19:10 poprostu powyżej-5 czy tam -7 zalancza się grzałka i żre im zimniej tym więcej.Ciekawe jakie rachunki co niektórym poprzychodza po tych mrozach?
Jak ktoś chce to niech zaklada nikt nikomu niebroni przecież
Dlatego już lepszy jest piec na pelet do ogrzewania domu mimo obecnych cen januszowych.Jak ktoś trochę pomyślał to kupił latem po 1200 zł.Jak dla mnie 3 palety wystarczają na cały rok.
Wole drzewo, węgiel gaz
Grzałka odpala się na start i działa około 15 minut. A zwykle krócej jak pompa jest na chodzie. Podtrzymanie temperatury to są jakieś grosze.
To nie jest tak że przez noc spada do 0 i musi ci pracować by nabić te 22 stopnie.
Fotowoltaika nie zależy od temperatuty tylko od stopnia nasłonecznienia.
Ty masz off grid od mózgu.
Takie bajki matole to komu innemu opowiadaj a kto ci powiedzial że od temperatury? malo jest światla w zimę i krotko to światlo jest mala wydajnosc fotowoltaiki.
Czyli niepodgrzewa dodatkowo przy niskich temp.? im nizsza tym dlużej grzeje
Jeb...sobie baranka kilka razy to może oleju ci przybędzie,zaskok masz jak Zis w mrożna zimę
Przemarzles przy tej pompie
Latem za 4 godziny mam prawie wrzaca doslownie wode,a w zimę za caly dzień 40 stopni albo mniej chyba że jest sloneczny dzień to przekroczy 50 stopni.Ale to żadkość
A takie jest zużycie pomp ciepla
Fajny przykład. 500 metrów nieocieplonego budynku.
Poczytaj sobie do czego jest grzałka w pompie. Narazie piszesz na zasadzie nie wiem to sie wypowiem, bo szury mówiły na tiktoku
Jakos wiekszości bokiem te pompy wychodzą ,mam znajomego też odradzal mi bo chcialem to dziadowstwo zalozyć.A ty piszesz co innego.
To może jakis ewenement jesteś niewiem .
Pewnie to zakladasz :)...tak to sie zgodzę
Pompa może być do 0 stopni potem już rwie kieszeń,ogrzeje tylko jakim kosztem.Fakt ze wygodnie ale slono to kosztuje.Przeglady jeszcze dochodza itd.itp.
To tak jak z autami kupisz nawalone elektroniki ,bajerow a potem byle g sie uszkodzi i auto wchodzi w tryb awaryjny a ty musisz bulic i to slono.Bo robozizna jest b.droga nieraz lepiej sie opłaci jakąś rzecz kupic niz ja naprawiać
Już nie jeden na pompach się przejechał.
A no właśnie. Kolega, kolega kolegi.
Nawet nie masz informacji z pierwszej ręki. A pewno nawet i z drugiej nie. I trollujesz
Nie kolega kolegi tylko kolega sąsiad .Masz wyżej link nawet jakie jest zużycie prądu udokumentowane,to koszmar...A ty bzdury wypisujesz.
W/g mnie zakladasz te pompy i grunt sie pali pod nogami
Pompy to w cieplym klimacie a nie u nas,najlepszy wegiel i drewno
Jak ktos niewiedzial to w tym roku sie dowiedział ile to cudeńko kosztuje:) pewnie z butow wyrwało po tych mrozach:)
Skoro wg ciebie grzałka tylko na chwilę to po co są dwie w mocniejszych pompach?
Przecież pompa ma wbudowaną elektryczną grzałkę (czasem dwie) i przy niskich temperaturach (czasem minus 7 czasem minus 10) wspomaga grzanie wody tymi grzałkami. Dlatego przy długotrwałych niskich temperaturach na zewnątrz masz praktycznie grzanie elektryczną grzałką i kasa za prąd płynie wartką strugą.
Ale to pierwsza zima z tag długimi okresami wychłodzenia i stąd wywrócenie stolika w tej dziedzinie