Pustostany będą u spekulantów gdy gmina wybuduje swoje.
A gmina stworzyła TBS żeby budowali
Zobaczymy, kto dostanie te mieszkania. Z jakiego ... klucza.
Dla kogo budować, skoro już jest za dużo mieszkań bo: młodzi uciekają, nowych miejsc pracy brak stąd brak napływu świeżej siły roboczej a społeczeństwo się mocno starzeje. Rządzący myślą tylko i wyłącznie o sobie ,zamiast zrobić uczciwą statystykę dotyczącą ilości prawdziwej społeczeństwa miasta i powiatu, ile dzieci, ile młodzieży, ile dorosłych i ile osób w wieku emerytalnym na podstawie przekroju lat i prawdziwie ocenić co potrzebne w najbliższych latach. No cóż...mieszkańcy wybrali sobie takie rządy i tak mają, szkoda klawiatury na uświadamianie .
Patriota lokalny czy spekulant mieszkaniowy?
Kłamiecie ile wlezie żeby ludziom obrzydzić nowe mieszkania dla niebogatych mieszkańców którzy nie mają własnego domu czy mieszkania. Dla nich to będzie uwolnienie od spekulantów i szansa na bezpieczny wynajem za rozsądną cenę.
Kto będzie dopłacał do tych tanich mieszkań?
Świetnie — policzyłem to z najnowszych, oficjalnych danych Ministerstwa Finansów (dane za II kwartał 2025). Podstawowe liczby z raportu MF:
* **Przyrost państwowego długu publicznego (PDP) w II kw. 2025:** **56,304.1 mln zł** (czyli 56,3 mld zł).
* **Przyrost długu sektora rządowego i samorządowego (dług EDP) w II kw. 2025:** **62,2 mld zł**.
II kwartał to okres 3 miesięcy: kwiecień–czerwiec = **91 dni**. Obliczyłem średni przyrost *dzienny* w tym kwartale (uśrednienie liniowe — tj. przyrost kwartalny podzielony przez liczbę dni kwartału):
* PDP: (56{,}304.1\ \text{mln zł} \div 91\ \text{dni} = 618.726\ \text{mln zł/dzień}) ≈ **619 mln zł/dzień** (czyli ~**0,619 mld zł/dzień**).
* Dług EDP: (62{,}200\ \text{mln zł} \div 91\ \text{dni} = 683.516\ \text{mln zł/dzień}) ≈ **684 mln zł/dzień** (czyli ~**0,684 mld zł/dzień**).
Krótka notatka metodologiczna (ważne):
* To **średnie dzienne tempo zmian** w II kwartale 2025 — nie oznacza, że każdego dnia księgowano dokładnie taką kwotę. Rzeczywiste zmiany występują w konkretnych dniach (np. emisje papierów wartościowych, spłaty, transakcje konsolidujące itp.). MF podaje zmiany kwartalne; ja je uśredniłem na dni.
* Dane MF za II kw. 2025 są w komunikacie i biuletynie kwartalnym (dane wstępne/kwartalne). Jeśli chcesz dokładne dzienne zapisy (np. przebieg w poszczególnych dniach/miesiącach — emisje, operacje BGK itp.), mogę wyszukać i przeanalizować szczegółowe tabele operacyjne MF za poszczególne miesiące/tygodnie. ([Gov.pl][1])
Chcesz, żebym rozbił to na dni robocze vs. weekendy albo policzył średnią za ostatnie 12 miesięcy zamiast tylko Q2?
[1]: https://www.gov.pl/attachment/594c44c4-079b-464a-ae88-df74684e4985?utm_source=chatgpt.com "Zadłużenie Sektora Finansów Publicznych II kw. 2025"
Ot, mamy znowu poważny problem. Budować żle , nie budować jeszcze gorzej. I co ten Tusk wyczynia z tą Unią?
Co do tego ma Unia czy premier Tusk,budowa bloków w Ostrowcu Świętokrzyskim przez gminę -spółkę miasta nie ma sensu bo
-dane demograficzne na to wskazują
jest wiele domów i mieszkań wolnych do sprzedaży i najmu.
Budować byle się chwalić ,chyba nie o to chodzi
Płaczcie, płaczcie. Wasze mieszkania na wynajem za ceny z kosmosu będą puste. Prostym ludziom potrzebne nowoczesne i tanie w użyciu mieszkania.
To wasze jęczenie jest głupie.
Spadną ceny najmu w całym mieście gdy 300 mieszkań z niskim czynszem trafi na rynek. I dobrze wam spekulanci.
Brawa dla miasta.
A wy będziecie musieli obniżyć stawki najmu albo sprzedać spekulacyjne mieszkania
Każdy chce domek za miastem
Nie, to dla prominentów z PIS i Solidarnej Polski, żeby nie musieli szukać mieszkań w Budapeszcie
800+ dostają Panie doktorki i Adwokatki czy nawet dyrektorki więc chyba nie dla nich bo zbyt bogate
PIS wybudował 3 miliony mieszkań i ciągle mało.
Ja nie chcę domku za miastem.I to z winy Tuska.
Mieszkań u nas wiele,tylko ,każdy chce albo za darmo najlepiej gmina właścicielem,to wtedy mogę być lokatorem.Ale też gmina o wiele już istniejących i zasiedlonych budynków nie dba i to w centralnych miejscach w mieście, .Tymi budynkami nikt z gminy się nie chwali,że są w opłakanym stanie.Łatwiej się chwalić zamiarami.
Gdzie tu zrównoważony rozwój.
Na co dają pieniądze to się bierze ,nie myśli się o tym jakie są faktyczne potrzeby mieszkańców.Starzejące społeczeństwo,DPS ,potrzebny i to na miarę dwudziestego pierwszego wieku.Same imprezy i uniwersytet trzeciego wieku dla ludzi starszych ,ładnie mówiąc seniorów nie wystarczy.
Zadłużamy się DZIENNIE na około 618 000 000 zł - 683 000 000 zł. Wszyscy razem.
Dla okresu ostatnich 12 miesięcy — z końca 2024 do końca II kw. 2025 — mamy następujące dane:
* Na koniec 2024 r. dług państwowy (według krajowej definicji) wynosił o **158 mld zł mniej** niż na koniec II kw. 2025 r. ([Gov.pl][1])
* Zatem przyrost za te ~12 miesięcy wyniósł ~ **158 mld zł**.
* 12 miesięcy to ~365 dni ⇒ dzienny przyrost średni to **158 000 mln zł ÷ 365 ≈ 433 mln zł/dzień**.
**Wniosek:** W ostatnich 12 miesiącach Polska zadłużała się średnio około **433 mln zł dziennie**.
Jeśli chcesz, mogę spróbować znaleźć dane miesięczne (12×) i policzyć dokładniej dla każdego miesiąca albo dla ostatnich 12 miesięcy dzień-po-dniu.
[1]: https://www.gov.pl/attachment/2b05db90-1cda-4ae8-b9c8-36009c6c5933?utm_source=chatgpt.com "Public Debt 2025 Q2"