powodami do wyciagania kasy.
Nie mam pojęcia ile dają goście na komunię. Może ktoś podpowie?
Nie ma przyjęcia, tylko zaproszenie na msze.
11:52 i tak powinno być. A prezenty skromne a nie kasa w kopertach. Ktoś mądry na tą Komunię Cię zaprosił, a Tobie o popijawę i żarcie w takim dniu chodziło? To nie wesele.
a co cię to obchodzi nie chcesz to nie idź
11.38, jeśli zaproszona/y jesteś tylko na msze, a na przyjęcie już nie, to nie masz obowiązku dawać prezentów czy pieniędzy.Możesz dać kartkę komunijną z życzeniami lub bombonierkę, tak symbolicznie, i tyle.
Ja się zastanawiam po co dziś w ogóle msza. Przecież chodzi o to, żeby się pokazać na bogato, choćby na kredyt i żeby się "zwróciło" za imprezę w drogiej restauracji, za strój dziecka, fryzjerów, makijaże, sukienki itd itp. Zastaw się a pokaż się. A dzieci na mszy i tak tylko ziewają w oczekiwaniu na zapłatę za to, że musiały się w kościele męczyć. Nie ma dziś ta impreza nic wspólnego z sakramentem.
Jaka moda? Nie rozumiem, jeśli bez imprezy a'la weselicho w pipidówce mniejszej, to już nie warto?
Przecież Komunia to jeden z najświętszych sakramentów, za moich czasów nawet z okazji bierzmowania niektórzy rodzice zapraszali do domu rodzinę by mogli uczcić ten dzień wspólnie z dzieckiem. W czym masz problem założycielko wątku? Nie masz obowiązku przychodzenia na uroczystości rodzinne, kopert też nie musisz dawać.
13:05.
Ty masz ogromny problem z czytaniem ze zrozumieniem. W poście nie chodzi o Pierwszą Komunię, a o jej powtórkę.
13:07. O to właśnie mi chodziło. Można udać się tylko na mszę i nie dawać koperty, a nie zadawać bezsensowne pytania na forum.
Pomijaj co dla ciebie bezsensowne. I nie o to ci chodziło :)