hej wiecie gdzie bd odbywac sie terraz nauki przedmałzenskie?
Przy każdym kościele są. Zapytaj w swoim kościółku.
W Bodzechowie od tej niedzieli ale czy zapisują jeszcze to nie wiem
Trzeba iść do kościoła na piaskach najlepiej w piątek na 19 do kancelarii i tam ksiądz który tym się zajmuje da wam listę parafii które należy odwiedzić i zebrać podpisy, około 9 parafii jest do zaliczenia każda w jednym dniu tygodnia w zależności od waszego czasu, kiedy macie czas wtedy idziecie nie trzeba po kolei.
Jeśli nie pracujecie i macie wolne wieczory to spokojnie w jeden miesiąc można wszystko zaliczyć.
1. Św. Stanisława w Denkowie - poniedziałek, 19.00
2. Chrystusa Nauczyciela na Kolonii Robotniczej - wtorek, 19.00
3. Matki Odkupiciela na Rosochach - środa, 19.00
4. Miłosierdzia Bożego na Ogrodach - czwartek, 19.00
5. NMP Saletyńskiej na Piaskach - piątek, 19.00
6. Najświętszego Serca Jezusowego - poniedziałek, 19.00
7. Św. Jadwigi na Stawkach - wtorek, 19.00
8. Św. Kazimierza na Pułankach - wtorek, 19.00
9. Św. Michała na Okólnej - czwartek godz. 19.00
jak to możliwe ,że samotny mężczyzna naucza jak żyć w małżeństwie??
co jest treścią nauk?
Ja na nauki chodziłam 2 razy. Raz uciekłam z przed ołtarza właśnie po naukach bo uświadomiłam sobie że to nie ten mężczyzna jest moim "wymarzonym" a drugi raz to chodziłam z obecnym mężem i szczerz dużo prawd życiowych jest poruszanych, przydatnych młodym ludziom.
Gościu 20:39, nie trzeba samemu chorować by leczyć innych. Mylisz pojęcia. Gdyby Ci, którzy uczestniczą w tych naukach potraktowali je serio to nie byłoby wielu bzdurnych wątków na tym forum typu szukam kochanka itd. Na takich naukach można wiele się dowiedzieć o osobie, z którą planuje się wspólne życie. Dlaczego? Ano przede wszystkim dlatego, że poruszane są tematy, na które zwykle się nie rozmawia i w ogóle się ich nie porusza. Bywa tak, że komuś na tym etapie otwierają się klapki i rezygnuje z małżeństwa z daną osobą. Oczywiście są to pojedyncze przypadki ale jednak. Dużo rozmawia się o problemach, jakie w ciągu życia mogą się pojawić, jak się wtedy zachować, co na dany temat myśli nasz partner? Jakie jest jego zdanie, a jakie moje? Poza tym, poruszane są kwestie tego, jak rozumieć słowa przysięgi małżeńskiej. Przecież jeśli coś się przysięga to trzeba rozumieć o czym się mówi, prawda? No i najważniejsze, to wszystko dotyczy ludzi, którzy są wierzący i sakrament małżeństwa ma dla nich większe znaczenie niż tylko uroczystość dla cioci i wujków. Długo można by o tym pisać.
Odświeżam wątek. Nie wiecie moze teraz kiedy są nauki przedmałżeńskie??? Najlepiej to jak by ktoś wiedział odnośnie kościoła Michała na Okólnej. Z góry dziękuje za odpowiedzi.