Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
          • Odp.: NIE WYSYŁAJCIE 6-LATKÓW DO SZKOŁY

A zaburzenia lękowe, tiki i nerwica pani to pryszcz?

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Później dopiero ganiają dzieci po psychologach, każą rozwiązywać głupie testy itp. To wszystko odbija się na psychice dziecka, które czuje się gorsze od swoich rówieśników. Takich przypadków jest całkiem sporo, a śmiem twierdzić, że będzie ich znacznie więcej gdy zostanie wprowadzony przymus szkoły dla sześciolatków. Po prostu, dzieci pod względem emocjonalnym różnie się rozwijają i powinno to być uwzględniane. Cóż, myślę, że nie o dzieci to wcale chodzi tylko o to aby na siłę wprowadzić jakąkolwiek reformę, nawet jeśli jest ona bzdurna.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 115

Odp.: NIE WYSYŁAJCIE 6-LATKÓW DO SZKOŁY

Ciemnogród to jesteś Ty gościu aa skoro nie potrafisz zrozumieć tego, że nie wszystkie dzieci rozwijają się w ten sam sposób. To, co dla jednych jest dobre, dla innych może być przekleństwem. Dlatego to rodzic powinien decydować, gdyż on zna najlepiej swoje dziecko.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

gościu z 15:25 przyznaję ci rację. Rodzic w porozumieniu z wychowawcą przedszkolnym i psychologiem. Nasza szkoła (są wyjątki) nie jest przystosowana do przyjęcia takich maluchów. wykładzina sprawy nie załatwia. Pewnie, że na 100 znajdzie się kilkoro dojrzałych nie odbiegających od 7-latków. Pani minister mówi, że dzieci mają obniżone wymagania. I fakt w 1 klasie tak , ale ostatnie 2 lata pokazały , że po klasie 3 te dzieci to powinny być dojrzałe - super czytać ze zrozumieniem , wnioskować itd. Wiem coś na ten temat, bo moje dziecko w ubiegłym roku pisało test OBUT. Zajrzyjcie sobie obrońcy tej reformy i zobaczcie, co taki 9 latek , a jeśli pójdzie wcześniej to 8 latek powinien umieć i wiedzieć.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Ja jakbym miała dzieci,to czterolatka bym puściła do pierwszej klasy!

Ale póki co, nie ma ustawy o adopcji przez dwie kobiety , więc nie mam

Kocek
              Zgłoś
              Odpowiedz

Można i 3-latka. Jednak musi być wszystko przystosowane. I dziecko musi być ważne, a nie papierki, cyferki

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

człowieku piszesz, że twoje dziecko ma problemy- co kolowiek to znaczy, w którymś tam wątku pisałeś że ma problemy z mową, nie ma 5 lat jest w zerówce- myslisz że szkoła rozwiąże problemy? o jakich ty kontaktach z dziećmi mówisz? W Warszawie na studiach pracowałam w przedszkolu w grupie pięciolatków. Były tam dzieci, które miały właśnie problemy z mową, autyzm, adhd, zaburzenia emocjonalne, przejawiały agresję. Wiem jak to wygląda z drugiej strony. Serce się krajało jak dzieci były wyobcowane przez swoje dysfunkcje. Ale dzieci bywają okrutne i jaka kolwiek próba właczenia dzieci "specjalnych" do zabawy kończyły się na niczym. Przez co stan takich dzieci się pogarszał. Skąd więc wiesz czy dobrze dziecku w szkole? powiedziało ci? czy siedzisz z nim w szkole? Odpowiadam na pytanie które pewnie padnie: tak mam dziecko, małe :)

Gość_wanda
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

@Wanda gdybym liczył,że szkoła rozwiąże problem z mową być może córka nie mówiła by do tej pory .Miała robione badania,wizyty u psychologa dziecięcego,logopedy.Opinie psychologów były rozbieżne jeden odradzał normalną zerówkę ale nie pójście a druga stwierdziła,że najwyżej się za łby weźmie z innymi dziećmi.Córka nie z każdym dzieckiem miala początkowo dobre relacje,ba niektorych nie lubiła bo znała je wcześniej i miala zatargi ale obecnie są przyjaciółmi .

Już pisałem nie wiem jak będzie w szkole ale z zerówki córka jest bardzo zadowolona i jak chorowała za każdym razem przeżywala,że nie może iść do szkoły .

Czlowiek
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Człowiek - cały czas problem tkwi w tym, że nie starasz się czegokolwiek zrozumieć. Jeśli twoje dziecko dobrze się czuje w szkole to bardzo dobrze, ale nie oznacza, że równie dobrze w szkole będą się czuć dzieci innych rodziców. Więc to oni powinni o tym decydować ponieważ czy dziecko do szkoły chcą puścić czy też nie, gdyż to oni spędzają najwięcej czasu z dzieckiem i jego najlepiej znają - a nie pan urzędnik i pani minister w rządzie Słońca Peru.

ciemniak12
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

Cały czas problem tkwi w tym, że nie starasz się zrozumieć, że jest to normalnie przyjęte w całym cywilizowanym świecie. A na dodatek nie dociera do ciebie, że reforma oświaty została zaplanowana przed rokiem 2000. Przez te 15 lat różne słoneczka świeciły, łacznie z tymi, którzy teraz udają wielkich obrońców.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

"jest to normalnie przyjęte" - normą również jutro może być chodzenie na głowie. Więc jeśli kierujesz się tylko owczym pędem, a nie rozumem to gratuluję.

ciemniak12
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 133

jak widać pożytecznych ... nie brakuje.

To, że ty twierdzisz, że coś tam jest przyjęte w CAŁYM cywilizowanym świecie - jeszcze nie oznacza, że tak rzeczywiscie jest.

To kiedy reforma zaostała zaplanowana - również nie ma nic do rzeczy, bo ciemniak nie o tym pisze,.

Problemem jest to, że ekipa rządząca (obojętne w jakich barwach) odbiera rodzicom wolność decydowania o własnych dzieciach.

ale ty i tak tego nie zrozumiesz, bo mentalność cżłowieka radzieckiego pozostaje na zawsze.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Mentalność prezentujesz raczej Ty skoro prostych rzeczy nie jesteś w stanie ogarnąć. "Wolność decydowania" to tylko slogan, jeśli nie odpowiada ci szkoła od dawna możesz nauczać dziecko samodzielnie a nawet wynająć guwernantki.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 121

Nie ma i nie będzie takiej ustawy!

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 146

I MYŚLISZ ZE DLA DZIECKA TO JEST DOBRE ROZWIAZANIE, JEŻELI BEDZIE CHODZIŁO DO KLASY Z RÓWIEŚNIKAMI I STARSZYMI DZIECIAKAMI. żE TO JEST AKURAT TRAFIONY POMYSŁ? Rok u dziecka to jest bardzo dużo. Jedno dziecko ma 7 lat i mysli na te 7 drugie ma 6 i myśli na 7 . Na to nie ma zasady. jednak uważam, ze robienie mieszanych wiekowo grup jest najgorszym pomysłem z możliwych!

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 122

Jak najbardziej, masz rację. Trzeba 5 a nie 6 latków wysłać do szkoły.

Gość_Anka
        Zgłoś
        Odpowiedz

A może jakaś nauczycielka wychowania wczesnoszkolnego podzieliłaby się z nami swoim doświadczeniem i wypowiedziała swoje zdanie w tej kwestii?

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Moje doświadczenia jako rodzica:

moje dzieci zdolne (czytające i liczące w przedszkolu na poziomie 3 klasy z tabliczka mnożenia włącznie)

ale dla nich emocjonalnie byłoby to trudne

poszły jako 7 latki i zapytane czy chciałyby iść do szkoły jako 6 latki - odpowiadają nie i do tej pory tęsknią za przedszkolem

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
    14 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
    - Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
    - Reklama -
    - Reklama -
    Losowa firma:
    Biuro Rachunkowe "Complex"
    Branża: Biura rachunkowe
    Dodaj firmę