Jak to jest z pieniędzmi na opiekę nad osobą starszą? Mam teścia, który potrzebuje całodobowej opieki, ma alzheimera, nie chodzi już prawie, tyle co po domu, ale to duży wysiłek. Ma 82lata. Czy należą się teściowej, bądź któremuś z dzieci coś z Zus, czy Mops? Może ktoś pobiera i wie. Czytałam dużo w internecie ale nie wiem czy warto sobie głowę zawracać i męczyć teścia podróżami na komisję.
Tak z MOPS tzw opiekuńcze pod warunkiem że nie pracuje teściowa
Na logikę wzięłabym, że nie pracuje, skoro jej mąż ma 82lata.
Teściowa ma 76 więc ciężko aby nie pobierała. Teść ma z zusu a teściowa z krus. Domyślam się, że musi to być osoba zameldowana i niepracująca. Dopiero dziś o tym pomyślałam, ze powinni coś Jej dać, skoro rozdają a ona uwiązana przy teściu i zakupy ja wożę 30km co drugi dzień i do lekarza.Koszty paliwa ponosimy na pół, ale ciężko Jej jest. Tak mnie dziś tknęło, że pijakom dają a Ona zasuwa przy teściu (wiadomo obowiązek bo mąż) ale może akurat coś dałoby się załatwić od naszego państwa.
17:00 na logikę twoją-podane zasady ogólnie dotyczące i innych,nie tylko tego przypadku z tesciową.Może się opiekować i nie pracująca córka.
Wiem, ale córka nie jest tam zameldowana, mieszka jakieś 60km od rodziców. Nie pracuje, dzieci ma duże, ale to raczej nie przejdzie, że na Nią coś dadzą. Tzn, że Ona to załatwi.
W tej chwili jest kryterium dochodowe, więc raczej, jeśli w domu są dwie osoby z dochodem( teść i teściowa) nie ma na to szans.
Tak sobie googlowałam, że jeśli lekarz pierwszego kontaktu da zaświadczenie, że teść nie może sam funkcjonować to przez UM lub UG się załatwia.
Jest Specjalny Zasiłek Opiekuńczy przy 1 grupie. Czy teść ma 1 grupę niepełnosprawności?
Nie, nawet nie wiem czy dostałby. Na alzheimera i ogólne schorzenia raczej nikty by nie zasądził.
składaj i nie gadaj głupot. Ludzie z byle czym dostają.
Ja raczej nie mogę, chodziło mi o to, żeby teściowej było finansowo lżej bo w sumie to też robię zaakupy, kupuję leki za swoje pieniądze często. Nie, że Im żałuję, żal mi ich bo i brak pieniędzy, wydatki a i kłopot bo teść nie wyjdzie już z domu a i sam nie zostanie bo ma lęki straszne i niewiele kontaktuje.
Idź do Mops do działu świadczeń rodzinnych. Tam udzielą Ci informacji, jaka pomoc przysługuje. Są zasiłki celowe oprócz stałych i można też dostać zwrot za leki do 80%. W PCPR też możesz się dowiedzieć. Może jakaś pielęgniarka środowiskowa przysługuje. A o grupę warto się postarać.
Brałam taki zasiłek opiekuńczy na mamę przez 2 lata ,520 zł miesięcznie.
Mama mieszka z siostrą ,dwa domy dalej,siostra pracuje więc nie dostała.
Od kiedy ukończyłam 60 lat i otrzymałam emeryturę taki zasiłek już mi nie przysługuje,mimo iż nie pracuję.Mamą opiekuję się nadal już bez żadnego zasilku.Mama ma emeryturę 1320 zł netto.
Dzięki za odpowiedź. Jakbyś mogła jeszcze powiedzieć jak to załatwiłaś?
idż do MOPS czy GOPS gdzie tam należysz dadzą ci papiery do wypełnienia składasz i czekasz na decyzję. banalnie proste