Mam - do słoja z ogórkami wkładam czosnek, koper -zalewam osoloną wodą przestudzoną ,przegotowaną i dolewam pół butelki żurku /nie mieszając/. Po ok. 4-5 dniach palce lizac i woda też dobra z ogórków. smacznego.
Zawsze robie z tego przepisu i są świetne: www.wielkiezarcie.com/recipe1164.html
A podobno wody nie trzeba gotowac i tez wychodza swietne lyzka soli na litr wody
Ja robie jak normalne kiszone, koper, czosnek, zioła prowansalskie, liście laurowe, sól, woda. Jak kiszone, tylko wcześniej przerywasz kiszenie :D
moi dziadkowie mieli własny warzywniak,nikt nie znał konserwantów,kisili ONI ogórki w beczkach z których przez cały rok je sprzedawali,nigdy nie były one miękkie ! ja zawsze im pomagałem a przepis zapamiętałem,-
zasada jest jedna ilość soli nie na 1 kg ogórków lecz na ilość wody i to nie gotowanej lecz zwykłej kranówki bo w gotowanej lub gorącej to wszystkie bakterie zostają zniszczone ?
0,47 kg soli na 10 litrów wody no i oczywiście proporcjonalnie do mniejszej ilości ?
korzeń chrzanu według indywidualnych upodobań dot,ostrości
czosnek-podobnie do upodobań
koper
liście dębu lecz te ciemne ,nie jasne bo te są te młode?--liście dębu nie posiadają substancji gnijnych tak jak liście wiśni lub chrzanu które powodują że ogórki są miękkie ?
do ciasno ułożonych ogórków w słojach wraz z koprem,korzeniem chrzanu,czosnkiem i liśćmi dębowymi ok.7 szt.na 1 litr słoja,polecam liście ułożyć na zewnątrz słoja i to stroną ciemną do zewnątrz bo to pięknie potem w słoju wygląda ?
odmierzamy wzrokowo potrzebną ilość wody do zalania tych słoi i odważamy proporcjonalnie ilość soli do ilości wody - a sól zwykłą nie żadną do przetworów ,kiedyś takiej nie było a ogórki zawsze nawet po kilku latach były twarde chrupiące i smaczne, co prawda nieco słońsze lecz to sól je konserwuje ale pyszne --następnie mieszamy wodę aż do całkowitego rozpuszczenia soli ? po godzinie stania ponownie mieszamy i zalewamy dokładnie je dokręcając lub zamykając,-odstawiamy na ok 5 słonecznych dni na słońce---odradzam słoiki zakręcane metalowymi zakrętkami gdyż de ulegają korozji i słoiki się odszczelniają a gdy ogórki dostaną powietrza to się popsują
życzę smacznego, bo przepis jest sprawdzony i rewelacyjny
polecam --Zbigniew
dodaję bo zapomniałem dopisać iż te ogórki otware po 5-8 dniach będą MAŁOSOLNYMI natomiast po ok.14 dniach stają się kiszonymi