Jak myślicie,jaka będzie wyglądało nasze miasto za powiedzmy 10lat?Dzisiejsza rzeczywistość nie jest optymistyczna..a co będzie w przyszłości?Czy warto nad tym się zastanawiać?
...zmiany mogą iść w różnych kierunkach.Urbanistycznie miasto się zmieniło i zmienia:powstają nowe obiekty w miejscach wyburzonych,choć niektóre moim zdaniem powinny być odrestaurowywane ze względu na wartość historyczną/choćby jeszcze stojący budynek Zajazdu Pocztowego na ul.Szerokiej/, budynek dworca PKP i kilku jeszcze obiektów które są ,a grozi im wyburzenie bądź to z braku zainteresowania nimi,bądź być może na ten cel funduszy lub że przeszły pod niewłaściwego właściciela.
Stagnacją ,która może się pogłębiać niewątpliwie jest brak miejsc pracy,zbyt niskie zarobki stąd też ucieczka młodych ludzi z Ostrowca -myślę ,że ta tendencja się utrzyma jeśli władze nie poczynią w tym kierunku konkretnych zmian
Mieszkam w bloku na Słonecznym.W mojej klatce nie ma już żadnej osoby młodej, sami prawie emeryci oprócz mnie.Nie chce myśleć co będzie za 10 lat....Pytałem sąsiadów gdzie są ich dzieci-odpowiedź:wyjechały,albo zostały tam gdzie studiowały.Odwiedzają rodzinę tylko w święta,ot cała prawda.Najgorsze jest to,że nikt się tym nie przejmuje.......Zycie płynie leniwie dalej......
wyludnia sie cale wojewodztwo w 2050 kielce maja miec 137 tys mieszkancow, a najwiecej mialy 212... Ciezko sobie wyobrazic jak za te kilkanaście lat beda wygladaly swietokrzyskie miasta ale mysle ze bedzie bardzo spokojnie :)