Wybuduj pasywny i oczywiście Twoje materiały :)))
Dom energooszczędny, czyli jaki?
Dom energooszczędny to taki, do którego ogrzewania i funkcjonowania potrzeba znacznie mniej energii niż w przypadku zwykłego domu. O ile ten zbudowany w technologii tradycyjnej zużywa średnio 105 kilowatogodzin na metr kwadratowy na rok, to jego oszczędny konkurent 40 kWh/m2 na rok, a dom pasywny 15 kWh/m2 na rok.
Budowa energooszczędnego i ekologicznego domu nie jest dziś kaprysem, modą czy sposobem na zaimponowanie znajomym. To wymierna korzyść. – Materiały izolacyjne nie są drogie, a elementy wyposażenia domu są coraz lepszej jakości.
Np.10 lat temu trzyszybowe okna kosztowałyby 200 tys. zł. Dziś produkowane w Polsce o znakomitych parametrach kupimy 10 razy taniej – mówi Andrzej Papliński, kierownik działu Publicystyka miesięcznika Murator.
Rozwiązania takie jak trzyszybowe okna niedługo mogą zresztą stać się standardem. Budowa energooszczędnych domów od 2020 roku będzie obowiązkiem deweloperów i każdego, kto chce wybudować własne cztery kąty.
Takie wymagania stawia Unia Europejska, której politycy już od dłuższego czasu szukają sposobów na redukcję emisji CO2. A przecież to oczywiste, że im lepiej będą trzymały ciepło nasze domy, tym mniej energii z naszych węglowych elektrociepłowni będziemy zużywać.
więcej w artykule:Energooszczędne domy to moda, której musimy ulec.
http://platine.pl/energooszczedne-domy-to-moda-ktorej-musimy-ulec-0-1188921.html
Cieszy mnie fakt,że jestem posiadaczką okna trzyszybowego (słownie jedno w całym domu),
ilość głównie ze względu na cenę,reszta standard (dwuszybowe PCV) :D
Kiedy wymieniałam okna drewniane na PCV, okna trzyszybowe były bardzo drogie,teraz są w cenie ok.2000 zł,niewiele droższe od standardowych.
Pytanie do fachowca,czy dom z drewna z tego linku da się "podciągnąć" pod energooszczędny ?
http://www.ostrowiecnr1.pl/forum/watek/budowa-domu-z-drewna/
Widziałam go, jest w trakcie budowy,na trasie do Kielc.
Bardzo mi się podoba i pytanie właściwie powinnam zadać,czy jest energooszczędny ?
Nie jestem fachowcem,ale wydaje mi się,że taki dom jest ciepły,ale nie energooszczędny.