Co jakiś czas trafialiśmy na informacje o procesach związanych z pomiarami radaru Iskra-1. Niejednokrotnie wspominaliśmy też o tym na Autokracie. Do tej pory nie było jednak aż tak wyraźnej opinii sądu na temat tego urządzenia jak teraz.
Sprawę postarał się nagłośnić pan Tomasz Kubiczek wraz z telewizją TTV. Mężczyzna został zatrzymany przez policję w Siemianowicach Śląskich. Funkcjonariusz twierdził, że prędkość pojazdu pana Tomasza wynosiła 87 km/h. Tymczasem kierowca był w 100 proc. przekonany, że jechał 60 km/h. Tamtą trasą podróżuje niemal codziennie i wie o policji, która bardzo często tam stoi.
Odmówił przyjęcia mandatu i sprawa trafiła do sądu. Ten uznał, że radary Iskra-1 nie powinny być używane przez policję. Ich budowa dyskwalifikuje je z legalnego użytku. Takie urządzenie musi mieć możliwość identyfikacji pojazdu, którego prędkość jest mierzona. Tymczasem opisywany radar wskazuje jedynie prędkość oraz czas jaki upłynął od pomiaru.
Orzeczenie sądu: radar Iskra-1 jest nielegalny
autokrata pl
Mnie także w drodze do Warszawy namierzyli takim radarem,ale zwróciłam wczesniej uwagę na prędkość -50 na liczniku, zatrzymali mnie i pan policjant poinformował mnie, że mam 90 . Ja z przekonaniem ,że absolutnie nie jechałam z taką prędkością ,bo spojrzałam na licznik i nie przyjmę mandatu,powiedziałam, że nie widać tu mojego samochodu i kto inny miał taki wynik nie ja,pan policjant raptem zmienił tok rozmowy i powiedział, że daje mi pouczenie,pytam za co jak to nie mój wynik.Kazał odjechać.
ale bzdury człowieku wypisujesz radar ma legalizacje pomiar zgodnie z instrukcja i nic ci nie pomorze w uniknięciu kary,po co siać zamieszanie jak się nie ma pojęcia o tym co się pisze,
człowieku, skoro orzeczenie sądu że nielegalny, to nielegalny i powinni to wycofać
najgorszy jest laser, bo nawet ze srodka peletonu wyjmie misiek
jakieś 6 miesięcy temu odmówiłem z iskry mandatu za 82km/h na 50 byłem pewny że jadę 50 w sądzie pani sędzia dołożyła do mandatu jeszcze 100zł + koszty sądowe . teraz uważam na ul. Samsonowicza
ale jest juz wyrok, ze nielegalny i stop z mandatami z iskry
podbijam temat czy ktoś miał już sprawę w sądzie w Ostrowcu i z jakim efektem ?
jak poznać ze to iskra
Podobne do pistoletu wystarczy wpisać w google i wyskoczy mnóstwo artykułów o nie legalnych miernikach prędkośći jakim jest iskra 1
Ja bardzo dużo jeżdżę , bo to moja praca , więc jestem przygotowany na tego typu niespodzianki . Za Zwoleniem zostałem zatrzymany za przekroczenie prędkości , ale jechałem przepisowo 50 km/h jako pierwszy w całym sznurze aut - za mną trzy ciężarówki . Wszyscy wiedzieli o pomiarze z CB radia , bo mówili już o tym miejscu za tuż za Lipskiem . Jakież było moje zdziwienie , gdy zostałem zatrzymany . W pierwszym momencie myślałem , że może żarówka , może zwykła kontrola , ale nie to , że pomiar pokaże 87km/h . Mandatu nie przyjąłem . Sprawę w sądzie przegrałem pomimo , że do dowodów dołączyłem nagranie z kamerki samochodowej i wydruk z firmowego GPS-a , który mam zamontowany w aucie . Może , gdybym miał łespkiego prawnika to dałoby się coś dalej z tym zrobić , a tak czuję się konkretnie oszukany . W mojej karierze kierowcy zapłaciłem kilka mandatów za prędkość , ale wtedy faktycznie ją przekroczyłem .
A sprawę miałeś w sądzie w Ostrowcu czy w innym mnie złapali na drodze do Kielc też wmawiali że przekroczona prędkość dziwne zbiegi okolicznosci w większości mandatów i przekroczen prędkości jest wszędzie identyczne przekroczenie o około 30 km /h ja będę walczył w sądzie bo nie dam się naciągnąć a pozatym przecież iskra1 nie spełnia wymogów i ma błędy w pomiarach mimo to policja nie legalnie używa tych mierników prędkości i nie zgodnie z instrukcją obsługi chodzi o miejsca w których mierzą i kąt ustawienia no chyba że policjant ma katomierz w oczach i legalizacje na oczy.
jak to się ludzi oszukuje dla pięniedzy-wstyd
dopóki PO rządzi nielegalne radary są legalne. i co im zrobisz? taki mamy klimat.
rząd ma kierowców ukarać 1.700.000 tyloma mandatami oraz 400.000 innymi mandatami np; przechodzenie w niedozwolonym miejscu,usiłowanie spożycia alkoholu w miejscu publicznym itp. wiec ładne wpływy z mandatów do naszego panstwa trafi takie plany ma rzad na ten rok