Swięto wszystkich ,pracujacych uczciwie ludzi.Wyklęty powstań ludu ziemi....
Nie, dziś jest święto socjalistów a nie wszystkich pracujących uczciwie.
i tu pomyłka,gdyż jest to święto LUDZI PRACY-UCZCIWYCH
Może trochę wiedzy, by się przydało. Święto Pracy nie jest żadnym świętem minionej epoki. Zastało ustanowione na pamiątkę strajku robotników w Chicago i najpierw było obchodzone na kontynencie amerykańskim. Później zostało również przeniesione na Stary Kontynent. W PRL-u faktycznie zawłaszczyli je komuniści, jednak zawsze było i jest obchodzone w wielu krajach m.in Niemcy, Włochy, Polska, Rosja, Czechy jako święto pracy. To tak w telegraficznym skrócie. Gościu z 12:12 taka mała rada na przyszłość: najpierw należy poczytać na dany temat, a potem się wypowiadać. W ten sposób unikniesz kompromitacji. Tak więc do lektury, albo marsz do szkoły!
no w zasadzie to opisal to tak jak trzeba bez zbednych upiekszaczy :D Ja uczcilem swieto pracy praca :D matka huta nie ma litosci :D hehehe
Wolfgang,przybij lapke! ...Dlatego kolor czerwony stal sie symbolem socjalizmu
no nie cipka :) dziadki ale podoba mi się Pan Kotasiak powiedział prawdę
własnie to zawłaszczenie pieknego święta przez komunę odbija się dzis czkawką. inna by była frekwencja, gdyby tacy jak ja w dziecinstwie nie byli przymuszani do pochodów i machania czerwonymi szturmówkami. i te piekne przemarsze i klaskanie przed trybuną aparatczyków.Pieknosci...jednak minionej epoki.