pigwę umyć, wyciąć pestki, pokroić na osemki lub nawet mniejsze kawałki. 1szkl pokrojonej pigwy zasypac 1 szkl cukru i tak na przemian. odstawic na ok 4 dni az pusci sok następnie przecedzic i kolejno 1szkl. syropu z pigwy zalać 1szkl spirytusu odstawic na ok 6 tyg
na likier z pigwy :
1l soku z pigwy
1l czystej wodki
50 dag cukru
Sok z pigwy wymieszac z cukrem, gdy sie rozpusici wlac alkohol, zamknąć i odstawić na 2 miesiace ;-)
Ja w tym roku robię po raz pierwszy. proporcje podobne jak wyżej, z tym, że nie zalewam spirytusem 96%, ale -jak zaleca większość -alkoholem 80%, czyli mieszaniną spirytusu 96% z wódką 40%.
Czy nalewka się uda - nie wiem. Ale tak czy inaczej ją wypiję:)
Dwa miesiące ? Tak długo każesz czekać ?
Nie na 4 dni, tylko co najmniej 2 tygodnie!