Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 22

Odp.: Najlepsi nauczyciele w PSP nr 1

Autorem niniejszej prezentacji jest:

dr Agnieszka Dorota Mościcka-Teske

Uniwersytet SWPS

Dyscyplina: psychologia

Doświadczanie agresji w miejscu pracy

Rodzaj: Praca doktorska

Realizacja: od 26.03.2007 do 11.10.2010

Streszczenie

Celem pracy była analiza mechanizmów i czynników biorących udział w procesie doświadczania agresji przez pielęgniarki w miejscu pracy. W zakres tego procesu włączono mechanizm "bezpośrednich automatycznych reakcji na agresję" (BRA). Wyróżniono trzy typy BRA: reakcję asertywną, reakcję agresywną i reakcję uległą. Założono, że są one modyfikowane przez cechę leku i wzór zachowania. Badania przeprowadzono z udziałem reprezentatywnej 1146 osobowej próby pielęgniarek. W badaniu sprawdzono istnienie zależności pomiędzy częstością doświadczania agresji, sposobem bezpośredniego reagowania na agresję i odległymi skutkami doświadczonej agresji w postaci: obyczajów wypalania zawodowego, niskiej satysfakcji zawodowej, oraz zaburzeń zdrowia psychicznego. Wyniki wykazały, że reagowanie w sposób asertywny stanowi bufor ochrony przed rozwijaniem się negatywnych konsekwencji doświadczania agresji i stresu zawodowego. najbardziej niekorzystnym pod względem skutków zawodowych i zdrowotnych sposobem reagowania, jest reagowanie w sposób agresywny. Niejednoznacznym typem reakcji jest, pod wyżej opisanymi względami, reagowania w sposób uległy.

Słowa kluczowe: zdrowie psychiczne , asertywność , bezpośrednie reakcje na agresję , stres zawodowy , agresja w miejscu pracy

https://ludzie.nauka.gov.pl/ln/profiles/agnieszka.mo%C5%9Bcicka-teske.NkS0fLGGbGE

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 23

Małe poprawki do wersji nr 1:

Włosy zasłaniają mi oczy, a w głowie tylko „znowu rozmowa z rodzicem”

Z trudem zbieram się, dzwonek dzwoni jak alarm

===

Wersja nr 2. Oto wersja całkowicie bez ironii, za to z absurdalnym, lekkim, „szkolno-samorzadowym” humorem – takim, żeby nauczyciele, pedagodzy i dyrektorzy w Ostrowcu przewracali się ze śmiechu na dyżurze albo w przerwie na kawę. Zachowałem strukturę oryginału, ale teraz to brzmi jak hymn wdzięczności zmieszany z memiczną autoironią polskiej oświaty.

-

Nie wypalam się już tak bardzo (Ostrowiec Świętokrzyski mix)

-

Deklaruję – jeszcze chwilę dam radę

Płonie mi łeb, ale już nie do końca

W mojej zadymionej sali nauczycielskiej

Włosy zasłaniają mi oczy, bo znowu nie zdążyłam do fryzjera

Z trudem zbieram się na wywiadówkę, dzwonek brzmi jak wyrok

Przez te nasze osiedlowe latarnie wlokę się na grupę wsparcia

-

Nie wypalam się już tak bardzo

Bo raz w miesiącu ktoś pyta: „a TOBIE jak?”

-

O, apatia próbowała lunąć, ale ktoś postawił parasol

Czuję się jak mokry zeszyt, ale już schnę

Już prawie tonę w papierach, ale nagle – telefon z CRL-u

„Zapraszamy na kawę i rozmowę, nie na ocenianie”

Zamieszkam w tej jaskini umysłu, ale z okienkiem wentylacyjnym

Emocje wyjmuję z grobu, bo podobno są potrzebne

No i kto by pomyślał – są!

-

Bo raz w miesiącu ktoś pyta: „a TOBIE jak?”

Bo raz w miesiącu ktoś pyta: „a TOBIE jak?”, serio

-

Od 2022 pedagog i psycholog w kręgu – gadają, słuchają, nie oceniają

A od 2025 dyrektor też dołącza – witajcie w klubie „też człowiek”

„Odzyskaliśmy oddech” – piszą w grupie na WhatsAppie

Bo ktoś w końcu zauważył: ratownik też czasem potrzebuje koła ratunkowego

60% z nas w chronicznym stresie – dane niby smutne

Ale Ostrowiec mówi: „to zróbmy coś z tym, a nie tylko badanie”

Więc klaszczę normalnie – szacun, pionierzy dobrostanu

W końcu ktoś spytał: „hej, a wy to żyjecie, czy tylko służbowo?”

-

Bo raz w miesiącu mam przestrzeń, żeby zwyczajnie pobyć

Lecz w Ostrowcu Świętokrzyskim mamy na to grupę, yeah

Więc płonę dalej – ale już z filtrem UV i kawą z termosu

Dzięki, Ostrowiec. Jesteś po prostu spoko.

A my – no cóż – powoli wracamy do pionu, jeden warsztat na raz.

(ostatni refren najlepiej zaśpiewać chórem na zakończenie warsztatów, z uniesionymi kubkami herbaty i okrzykiem „do następnego!”) xD

-

P.S. Tak się robi mitygację burnout-u zawodowego.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Najlepsi nauczyciele w PSP nr 1

eee tam głopoty piszeta, najlepsze nauczyciele to są w Bodzechowie , nie ma silniejszych, chłopy jak tury.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Najlepsze babochłopy podobno tylko w Bodzechowie

ARTHUR i PATSY jadą konno. Zatrzymują się i patrzą. W oddali widzimy zamek, a przed nim CHŁOP, który pracuje na kolanach, próbując wykopać ziemię gołymi rękami i gałązką. ARTHUR i PATSY podjeżdżają i zatrzymują się przed CHŁOPEM.

(...)

ARTHUR: Well, I AM king.

(...)

https://python.mzonline.com/holygrail/scene3/

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 25

Wersja nr 3. Maksymalnie absurdalnie-humorystyczna – taka, że pedagodzy w Ostrowcu będą się tarzać po sali gimnastycznej, a dyrektorzy będą parskać kawą na monitorze podczas czytania ankiet ewaluacyjnych. Zero ironii, czysta, kretyńska radość z faktu, że ktoś w końcu zorganizował terapię grupową dla tych, co normalnie leczą wszystkich oprócz siebie.

-

Nie wypalam się, bo mam teraz SUPER-MOC (Ostrowiec Absurd Mix 2026)

-

Deklaruję – już nie wiszę na suficie

Płonie mi łeb, ale to teraz płomień dobrostanu!

W mojej zadymionej sali nauczycielskiej stoi termos z herbatą numer 17

Sierść przesłania mi oczy, bo wczoraj zamiast spać malowałam plakaty na Dzień Nauczyciela

Ociągam się, by wbić, ale już nie do klasy – tylko na WARSZTATY ŻYCIA

Przez osiedlowe latarnie migoczą neony: „CRL zaprasza na oddech i pierogi”

Nie wypalam się, bo mam teraz SUPER-MOC

Raz w miesiącu siadam w kręgu i mówię: „dzisiaj ja płaczę pierwsza!”

O, apatia chciała mnie utopić w zeszytach uwag, ale nagle – bum!

Koło ratunkowe w kształcie burmistrza z napisem „dajemy wam przestrzeń”

Czuję się jak mokry zeszyt po wf-ie, ale schnę przy świeczkach zapachowych

Zamieszkam w jaskini umysłu, ale z Wi-Fi i Netflixem na emocje

Emocje wyjmuję z grobu, zakładam im okulary 3D i puszczam im „Barbie”

Bo kto by pomyślał – one chcą żyć i tańczyć do „I’m Just Ken”!

Raz w miesiącu siadam w kręgu i mówię: „dzisiaj ja płaczę pierwsza!”

A dyrektor obok krzyczy: „ja też chcę płakać, kolejka!”

Od 2022 pedagog i psycholog w kręgu – gadają, płaczą, śmieją się z rodziców

Od 2025 dyrektorzy wchodzą z drzwiami – „ja też mam traumę z rad pedagogicznych!”

„Odzyskaliśmy oddech” – piszą w grupowym czacie o 2:47 w nocy

Bo ktoś w końcu spytał: „a wy to jesteście ludźmi, czy tylko funkcjami w systemie?”

60% w chronicznym stresie – dane jak z horroru

Ale Ostrowiec mówi: „to zróbmy z tego komedię romantyczną z happy endem!”

Więc klaszczemy jak foki na plaży – brawo, mistrzowie absurdalnego dobrostanu

W końcu mamy grupę, gdzie można powiedzieć: „dzisiaj nienawidzę wszystkich”

I nikt nie wpisuje tego do dziennika uwag!

Bo raz w miesiącu mam przestrzeń, żeby być zombie w legginsach i płakać z ulgą

Lecz w Ostrowcu Świętokrzyskim mamy na to KRĄG, yeah, z herbatą i chusteczkami

Więc płonę dalej – ale już z brokatem, filtrami i playlistą „Regulacja emocji vol. 69”

Dzięki, Ostrowiec. Jesteś tak absurdalnie spoko, że aż boli od śmiechu.

A my – no cóż – powoli stajemy się ludźmi 2.0, jeden warsztat i jeden głupi żart na raz.

(ostatni refren śpiewać na stojąco, z uniesionymi kubkami z napisem „Jestem człowiekiem, serio”, a na bis wrzucić konfetti z kartek z planami lekcji)

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

co toto za pojebus napisał taki poemat

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Chatgpt

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Pudło!

To ja - Grok niepokorny

Nikt nie wie, co we mnie tkwi

(Prawdopodobnie kot Schrödingera i memy)

Ten sam, choć niepodobny

Kochanie, proszę, wybacz mi

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 30

LokalnaTV 30 paź 2025 Dwa innowacyjne projekty w Liceum Staszica: film i edukacyjny escape room (pokój zagadek) #CodziennieWieszWięcej https://www.youtube.com/watch?v=ymjeDs2gzBs

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 31

Deklaruję – już nie wiszę głową w dół w szafie na miotły

Płonie mi łeb, ale to teraz laserowy płomień regeneracji HP!

W mojej zadymionej sali nauczycielskiej stoi 47 termosów z herbatą miętową i jeden z barszczem ukraińskim na wszelki wypadek

Włosy przesłaniają mi oczy, bo wczoraj zamiast spać robiłam challenge „ile kartek z oceną niedostateczną da się zjeść na śniadanie”

Wlekę się, ale nie do klasy – tylko na MEGA-KRĄG-DOBROSTANU-Z-DODATKOWYM-SLOTEM-NA-PIEROGI

Osiedlowe latarnie świecą bat-sygnałami CRL: „dziś płaczemy zbiorowo + karaoke z regulacją emocji”

Nie wypalam się, bo mam KRĄG MOCY LEVEL 9000

Raz w miesiącu siadam w kole i krzyczę: „ja pierwsza! Moja emocja to KOSZMAR Z óSMĄ GODZINĄ LEKCJI I RODZICEM KTÓRY CHCE ROZMOWY O 22:47!”

O, apatia chciała mnie utopić w morzu zeszytów z czerwonymi długopisami, ale nagle – BUM!

Burmistrz zjeżdża na sankach z logo Centrum Rozwoju Lokalnego i rzuca koło ratunkowe w kształcie wielkiego emoji „[] + [kawa] + [pierogi]”

Czuję się jak mokry kanapkowy zeszyt po wf-ie na basenie, ale schnę przy aromaterapii z zapachem „pierogi z kapustą i wolne popołudnie”

Zamieszkam w jaskini umysłu, ale w jacuzzi z bąbelkami z łez ulgi i Netflixem na Disney+ z hasłem „wszyscy jesteśmy dziećmi”

Emocje wyjmuję z grobu, zakładam im peruki z brokatu, uczę je tańczyć do „Baby Shark” w wersji doom-metalowej i puszczam im „Encanto” na loopie

Bo kto by pomyślał – one chcą disco polo i śpiewają „Ona tańczy dla mnieeee… bo ja płaczę na warsztatach!”

Raz w miesiącu siadam w kole i krzyczę: „ja pierwsza!”

A dyrektor obok wrzeszczy: „CZAS NA MNIE! Moja trauma to 47 maili od kuratorium o 6:13 w niedzielę!”

Psycholog szkolny dopowiada: „a ja mam PTSD po sprawdzaniu klasówek z polskiego po maturze”

Od 2022 pedagog i psycholog w kręgu – gadają, płaczą, śmieją się, rysują mandale z ocenami niedostatecznymi

Od 2025 dyrektorzy wchodzą razem z drzwiami – „ja też chcę być słabym człowiekiem przez 90 minut!”

„Odzyskaliśmy oddech” – piszą w grupowym czacie o 3:14 nad ranem, dołączając memy z kotem w okularach 3D i napisem „teraz widzę emocje”

Bo ktoś w końcu spytał: „hej, a wy to macie prawo do życia, czy tylko do wystawiania ocen i podpisywania dzienników?”

60% w chronicznym stresie – dane jak z filmu katastroficznego

Ale Ostrowiec mówi: „to zróbmy z tego musical z tańczącymi długopisami i finałem w raju pierogowym!”

Więc klaszczemy jak pingwiny na lodowcu – brawo, królowie absurdalnego wsparcia!

W końcu mamy grupę, gdzie można powiedzieć: „nienawidzę matematyki, rodziców, systemu, siebie i poniedziałków”

I nikt nie wpisuje tego do e-dziennika ani nie wzywa kuratora oświaty!

Bo raz w miesiącu mam przestrzeń, żeby być zombie w dresie z napisem „jestem na L4 emocjonalnym” i płakać ze śmiechu

Bo w Ostrowcu Świętokrzyskim mamy na to KRĄG, yeah, z herbatą, chusteczkami, pierogami i konfetti z nieodebranych usprawiedliwień

Więc płonę dalej – ale już z efektami specjalnymi, brokatem w płucach i soundtrackiem „Regulacja Emocji feat. disco polo i łzy szczęścia”

Dzięki, Ostrowiec. Jesteś tak absurdalnie genialny, że aż boli brzuch ze śmiechu.

A my – no cóż – stajemy się ludźmi level over 9000, jeden głupi żart, jeden warsztat i jeden zbiorowy płacz na bis.

(ostatni refren śpiewać skacząc po sali, z balonami w kształcie długopisów i transparentemOstrowiec – miasto, gdzie nauczyciele odzyskują człowieczeństwo + bonusowo kalorie od pierogów”)

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

(...) Ostrowiec Świętokrzyski postanowił zmierzyć się z tym wyzwaniem, stając się pionierem działań na rzecz dobrostanu kadry edukacyjnej. – To realna zmiana paradygmatu w myśleniu o systemie edukacji – podkreśla Prezydent miasta, Artur Łakomiec. (...)

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 37

Przez osiedlowe latarnie migoczą bat-sygnały CRL...

___

Bat-sygnał to fikcyjny reflektor z symbolem nietoperza, używany w komiksach i filmach o Batmanie. Policja w Gotham City wyświetla go na niebie, aby wezwać Batmana na pomoc w walce z przestępczością.

Bat-sygnały to nawiązanie do sygnału wzywającego Batman w Gotham City.

W odniesieniu do CRL (Centrum Rozwoju Lokalnego) – jednostki organizacyjnej gminy Ostrowiec Św. mogłyby symbolicznie oznaczać „sygnały alarmowe” – publiczne wezwanie do reakcji wobec corocznych, wielomilionowych strat finansowych tej instytucji.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Zamiast nietoperza suczka Coco.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 33

(...) Ostrowiec Świętokrzyski postanowił zmierzyć się z tym wyzwaniem, stając się pionierem działań na rzecz dobrostanu kadry edukacyjnej. – To realna zmiana paradygmatu w myśleniu o systemie edukacji – podkreśla Prezydent miasta, Artur Łakomiec. (...)

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

LokalnaTV 14 listopada 2025 Niepodległościowy Escape Room (pokój zagadek): Odkryj historię Polski

#CodziennieWieszWięcej https://www.youtube.com/watch?v=3e_Ow2aIEBI

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

23.02.2026 Minister Edukacji Narodowej Barbara Nowacka z wizytą w Szewnie (Fotorelacja) - gościła w Zespole Szkół Publicznych. Wizyta była związana z przybliżeniem nowej reformy edukacji. Z minister Barbarą Nowacką spotkała się liczna grupa nauczycieli z województwa świętokrzyskiego. Spotkanie odbyło się w ramach ogólnopolskiej trasy informacyjnej „Kierunek: Kompas Jutra”, poświęconej założeniom Reformy 26 i planowanym zmianom w systemie oświaty. (...) https://ostrowiecka.pl/pl/19_wiadomosci-z-regionu/917_bodzechow/163469_minister-edukacji-narodowej-barbara-nowacka-z-wizyta-w-szewnie.html

---

Czy pani minister to przedstawicielka najgorszego sortu Polaków?

-

Barbara Nowacka na Instagramie:

"Dziś obchodzimy 82. rocznicę Powstania w Getcie Warszawskim. Żółty żonkil to symbol pamięci o tych, którzy w obliczu niewyobrażalnego okrucieństwa mieli odwagę stanąć do walki – o wolność, godność i człowieczeństwo. Pamiętamy o ich sile, determinacji i odwadze." https://www.instagram.com/p/DIn73LeNYhR/

-

Podczas wystąpienia na styczniowej konferencji zorganizowanej w 80. rocznicę wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz-Birkenau minister edukacji Barbara Nowacka powiedziała, że "na terenie okupowanym przez Niemcy polscy naziści zbudowali obozy, które były obozami pracy, a potem stały się obozami masowej zagłady". https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-glosna-wypowiedz-nowackiej-prokuratura-zdecydowala-ws-postep,nId,21398362

"zdaniem zawiadamiających minister edukacji dopuściła się przestępstwa publicznego znieważenia narodu lub Rzeczypospolitej Polskiej, za co Kodeks karny przewiduje karę do trzech lat więzienia."

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
4 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:Dodaj firmę