Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy masz zaufanie do ostrowieckiego szpitala?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Najczęściej popełniane błędy przy budowie i wykończeniu domu.

Ilość postów: 14 | Odsłon: 3324 | Najnowszy post
  • Najczęściej popełniane błędy przy budowie i wykończeniu domu.

Wątek założony z myślą, rozjaśnienia umysłu dla osób, które budowały lub zbudowały dom. Najczęstsze błędy, których warto się ustrzec. I mniejsze i większy. Począwszy od źle wybudowanego płotu z kostki klinkierowej, która po pewnym czasie odpada do źle dobranego zlewu w kuchni czy też łazience itp.

Dzielmy się swoimi spostrzeżeniami.

Jak to mówią "najlepszy dom buduje się za trzecim razem"

Gość_JacekD
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Najczęściej popełniane błędy przy budowie i wykończeniu domu.

pierwszy dom buduje się na sprzedaż, ten drugi już jest troszkę lepszy. Ja zakończyłem budowę kilka lat temu i ciągle bym coś zmieniał. A już w trakcie budowy wychodzą mankamenty. To pokój za mały, łazienka nie w tym miejscu, to piwnica w ogóle niepotrzebna. teraz budowałbym typową parterówkę bez podpiwniczenia i żadnego użytkowego poddasza. Koniecznie duże pomieszczenia i oczywiście duży zadaszony taras. Życzę wytrwałości budującym własny dom w ciągłym doskonaleniu projektu.

PS. pierwszego domu nie sprzedałem i chyba nie sprzedam, na drugi mnie nie stać

Gość_jacek_2
      Zgłoś
      Odpowiedz

Piwnica się przydaje i to bardzo, przekonasz się w okresie grzewczym, a nie muszisz jej budować pod całym domem, poddasze możesz zagospodarować później tylko wstaw okna.

Jeżeli masz wysoko wody gruntowe lub podtapia ciebie co jakiś czas to faktycznie piwnica niepotrzebna.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

są metody, którymi można się ustrzeć podtapiania

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Tak np. studnie i pompy

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Nie, podsyupanie specjalnym żwirem i piaskiem, zalanie. i wystarcza.

proponuję zrywanie w miare szybko foli z okien bo pozniej nie chce odachodzic

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

Odp.: Najczęściej popełniane błędy przy budowie i wykończeniu domu.

jeden wykonawca!!!

Gość_zibi
      Zgłoś
      Odpowiedz

Źle umieszczany kominek. Przy filarze, to podstawa

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

żadnego kominka, wykuszy, fikuśnych dachów, wieżyczek i!!!!!! siajowych okien na poddaszu tzn, wg mnie niech okna mają normalną wysokość a nie niższe i psują wygląd domu. zero poziomowych domów lub 1-2 schodki np do salonu. porażka.

pierwszy dom sprzedaliśmy, w drugim mieszkamy a za trzeci właśnie się wzięliśmy --- :))) zgodnie z zasadą pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela a trzeci dla siebie :)))

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Tu akurat o gustach się nie dyskutuje, zresztą po twoich wypowiedziach zrozumiałem tylko że wieżyczki są brzydkie i z tym jedynym się zgodzę ale pierwsze słyszę o fikuśnych dachach, schodach do salonu czy siajowe okna.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

dlaczego zadnego kominka?

co sądzicie o ogrzewaniu mieszkania - domu z podlogi?

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Ogrzewanie podłogowe super rzecz. mamy obniżoną kuchnię gdzie zawsze była ona najsłabiej ocieplonym punktem domu. Teraz po zimowym już przetestowaniu aż żal ją opuszczać.

Gość_ali
              Zgłoś
              Odpowiedz

A salonowe nawiewypowietrza przy oknach w podalodze?

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

Warto zdobyć kompleksową wiedzę na temat budowy domu za czym jeszcze wybierzemy projekt domu. Oczywiście nigdy do końca nie uda nam się uniknąć różnych wpadek. Z autopsji wie, że zawsze przydarzają się różne niespodzianki i to w najmniej oczekiwanym momencie. Polecam lekturę artykułu MGProjekt na temat błędów, których należy unikać przed oraz w trakcie budowy http://www.mgprojekt.com.pl/blog/bledy-na-budowie/#axzz2mxmGwJvi Taka wiedza może nas wybawić z niejednej opresji. Ja podczas budowy mojego pierwszego domu musiałem się uczyć na własnych błędach. Budowa drugiego domu przebiega znacznie łatwiej właśnie dzięki wiedzy zaczerpniętej z Internetu :)

adamo
      Zgłoś
      Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
"Ilando" Grzegorz Drogosz
Branża: Komputery