Zamierzasz budować dom pasywny?
Mamy dla ciebie dobrą wiadomość – możesz dostać 50 tys. zł dopłaty od Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
30 tys. zł otrzymają osoby, które budują dom energooszczędny,
a 11 tys. - osoby kupujące mieszkanie w budynku energooszczędnym. Co trzeba zrobić, żeby otrzymać dotację?
Jakie można dostać dofinansowanie?
NFOŚIGW przewiduje różne poziomy dofinansowania w zależności od standardu budowanego domu. Najwięcej pieniędzy możesz otrzymać na budowę domu pasywnego, bo 50 tys. zł brutto. Na dom energooszczędny przewidziana jest dopłata w wysokości 30 tys. zł. O dopłatę mogą się też ubiegać osoby kupujące mieszkanie w budynku pasywnym lub energooszczędnym. Kwoty wynoszą odpowiednio 11 i 16 tys. zł brutto.
Warto przy tym zaznaczyć, że dotacja jest jednorazowa i bezzwrotna.
Od kiedy można się ubiegać o dofinansowanie?
Program rusza w 2013 r. i przez 6 lat (do 2018 roku) będzie wspierał indywidualnych inwestorów łączną kwotą 300 mln zł.
Kto może dostać dotację?
Dotacja kierowana jest do osób fizycznych budujących dom jednorodzinny lub kupujących dom/mieszkanie od dewelopera, w tym również od spółdzielni mieszkaniowej. O dofinansowanie mogą ubiegać się osoby:
dysponujące pozwoleniem na budowę oraz posiadające prawo do dysponowania nieruchomością, na której będą budowały budynek mieszkalny,
dysponujące uprawnieniem do przeniesienia przez dewelopera na swoją rzecz: prawa własności nieruchomości wraz z domem jednorodzinnym, który deweloper na niej wybuduje albo użytkowania wieczystego nieruchomości gruntowej i własności domu jednorodzinnego, który będzie na niej posadowiony i stanowić będzie odrębną nieruchomość albo własności lokalu mieszkalnego.
Na takie wsparcie mogą również liczyć inwestorzy budujący domy tzw. systemem gospodarczym.
Kiedy otrzymuje się dotację?
Dofinansowanie będzie wypłacone po zakończeniu budowy oraz potwierdzeniu osiągnięcia zakładanych w projekcie oszczędności energii. Pieniądze przeznaczone będą na częściową spłatę kapitału kredytu hipotecznego. Przekazanie ich odbywać się będzie bezgotówkowo, w formie dotacji wypłacanej bezpośrednio na konto kredytowe beneficjenta.
Ważne jest też to, że zakończenie realizacji przedsięwzięcia musi nastąpić w terminie do 3 lat od dnia podpisania umowy kredytu.
W jakim banku trzeba wziąć kredyt?
W najbliższych miesiącach zostanie ogłoszony nabór banków zainteresowanych współpracą oraz szczegółowe wymagania techniczne dla dofinansowywanych budynków. Kredyt z dopłatą powinien się pojawić w okienkach bankowych w I kwartale 2013 r.
Info o dopłatach w poście wyżej zaczerpnięte z muratordom.pl
Bardzo mnie cieszy okres 3 lat od podpisania umowy kredytu.
Właśnie zamierzam zacząć wykończenie domu,które potrwa co najmniej rok do wprowadzenia się.
A 50 tyś jest sporą kwotą w spłacie kredytu :D
Raczej chyba wszyscy korzystają z kredytów przy budowie domu.
"Dofinansowanie będzie wypłacone po zakończeniu budowy oraz potwierdzeniu osiągnięcia zakładanych w projekcie oszczędności energii. Pieniądze przeznaczone będą na częściową spłatę kapitału kredytu hipotecznego. Przekazanie ich odbywać się będzie bezgotówkowo, w formie dotacji wypłacanej bezpośrednio na konto kredytowe beneficjenta.
Ważne jest też to, że zakończenie realizacji przedsięwzięcia musi nastąpić w terminie do 3 lat od dnia podpisania umowy kredytu."
Zanim zaczniesz się rajcować dopłatom ,patrzyłeś/aś na wymagania tego budynku ? .Nie pamiętam szczegółów ale to droga zabawka taki dom pasywny i chyba do końca nie sprawdzony .
Dość ciekawy temat ,co prawda nie sądzę by mnie było stać jakikolwiek dom nie mniej chętnie poczytam na ten temat .
Za kilka/naście lat każdy nowy dom będzie musiał spełniać dość wysokie normy energooszczędności a przynajmniej takie są zamiary w UE .
Pompy cieplne ,rekuperacja ,solary to drogie zabawki te ostatnie robione głównie w CHRL i żeby było ciekawiej mogą być objęte cłem zaporowym ze względu na dumpingowe ceny .
Gdzieś w Polsce budują bloki energooszczędne lub pasywne nie jestem pewien i na tą chwile założenia teoretyczne nie sprawdzały się inwestor tłumaczył to niepełną obsadą bloków ,być może w domku jednorodzinnym będzie to lepiej wyglądać .
Jak by nie patrzył bardzo ciekawy temat ,przy okazji stosuję ktoś u siebie w domu solary ? ,w pracy jakiś czas temu mieli sobie je zakładać i jakoś ucichło też z dofinansowaniem miało być .
Czy mylę się,czy mam rację,że wystarczy aby dom był ocieplony styropianem np.15 cm,okna pcv z odpowiednim współczynnikiem,CO gazowe o nowoczesnych parametrach,poddasze ocieplone,nowoczesny system wentylacji itd.
Wszystko wyżej nie wystarczy do wydania świadectwa energetycznego o domu energooszczędnym,a tym samym do otrzymania dofinansowania ?
Czy ci budujący:
"Na takie wsparcie mogą również liczyć inwestorzy budujący domy tzw. systemem gospodarczym."
też muszą od razu zakładać pompy cieplne,solary i inne "wynalazki",które się nie sprawdziły i nikt ich nie chce montować (jako mało opłacalne)
Nie żartuj, z czego innego się pośmiejmy,a ten temat dofinansowań bezwzględnie uznajmy za poważny.
Oszczędny masz rozdwojenie jaźni czy piszesz na 2 forach i coś Ci się pomerdało (o)(o) ? ,nie rozumiem Twojego wpisu o 21 04 .
Na Twoje pytania odpowie ktoś kto się zna a takich osób raczej szukaj na forach związanych z budownictwem .
W mojej opinii dom pasywny to taki który potrzebuję minimalną ilość ciepła by się ogrzać a trudno to zrobić bez rekuperatorów odzyskujących ciepło i pomp itp zabawek .
Nie widzę by ktoś się śmiał na tym forum z tego tematu .
Ja mówię tylko i wyłącznie o domu ENERGOOSZCZĘDNYM a nie PASYWNYM - to istotna różnica,więc daruj sobie już informacje o domu pasywnym,orientuję się jakie są różnice.
Nie oczekuję odpowiedzi na tym forum od nikogo i nie zadaję pytań,wcześniejsze pytanie było aluzją do twego posta i było raczej retoryczne.
Pisząc o budujących systemem gospodarczym,miałem na myśli cytat z artykułu wyżej (w poście wzięty w cudzysłów) i miałem nadzieję,że przeczytałeś cały pierwszy post zawierający artykuł i to zauważysz.
Masz rację informacji związanych z budownictwem szukam na stronach z nim związanych.
Założyłem ten wątek głównie w celu informacji dla osób budujących dom,lub zamierzających się budować.
Mam nadzieję,że ucieszą się tak samo jak ja dofinansowaniem do domów energooszczędnych.
Dodaję link dla laików o różnicach miedzy domem energooszczędnym a pasywnym, (w dużym skrócie) w artykule
http://www.dom.pl/pasywny-czy-energooszczedny-roznice.html
http://www.energiaidom.pl/dom-energooszczedny-a-dom-pasywny-zasadnicze-roznice
Większość ludzi myli oba pojęcia,a główną przeszkodą w popularyzacji domów pasywnych jest ich większa cena.
Pozwolę sobie zwrócić uwagę na tytuł wątku
"Od 2013r dopłaty do budowy domu energooszczędnego LUB pasywnego-nawet 50tyś tys. zł "
Podkreślam słowo LUB i przypomnę dopłaty brutto:
50 tyś - do domu pasywnego,
30 tyś - do domu energooszczędnego,
11 tyś do mieszkania w budynku energooszczędnym,
16 tyś do mieszkania w budynku pasywnym.
Fajna sprawa dla ludzi, których stać na wybudowanie domu i to nie byle jakiego. A jak ktoś biedny to jak zwykle nie skorzysta. Dodatkowo w tym roku kończy się program "rodzina na swoim", który był sporą pomocą właśnie dla tych biedniejszych.
Masz rację w jednym "biedny nie buduje domu"...
Po tą są kredyty,że jak się ma względne dobre dochody,buduje się dom i raczej teraz zawsze energooszczędny.
Takie dofinansowanie traktuję jako premia od Państwa dla nowocześnie myślących.
niby ok, czyli ja jestem trędowata dla programu,bo buduje bez kredytu tak?
robią dalej dobrze bankom :) bo RnS się kończy.
...bo dług tworzy pieniądz...
święta racja - nie masz kredytu - dopłata nie przysługuje, jestes zbyt zaradny, poradź sobie sam, a z Twoich podtków damy dopłaty dla kombinatorów
No wlaśnie, gdzie tu sprawiedliwość. ??? Jeśli są dopłaty dla budowy domu pasywngo lub energoszczędnościowego to jakie ma zanczenie czy bior ekredyt czy mam gotówkę. Chodzi chyba o zwiększeznie ochrony środowisak a nie zasilenie banków !!!
a dopytajcie ile kosztuje rekuperacja z przewodami izolowanymi?
Bo inwestor doliczy wam do mieszkania za takie cacko więcej niż dopłata wynosi, nie mówiąc o reszcie...
ja wam wybyduje za 200 tys 100m2 dom energooszczedny, w stanie deweloperskim...
Wybuduj całe osiedle,chętnych nie braknie,a ty staniesz się naszym lokalnym Rockefellerem.
Obie strony będą bardzo zadowolone :-)