Wierzą w Boga, czy tylko tak mówią? Jest drobna różnica. Zależy też w jakiego Boga sobie wierzą..Kościół w niczym nie przeszkadza, człowiek idzie, pomodli się w skupieniu i wraca. Nie uczy też nic złego, wbrew temu co niektórzy twierdzą.
Obłudni to są niektórzy ludzie, którzy chodzą tam na pokaz a nie kościół. Teraz dla takich istot będzie mała niespodzianka, już nie wezmą ślubu kościelnego bez dodatkowych przygotowań w postaci dni skupienia. Mam nadzieję, że to skutecznie odstraszy takich, co to tylko na pokaz..Oczywiście, że jest jeden Bóg, ale ludzie mogą mieć różnych bożków, skąd mam wiedzieć w co wierzą, skoro nie chodzą do żadnego kościoła. Nie chodzą z wygodnictwa, szkoda im czasu poświęcić na modlitwę w świątyni, taka wiara jest nic nie warta..
Sakramenty są do tej pory za darmo, gdybyś nie wiedziała. Ludzie płacą za coś innego, mianowicie za swoje fanaberie, a to już zupełnie co innego.
Oooo, naprawdę? To jakie te sakramenty za darmo są, bo rzeczywiście chyba nie wiem... za to ci, którzy płacili mówią co innego: http://www.ostrowiecnr1.pl/forum/watek/Oplaty-koscielne/#post-1
Umiesz czytać ze zrozumieniem? Przecież pisałam jasno - płacą za własne fanaberie. Każda z tych osób, chciała uzyskać sakrament w określonym przez siebie dniu i godzinie, przy pięknym wystroju kościoła, blasku fleszy itd.ect.. Jeśli pójdziesz do księdza i powiesz, że chcesz ochrzcić dziecko na porannej albo wieczornej mszy bez tych wszystkich ceregieli, na pewno nie odmówi. To samo ze ślubem, wiem o czym piszę, bo znajomi tak niedawno brali. Tyle, że im zależało na sakramencie a nie na całej oprawie do niego..
Dlatego to się zmieni, kościół idzie w dobrym kierunku, utrudniając dostęp np do sakramentu ślubu. Nie każdy musi go mieć, bo nie każdy go potrzebuje. Nic nie powinno być na pokaz.
I tu się mylisz @pismen bo czarni się zabezpieczyli bo jeśli nie uzbiera się z odpisu obecny poziom funduszu to państwo i tak ma im dopłacić różnicę!