Orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja gdy ma się dom z działką ogrodzona tylko z trzech stron tzn od drogi, sąsiada od wschodniej strony i od południowej. Natomiast granica z sąsiadem od zachodniej strony do tej pory była tylko wyznaczoną dwoma palikami a nie wygrodzona płotem. I teraz jest taka sytuacja że sąsiad ten stał się dla mnie uciążliwy jego zwierzęta przechodzą na moja działkę itp itd... chce postawić płot a ten sąsiad nie jest tym wogule zainteresowany i za nic nie idzie się z nim dogadać w kwestii budowy płotu... Co robić? Mogę sam takie.ogrodzenie postawić równo w lini wyznaczonej palikami czy muszę odstąpić kawalek? Byłbym wdzięczny za sensowne rady za hejt i głupie żarty z góry dziękuję.
Najlepiej skorzystaj z usługi geodety.Niech od nowa wyznaczy linię ogrodzenia wg planu,tym bardziej,że piszesz o upierdliwym sąsiedzie.Nie musisz nic odstępować,zadnego kawałka.Tak nawiasem,to dobry ,niepisany zwyczaj nakazuje,by sąsiad partycypował w kosztach budowy ogrodzenia.
Najtaniej i najszybciej to posadż bardzo gęsto żywopłot z dużych roślin kłujących i po kłopocie.Np.kolumnowy berberys.
Odsuń się parę centymetrów od granicy i stawiaj na swoim. W ten sposób możesz sobie go rozebrać, kiedy tobie będzie pasowało i przesunąć kiedy wróci mu rozum i się dogadacie. Jeśli nie uszanuje twojej części np, będzie tam składował śmieci, czy zawieszał kwiatki na twoim płocie- możesz pozwać go o naruszenie własności, bezumowne korzystanie z twojego placu i uzyskasz w tym zakresie finansowe wynagrodzenie. Nie warto na siłę stawiać płotu w granicy, bo wtedy stanie się wspólny, a nie twój. Lepiej się odsunąć, a potem na tym zarobić. Jak się nie chce sąsiad dogadać z płotem ani dołożyć do jego budowy- zrób tak jak wyżej- nie stracisz.
Właśnie tak zamierzałem zrobić że np 10 cm się odsune tak żeby cały płot był na mojej działce a czy są jakieś ograniczenia jeśli np chciałbym postawić płot z betonowych przesel pełny? Tzn taki który będzie rzucał w całości cień?
Też tak miałem. Sąsiad nie był zainteresowany płotem z siatki to poszło mu w pięty gdyż odzalowalem trochę więcej PLN i jest ogrodzenie betonowe ogrodzenie. Ja jestem zadowolony bo nie muszę oglądać ich zakazanych gemb a i nikt się na przygląda i nie obserwuje co robię w swoim łóżeczku a jemu został się cień na działce
I serio dobrze ci za takim cmentarnym murem? Nie odgrodziłabym tak nigdy.
23.23, może lubisz jak sąsiad cie obserwuję, a nawet podgląda, bo są różni sąsiedzi? Nie każdy to lubi. Na swojej dzialce każdy chce byc nieskrępowany, swobodny, a nie pod ostrzałem sąsiadów jak się przyglądają bo akurat robisz grilla ze znajomymi czy rodziną. Oczywiście, ze można siatką lub metalowymi przęsłami i posadzić np tuje, tylko ze one nie urosną w kilka miesięcy tylko w kilka lat.
Thuje rosną szybko. Cyprysy jeszcze szybciej. 2-3 lata i masz naturalną przesłonę. Jak ktoś kupuje po taniości nie w szkółce tylko w markecie 30 cm rośliny to faktycznie, z 10 lat trzeba. Poza tym, nie robię na ogródku nic, co by było godne uwagi. Nie muszę się chować jak dzik jakiś.
Gdzie w Ostrowcu albo okolicach są szkółki z dobrymi jakościowo roślinami?
Nie po to wyprowadzielm się z bloku za miasto żeby żyć jak jak w big brotherze prywatność w takim przypadku powinna być priorytetem.
Jeśli nie przekroczysz 2,20 cm wysokości stawiaj jaki chcesz :) Prawo budowlane nie ingeruje w tym zakresie- nie możesz jedynie robić ostrych zakończeń (np.drut kolczasty;) ), ani podłączać pod niego prądu ;) - poza tym twój płot- twój wybór.
*poprawka 2,20 m albo 220 cm nie może przekroczyć wysokość płotu ;) Ale zawsze można wyżej zasłonić przed wścibskim podglądaniem przez dosadzenie tuj, brzóz itp. wysokich roślin.