Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Nauki przedmałżeńskie w roku 2012 - gdzie i kiedy się będą odbywały?

Ilość postów: 13 | Odsłon: 1496 | Najnowszy post
  • Nauki przedmałżeńskie w roku 2012 - gdzie i kiedy się będą odbywały?

Kto się orientuje kiedy i w jakiej parafii rozpoczynają się najbliższe nauki przedmałżenskie...?

Kokoszka
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Nauki przedmałżeńskie w roku 2012 - gdzie i kiedy się będą odbywały?

no ja się orientuje w tej kwestii

Gość_Krzysiek24
      Zgłoś
      Odpowiedz

dowiedz się w parafiach, to jest na tury rozkładane.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

z tego co wiem :) (brałam ślub półtora roku temu) to w Parafii Św. Michała! polecam serdecznie bo tam są tylko dwudniowe :))))) i odbywały się w starym szpitalu teraz to chyba hospicjum ten duzy budynek koło pogotowia ratunkowego... wchodzisz tam i są wywieszki :) nr tel itp a jesli nie ma to idz na plebanie księża Ci powiedzą :))) bardzo fajne wykłady z panią psycholog i księdzem super wspominam i polecam serdecznie!!

Gość_Gosia
          Zgłoś
          Odpowiedz

a płaci się za nie??

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Własnie, ja też zainteresowana jestem tą kwestią! A czy orientujecie się dokładnie, którego się rozpoczyna, i czy w Św. Michale na pewno teraz?

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Już nie ma tych dwudniowych. Ja w tamtym roku (2011) brałam ślub i już ich nie było niestety.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

Odp.: Nauki przedmałżeńskie w roku 2012 - gdzie i kiedy się będą odbywały?

Polecam Panią Wiesławę Bąk (parafia Denków) jeśli chodzi o kurs przygotowania do życia w rodzinie

Gość_polecam
                Zgłoś
                Odpowiedz

Witam to znowu ja :D nie nie bede nikogo obrazal :P Sluchajcie , powiedzcie mi co jest na tych naukach ? Tzn zakladam ze pani psycholog ma cos ciekawego do powiedzenia ale ..... co na temat zycia malzenskiego wie ksiadz ? Pastor i owszem zgodzilbym sie ale ksiadz ? Wiem ze wiekszosc sfrustruje moje pytanie ale serio .... ciekawi mnie to. Mi sie cosik zdaje ze to cos na podobienstwo zbierania podpisow z obecnosci na mszach przed bierzmowaniem ....ale moge sie mylic.

Gość_Pajaczek
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Ale czy ktoś zna datę (i która parafia) najbliższego kursu??? Z góry wielkie dzięki:)

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

Ja się np. dowiedziałam na naukach, że mąż może żonę bić, powinien jej pieniądze oddawać i w żadnym wypadku samej za granicę nie puszczać. Prowadził je 80letni ksiądz i wszystko opowiadał na przykładach z różnych parafii w których w sowim długim życiu bywał. Nauki nie w Ostrowcu. Natomiast zamiast robienia wykresów owulacyjnych mogliśmy zaliczyć warsztaty z komunikacji w związkach i akurat to było bardzo przydatne. (Kurs nie w Ostrowcu a przy miasteczku studenckim w dużym mieście)

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

Eh, ty Pajączek zawsze się wtrącasz tam, gdzie temat cię nie dotyczy. No ale ok, odpowiem na Twoje pytanie. Ksiądz nie mówi na temat życia małżeńskiego w sensie takim jak ty to widzisz. On mówi jak powinno wyglądać małżeństwo z punktu widzenia Kościoła Katolickiego. Skoro bowiem ktoś decyduje się wziąć ślub kościelny(jego wola) to powinien troszeczkę wiedzieć na ten temat, nieprawdaż? No więc ksiądz tłumaczy co oznaczają w praktyce słowa przysięgi, którą się wypowiada, np. jak rozumieć słowo miłość, wierność no i uczciwość małżeńską..W sumie długo by pisać ale te wykłady są dosyć fajne pod dwoma warunkami jednakże.. Pierwszy to taki, że prowadzi je kompetentny ksiądz, a drugi warunek to taki, że w wykładach uczestniczą ludzie naprawdę tym zainteresowani. Innymi słowy, jeśli ktoś bierze ślub w kościele bo tak wypada to jest to nieporozumieniem. Jednak nawet w tym wypadku warto wiedzieć i rozumieć co się będzie przysięgać, bo przysięga to przecież nie to samo co splunięcie, prawda?

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

skoro się orientujesz to podziel się wiedzą...chyba że to był sarkazm...

Kokoszka
        Zgłoś
        Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:Dodaj firmę