jak to jest z dziecmi urodzonymi w 2008r. z obowiazkiem przedszkolnym,jedni mówią ze dziecko powinno iść obowiązkowo do zerówki część osób zapisuje dzieci do pięciolatków,teraz już sama nie wiem do jakiej grupy zapisać mojego syna
Mają obowiązek iść w 2014 do pierwszej klasy , więc automatycznie - w 2013 do zerówki. Mojej córki też to dotyczy.
Nie ma teraz w przedszkolach czegoś takiego jak zerówka. Nazywa się obowiązkowe roczne przygotowanie przedszkolne. Jest ustawowy obowiązek rodzica zapisać dziecko do przedszkola z rocznika 2008.
można też zapisać do szkoły do zerówki. w przedszkolu też realizują program zerówki razem 5 i 6 latki.
niby tak pisalam do ministerstwa edukacji i odpisali ze dziecko musi isc do zerowki w 2013 r a do szkoly w 2014r. moja znajoma zapisala dziecko do jednego z przedszkoli z 2008 r.do grupy 5 latkow i ona nie ma zamiaru zapisywac jej do zerowki
nie musi zapisywać, i tak 5cio latki razem z 6cio latkami będą realizować obowiązek przedszkolny. można się tego dowiedzieć w każdym przedszkolu
Ja byłam w przedszkolu pytałam i zapisać córkę musiałam.Pani dyrektor odpowiedziała że rocznik 2008 to już obowiązek.Nie chętnie to zrobiłam,bo jestem przeciwna,nie mam pewności czy szkoła jest przygotowana na przyjęcie tych maluchów.