Jeśli nawet i były bzdurne to na tym polega demokracja, aby głos obywatela uszanować.
Uszanować czyli rozpatrzyć zgodnie z prawem przez Sejm. Rozpatrzono odmownie i temat zakończony.
Sorki, ale o wsi i dzieciach na wsi w XXI wieku nie przeczytasz w opracowaniach sprzed 50 lat.
Opracowania naukowe w stosunku co do ras ludzkich są stałe.Dziś tyle samo przeczytasz co 50lat temu tylko szukaj. A niE rób z naszych dzieci wasali co Ci przeszkadza słowa o nie używaniu obowiązku szkolnego.Wystarczy słowo DOBROWOLNOŚĆ A NIE TWORZENIE NOWEGO ZAKOMUFLOWANEGO ESTABLISHMENTU KTÓRYM SIĘ STANĄ DZIECI Z OBOWIAZKU SZKOLNEGO. A gdzie większość społeczeństwa.!!!!!!!
Nie dajmy się zwariować?
Coś nie za bardzo wiesz o czym mowa w temacie.
To Ty nie rozumiesz. Co chcecie osiągnąć dzięki nie wiedzy przewyższajacej większości społeczeństwa.Chcecie wprowadzić obowiązek szkolny dla wszystkich 6latków w całym kraju.
Takie postępowanie władz decydenckich-musz abyć wyjaśnione .Ja podaje co się stanie z większością naszych dzieci,które po prostu mają inny etap rozwoju ,ewolucji niż nacji wywądzących się z południowych krąnców europy. Przestrzegam że słowo OBOWIĄZEK spowoduje że uzdolnione 6latki w stosunku do naszych 6latków,którego cykl rozwoju jest inny. Nasze dzieci staną się wasalami tych bardziej rozwiniętych-dokona to jedno słowo OBOWIĄZEK.
Do Człowiek ,ja nie twierdzę ,że tylko ja poświęcam ,ale wielu rodzicom to na rękę ,poza tym kontakty z rówieśnikami jak najbardziej są potrzebne ,ale przecież ja nie zamykam swoich dzieci w domu ,mają kontakt z dziećmi znajomych ,na placu zabaw ,ja osobiście i podkreślam to jest moje zdanie uważam ,że nie jest koniecznie niezbędna taka zmiana ,bo syn poszedł do szkoły w wieku 7 lat i nie uważam aby był przez to "ubogi" w wiedzę i kontakty z dziećmi :)
@ona_30
ty cenisz sobie wolność wyboru, więc nie chcesz aby zmuszano cię do czegokolwiek
Czlowiek ma natomiast mentalność czlowieka radzieckiego - tam też wszystko musialo być uregulowane przez panstwo i panstwo określało co powinnśmy robic, a czego nie.
Dlatego czlowiekowi nie wystarczy, że miał wybór i posłał sobie swoje dziecko do szkoły wcześniej.
On chce, aby wszyscy MUSIELI posłać swoje dzieci wcześniej niż chcą.
"mentalność człowieka radzieckiego" według gościa 23:14 to najbardziej mają zapewne Niemcy, tam się z przepisami nie dyskutuje
Ponieważ tam przepisy ułatwiają ludziom życie, a nie je utrudniają. ale to co napisali o ludziach radzieckich to niestety prawda. Jak chce to niech posyła, ale niech nie zmusza innych bo to już pachnie kołchozem.
Tam przepisy są przestrzegane a nie dyskutowane - mówi ci to coś?
a dlaczego miałoby to komuś coś mówić ?
żyjemy tam ?
Nie, nie zyjemy,
Jeśli tak bardzo ci zależy - możesz się tam przeprowadzić.
a w tym wątku dyskutujemy o czymś innym
mówi ci to coś ?
Obowiązek szkolny obowiązuje w Niemczech od ukończenia szóstego do osiemnastego roku życia, czyli trwa 12 lat.
bzdura! ja poszła o rok wczesniej do szkoły TJ od ^ LAT, i nie czuję si ę pokrzywdzona, że rok króecej bawiłam sie lalkami niż inne dziewczynki. Bez sensu argument. Zabierania dzieciństwa, czyli czego dokładnie? siedzenia przed TV czy komputerem? Dzisiejsze dzieci duzo szybciej sie rozwijają niż my. dlaczego nie dać im szansy na lepszy start, wśród rówieńśików. W anglii dzieci zaczynaja od 5 lat i nikomu to nie przeweszkadza. U nasz wielkie halo! Zabieranie dzieciństwa boszzzzze! co za ciemnogród!!!
Nie chodzi to o skracanie dzieciństwa tylko o rozwój emocjonalny dziecka.
Często nawet dzieci naprawdę wybitnie zdolne są nie gotowe emocjonalnie aby iść do szkoły. Dla takich bezpieczniej jest kontynuować naukę w zerówce przedszkolnej z programem dla sześciolatków - a więc pisanie, czytanie itp.
A zmiana środowiska dopiero za rok - w szkole.
Rodzice takich dzieci powinny mieć więc wybór...........
Niektórzy powinni sobie zdawać z tego sprawę jak poważnym problemem dla tego typu dzieci jest nowe otoczenie, pani itp. - potem zaburzenia lękowe, tiki i wiele innych