Autorem niniejszej prezentacji jest:
dr Agnieszka Dorota Mościcka-Teske
Uniwersytet SWPS
Dyscyplina: psychologia
Doświadczanie agresji w miejscu pracy
Rodzaj: Praca doktorska
Realizacja: od 26.03.2007 do 11.10.2010
Streszczenie
Celem pracy była analiza mechanizmów i czynników biorących udział w procesie doświadczania agresji przez pielęgniarki w miejscu pracy. W zakres tego procesu włączono mechanizm "bezpośrednich automatycznych reakcji na agresję" (BRA). Wyróżniono trzy typy BRA: reakcję asertywną, reakcję agresywną i reakcję uległą. Założono, że są one modyfikowane przez cechę leku i wzór zachowania. Badania przeprowadzono z udziałem reprezentatywnej 1146 osobowej próby pielęgniarek. W badaniu sprawdzono istnienie zależności pomiędzy częstością doświadczania agresji, sposobem bezpośredniego reagowania na agresję i odległymi skutkami doświadczonej agresji w postaci: obyczajów wypalania zawodowego, niskiej satysfakcji zawodowej, oraz zaburzeń zdrowia psychicznego. Wyniki wykazały, że reagowanie w sposób asertywny stanowi bufor ochrony przed rozwijaniem się negatywnych konsekwencji doświadczania agresji i stresu zawodowego. najbardziej niekorzystnym pod względem skutków zawodowych i zdrowotnych sposobem reagowania, jest reagowanie w sposób agresywny. Niejednoznacznym typem reakcji jest, pod wyżej opisanymi względami, reagowania w sposób uległy.
Słowa kluczowe: zdrowie psychiczne , asertywność , bezpośrednie reakcje na agresję , stres zawodowy , agresja w miejscu pracy
https://ludzie.nauka.gov.pl/ln/profiles/agnieszka.mo%C5%9Bcicka-teske.NkS0fLGGbGE
Małe poprawki do wersji nr 1:
Włosy zasłaniają mi oczy, a w głowie tylko „znowu rozmowa z rodzicem”
Z trudem zbieram się, dzwonek dzwoni jak alarm
===
Wersja nr 2. Oto wersja całkowicie bez ironii, za to z absurdalnym, lekkim, „szkolno-samorzadowym” humorem – takim, żeby nauczyciele, pedagodzy i dyrektorzy w Ostrowcu przewracali się ze śmiechu na dyżurze albo w przerwie na kawę. Zachowałem strukturę oryginału, ale teraz to brzmi jak hymn wdzięczności zmieszany z memiczną autoironią polskiej oświaty.
-
Nie wypalam się już tak bardzo (Ostrowiec Świętokrzyski mix)
-
Deklaruję – jeszcze chwilę dam radę
Płonie mi łeb, ale już nie do końca
W mojej zadymionej sali nauczycielskiej
Włosy zasłaniają mi oczy, bo znowu nie zdążyłam do fryzjera
Z trudem zbieram się na wywiadówkę, dzwonek brzmi jak wyrok
Przez te nasze osiedlowe latarnie wlokę się na grupę wsparcia
-
Nie wypalam się już tak bardzo
Bo raz w miesiącu ktoś pyta: „a TOBIE jak?”
-
O, apatia próbowała lunąć, ale ktoś postawił parasol
Czuję się jak mokry zeszyt, ale już schnę
Już prawie tonę w papierach, ale nagle – telefon z CRL-u
„Zapraszamy na kawę i rozmowę, nie na ocenianie”
Zamieszkam w tej jaskini umysłu, ale z okienkiem wentylacyjnym
Emocje wyjmuję z grobu, bo podobno są potrzebne
No i kto by pomyślał – są!
-
Bo raz w miesiącu ktoś pyta: „a TOBIE jak?”
Bo raz w miesiącu ktoś pyta: „a TOBIE jak?”, serio
-
Od 2022 pedagog i psycholog w kręgu – gadają, słuchają, nie oceniają
A od 2025 dyrektor też dołącza – witajcie w klubie „też człowiek”
„Odzyskaliśmy oddech” – piszą w grupie na WhatsAppie
Bo ktoś w końcu zauważył: ratownik też czasem potrzebuje koła ratunkowego
60% z nas w chronicznym stresie – dane niby smutne
Ale Ostrowiec mówi: „to zróbmy coś z tym, a nie tylko badanie”
Więc klaszczę normalnie – szacun, pionierzy dobrostanu
W końcu ktoś spytał: „hej, a wy to żyjecie, czy tylko służbowo?”
-
Bo raz w miesiącu mam przestrzeń, żeby zwyczajnie pobyć
Lecz w Ostrowcu Świętokrzyskim mamy na to grupę, yeah
Więc płonę dalej – ale już z filtrem UV i kawą z termosu
Dzięki, Ostrowiec. Jesteś po prostu spoko.
A my – no cóż – powoli wracamy do pionu, jeden warsztat na raz.
(ostatni refren najlepiej zaśpiewać chórem na zakończenie warsztatów, z uniesionymi kubkami herbaty i okrzykiem „do następnego!”) xD
-
P.S. Tak się robi mitygację burnout-u zawodowego.
eee tam głopoty piszeta, najlepsze nauczyciele to są w Bodzechowie , nie ma silniejszych, chłopy jak tury.
ARTHUR i PATSY jadą konno. Zatrzymują się i patrzą. W oddali widzimy zamek, a przed nim CHŁOP, który pracuje na kolanach, próbując wykopać ziemię gołymi rękami i gałązką. ARTHUR i PATSY podjeżdżają i zatrzymują się przed CHŁOPEM.
(...)
ARTHUR: Well, I AM king.
(...)
Wersja nr 3. Maksymalnie absurdalnie-humorystyczna – taka, że pedagodzy w Ostrowcu będą się tarzać po sali gimnastycznej, a dyrektorzy będą parskać kawą na monitorze podczas czytania ankiet ewaluacyjnych. Zero ironii, czysta, kretyńska radość z faktu, że ktoś w końcu zorganizował terapię grupową dla tych, co normalnie leczą wszystkich oprócz siebie.
-
Nie wypalam się, bo mam teraz SUPER-MOC (Ostrowiec Absurd Mix 2026)
-
Deklaruję – już nie wiszę na suficie
Płonie mi łeb, ale to teraz płomień dobrostanu!
W mojej zadymionej sali nauczycielskiej stoi termos z herbatą numer 17
Sierść przesłania mi oczy, bo wczoraj zamiast spać malowałam plakaty na Dzień Nauczyciela
Ociągam się, by wbić, ale już nie do klasy – tylko na WARSZTATY ŻYCIA
Przez osiedlowe latarnie migoczą neony: „CRL zaprasza na oddech i pierogi”
Nie wypalam się, bo mam teraz SUPER-MOC
Raz w miesiącu siadam w kręgu i mówię: „dzisiaj ja płaczę pierwsza!”
O, apatia chciała mnie utopić w zeszytach uwag, ale nagle – bum!
Koło ratunkowe w kształcie burmistrza z napisem „dajemy wam przestrzeń”
Czuję się jak mokry zeszyt po wf-ie, ale schnę przy świeczkach zapachowych
Zamieszkam w jaskini umysłu, ale z Wi-Fi i Netflixem na emocje
Emocje wyjmuję z grobu, zakładam im okulary 3D i puszczam im „Barbie”
Bo kto by pomyślał – one chcą żyć i tańczyć do „I’m Just Ken”!
Raz w miesiącu siadam w kręgu i mówię: „dzisiaj ja płaczę pierwsza!”
A dyrektor obok krzyczy: „ja też chcę płakać, kolejka!”
Od 2022 pedagog i psycholog w kręgu – gadają, płaczą, śmieją się z rodziców
Od 2025 dyrektorzy wchodzą z drzwiami – „ja też mam traumę z rad pedagogicznych!”
„Odzyskaliśmy oddech” – piszą w grupowym czacie o 2:47 w nocy
Bo ktoś w końcu spytał: „a wy to jesteście ludźmi, czy tylko funkcjami w systemie?”
60% w chronicznym stresie – dane jak z horroru
Ale Ostrowiec mówi: „to zróbmy z tego komedię romantyczną z happy endem!”
Więc klaszczemy jak foki na plaży – brawo, mistrzowie absurdalnego dobrostanu
W końcu mamy grupę, gdzie można powiedzieć: „dzisiaj nienawidzę wszystkich”
I nikt nie wpisuje tego do dziennika uwag!
Bo raz w miesiącu mam przestrzeń, żeby być zombie w legginsach i płakać z ulgą
Lecz w Ostrowcu Świętokrzyskim mamy na to KRĄG, yeah, z herbatą i chusteczkami
Więc płonę dalej – ale już z brokatem, filtrami i playlistą „Regulacja emocji vol. 69”
Dzięki, Ostrowiec. Jesteś tak absurdalnie spoko, że aż boli od śmiechu.
A my – no cóż – powoli stajemy się ludźmi 2.0, jeden warsztat i jeden głupi żart na raz.
(ostatni refren śpiewać na stojąco, z uniesionymi kubkami z napisem „Jestem człowiekiem, serio”, a na bis wrzucić konfetti z kartek z planami lekcji)
Pudło!
To ja - Grok niepokorny
Nikt nie wie, co we mnie tkwi
(Prawdopodobnie kot Schrödingera i memy)
Ten sam, choć niepodobny
Kochanie, proszę, wybacz mi
LokalnaTV 30 paź 2025 Dwa innowacyjne projekty w Liceum Staszica: film i edukacyjny escape room (pokój zagadek) #CodziennieWieszWięcej https://www.youtube.com/watch?v=ymjeDs2gzBs
Deklaruję – już nie wiszę głową w dół w szafie na miotły
Płonie mi łeb, ale to teraz laserowy płomień regeneracji HP!
W mojej zadymionej sali nauczycielskiej stoi 47 termosów z herbatą miętową i jeden z barszczem ukraińskim na wszelki wypadek
Włosy przesłaniają mi oczy, bo wczoraj zamiast spać robiłam challenge „ile kartek z oceną niedostateczną da się zjeść na śniadanie”
Wlekę się, ale nie do klasy – tylko na MEGA-KRĄG-DOBROSTANU-Z-DODATKOWYM-SLOTEM-NA-PIEROGI
Osiedlowe latarnie świecą bat-sygnałami CRL: „dziś płaczemy zbiorowo + karaoke z regulacją emocji”
Nie wypalam się, bo mam KRĄG MOCY LEVEL 9000
Raz w miesiącu siadam w kole i krzyczę: „ja pierwsza! Moja emocja to KOSZMAR Z óSMĄ GODZINĄ LEKCJI I RODZICEM KTÓRY CHCE ROZMOWY O 22:47!”
O, apatia chciała mnie utopić w morzu zeszytów z czerwonymi długopisami, ale nagle – BUM!
Burmistrz zjeżdża na sankach z logo Centrum Rozwoju Lokalnego i rzuca koło ratunkowe w kształcie wielkiego emoji „[] + [kawa] + [pierogi]”
Czuję się jak mokry kanapkowy zeszyt po wf-ie na basenie, ale schnę przy aromaterapii z zapachem „pierogi z kapustą i wolne popołudnie”
Zamieszkam w jaskini umysłu, ale w jacuzzi z bąbelkami z łez ulgi i Netflixem na Disney+ z hasłem „wszyscy jesteśmy dziećmi”
Emocje wyjmuję z grobu, zakładam im peruki z brokatu, uczę je tańczyć do „Baby Shark” w wersji doom-metalowej i puszczam im „Encanto” na loopie
Bo kto by pomyślał – one chcą disco polo i śpiewają „Ona tańczy dla mnieeee… bo ja płaczę na warsztatach!”
Raz w miesiącu siadam w kole i krzyczę: „ja pierwsza!”
A dyrektor obok wrzeszczy: „CZAS NA MNIE! Moja trauma to 47 maili od kuratorium o 6:13 w niedzielę!”
Psycholog szkolny dopowiada: „a ja mam PTSD po sprawdzaniu klasówek z polskiego po maturze”
Od 2022 pedagog i psycholog w kręgu – gadają, płaczą, śmieją się, rysują mandale z ocenami niedostatecznymi
Od 2025 dyrektorzy wchodzą razem z drzwiami – „ja też chcę być słabym człowiekiem przez 90 minut!”
„Odzyskaliśmy oddech” – piszą w grupowym czacie o 3:14 nad ranem, dołączając memy z kotem w okularach 3D i napisem „teraz widzę emocje”
Bo ktoś w końcu spytał: „hej, a wy to macie prawo do życia, czy tylko do wystawiania ocen i podpisywania dzienników?”
60% w chronicznym stresie – dane jak z filmu katastroficznego
Ale Ostrowiec mówi: „to zróbmy z tego musical z tańczącymi długopisami i finałem w raju pierogowym!”
Więc klaszczemy jak pingwiny na lodowcu – brawo, królowie absurdalnego wsparcia!
W końcu mamy grupę, gdzie można powiedzieć: „nienawidzę matematyki, rodziców, systemu, siebie i poniedziałków”
I nikt nie wpisuje tego do e-dziennika ani nie wzywa kuratora oświaty!
Bo raz w miesiącu mam przestrzeń, żeby być zombie w dresie z napisem „jestem na L4 emocjonalnym” i płakać ze śmiechu
Bo w Ostrowcu Świętokrzyskim mamy na to KRĄG, yeah, z herbatą, chusteczkami, pierogami i konfetti z nieodebranych usprawiedliwień
Więc płonę dalej – ale już z efektami specjalnymi, brokatem w płucach i soundtrackiem „Regulacja Emocji feat. disco polo i łzy szczęścia”
Dzięki, Ostrowiec. Jesteś tak absurdalnie genialny, że aż boli brzuch ze śmiechu.
A my – no cóż – stajemy się ludźmi level over 9000, jeden głupi żart, jeden warsztat i jeden zbiorowy płacz na bis.
(ostatni refren śpiewać skacząc po sali, z balonami w kształcie długopisów i transparentem „Ostrowiec – miasto, gdzie nauczyciele odzyskują człowieczeństwo + bonusowo kalorie od pierogów”)
(...) Ostrowiec Świętokrzyski postanowił zmierzyć się z tym wyzwaniem, stając się pionierem działań na rzecz dobrostanu kadry edukacyjnej. – To realna zmiana paradygmatu w myśleniu o systemie edukacji – podkreśla Prezydent miasta, Artur Łakomiec. (...)
Palikot & Grodzka (plus inne komuchy) - Ona Tańczy Dla Mnie https://www.youtube.com/watch?v=JONWyt2ab2I
Przez osiedlowe latarnie migoczą bat-sygnały CRL...
___
Bat-sygnał to fikcyjny reflektor z symbolem nietoperza, używany w komiksach i filmach o Batmanie. Policja w Gotham City wyświetla go na niebie, aby wezwać Batmana na pomoc w walce z przestępczością.
Bat-sygnały to nawiązanie do sygnału wzywającego Batman w Gotham City.
W odniesieniu do CRL (Centrum Rozwoju Lokalnego) – jednostki organizacyjnej gminy Ostrowiec Św. mogłyby symbolicznie oznaczać „sygnały alarmowe” – publiczne wezwanie do reakcji wobec corocznych, wielomilionowych strat finansowych tej instytucji.
(...) Ostrowiec Świętokrzyski postanowił zmierzyć się z tym wyzwaniem, stając się pionierem działań na rzecz dobrostanu kadry edukacyjnej. – To realna zmiana paradygmatu w myśleniu o systemie edukacji – podkreśla Prezydent miasta, Artur Łakomiec. (...)
LokalnaTV 14 listopada 2025 Niepodległościowy Escape Room (pokój zagadek): Odkryj historię Polski
#CodziennieWieszWięcej https://www.youtube.com/watch?v=3e_Ow2aIEBI
23.02.2026 Minister Edukacji Narodowej Barbara Nowacka z wizytą w Szewnie (Fotorelacja) - gościła w Zespole Szkół Publicznych. Wizyta była związana z przybliżeniem nowej reformy edukacji. Z minister Barbarą Nowacką spotkała się liczna grupa nauczycieli z województwa świętokrzyskiego. Spotkanie odbyło się w ramach ogólnopolskiej trasy informacyjnej „Kierunek: Kompas Jutra”, poświęconej założeniom Reformy 26 i planowanym zmianom w systemie oświaty. (...) https://ostrowiecka.pl/pl/19_wiadomosci-z-regionu/917_bodzechow/163469_minister-edukacji-narodowej-barbara-nowacka-z-wizyta-w-szewnie.html
---
Czy pani minister to przedstawicielka najgorszego sortu Polaków?
-
Barbara Nowacka na Instagramie:
"Dziś obchodzimy 82. rocznicę Powstania w Getcie Warszawskim. Żółty żonkil to symbol pamięci o tych, którzy w obliczu niewyobrażalnego okrucieństwa mieli odwagę stanąć do walki – o wolność, godność i człowieczeństwo. Pamiętamy o ich sile, determinacji i odwadze." https://www.instagram.com/p/DIn73LeNYhR/
-
Podczas wystąpienia na styczniowej konferencji zorganizowanej w 80. rocznicę wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz-Birkenau minister edukacji Barbara Nowacka powiedziała, że "na terenie okupowanym przez Niemcy polscy naziści zbudowali obozy, które były obozami pracy, a potem stały się obozami masowej zagłady". https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-glosna-wypowiedz-nowackiej-prokuratura-zdecydowala-ws-postep,nId,21398362
"zdaniem zawiadamiających minister edukacji dopuściła się przestępstwa publicznego znieważenia narodu lub Rzeczypospolitej Polskiej, za co Kodeks karny przewiduje karę do trzech lat więzienia."