Ja się modlę za rodziców codziennie. Jakbym tak dawał codziennie 5 dyszek dla księdza to bym zbankrutował. Lepiej wydać na świece i iść na cmentarz. Jud dawno zrozumiałem tą piramidkę finansową. Za modlitwę i sakramenty nie pasuje dawać ani brać. Nawet Franciszek to mówi.
nawet w rocznicę śmierci nie dajesz?
co innego modlić się samemu a co innego podczas mszy gdzie wierni i ksiądz modlą się za Twoich bliskich, nie mów mi że nie widzisz różnicy.
Oczywiście że msza to coś więcej niż indywidualna modlitwa.Choć ta jest również potrzebna.Na mszy za bliskich zmarłych spotyka się rodzina,to jednoczy,jest miłe Bogu a pewnie i dusza zmarłego czuje ulgę.takie jest moje zdanie ,taka jest tradycja w mojej rodzinie.A opłaty to 50 zł to chyba minimum.Nie oszczędzamy na pogrzebach bliskich bo to ostatnia posługa wobec nich.Nie oszczędzam też na mszach za zmarłych.Wiele dobrego dostałam od nich ,rzeczy materialne,wychowanie,opieka.Odeszli nim zdążyłam im się odwdzięczyć.Kwiaty ,znicze to dla ludzi żeby widzieli jak dbam a po za tym to zwykłe śmieci,cóż duszy po nich.Moja modlitwa a w szczególności Msza święta ,jest jak w doczesności chleb.
Modlitwa chyba ważniejsza niż te znicze, bo znicze są bardziej dla nas - dla oka- że widzimy, że ktoś na grób przychodzi a modlitwa jest tylko i wyłàcznie dla duszy. Światełko tylko upamiętnia miejsce pochówku...
trochę dziwnie bronić tak waznych wartości w byle jakim miejscu. Ktoś wkręca, nie widać:(((
Traktujesz forum jak byle jakie miejsce? Może właśnie tu trzeba zacząć bronić tak ważnych wartości skoro ludzie odwracają się od kościoła a rośnie hejt w necie.
To jest jedyne nasze forum które tętni życiem.
Widać różnice jeśli ktoś podaje ci pomocną dłoń w dobrej wierze i nie oczekuje przy tym zapłaty, a jeżeli ktoś się modli za kogoś w celach zarobkowych. Takie niestety fakty z życia wzięte. Ale mamy wolny wybór nikt nie zmusza. Lepiej może poprosić o modlitwę świadka Jechowy, albo zupełnie przypadkową osobę o dobrych intencjach. Nie wezmą ani grosza.
Modlą się wszyscy ludzie na mszy gościu 18:15 i robią to bezinteresownie. Pieniądze to ofiarą na kościół przy tej okazji.
Ale bez tej "ofiary" nie ma modlitwy :)))) Koń by się uśmiał.
Dusze w czyścu cierpiące za siebie nie mogą się modlić. Czynimy to my pomagamy aby poszły do Raju.
Nikt w czyśću nie cierpi, bo czyśćca raczej nie ma. To wymysł Kościoła rk. W Biblii napisane, że martwi zmartwychwstaną i żyć będą w Raju na Ziemi. Ci co nie zasłużyli na życie wieczne po prostu nie zmartwychwstaną. Zostaną potępieni. Piekła też nie ma, bo zamierzeniem Boga nie jest pastwić się w nieskończoność na grzesznych. To by było logiczne. I tyle. No ale co niektórzy myślą że im więcej dadzą na msze tym większe szanse zmarłego pójścia do nieba. Czyż bym się mylił?
Ktoś tu napisał że świadkowie jechowy pomodlą się za darmo.Nic bardziej mylnego.Oni to dopiero zarabiają na nas i to wbrew naszej woli.Wielkie koncerny spozywcze,farmaceutyczne należą do tego ugrupowania.Kupując ich produkty nabijamy im portfele co chwila.Myślę ze dusza mojej babci zasługuje na modlitwę we Wspólnocie Kościoła.Komunię przyjmuję w intencji jej duszy.Jestem znów z nią w tym momencie.A jeśli nie będzie mnie stać na ofiarę pieniężną to pomogę w pracach przy kościele .A dokąd mnie stać za mszę płacę 50 zł .Zawsze zamawiam w rocznicę śmierci, wypada na tygodniu a jak będzie w niedzielę to chyba dam trochę więcej.
Skoro zostaną potępieni, to gdzie pójdą jak nie ma piekła?
Zostaną w grobach na nawóz i nigdy nie zmartwychwstaną. Taki po prostu chwast, gorszy sort. Tak ciężko zrozumieć? No ale mogę się mylić. To jest tylko moje logiczne rozumowanie Biblii.
Czyściec istnieje naprawdę i jest to bardzo straszne miejsce. Dusze po śmierci na Ziemi idą właśnie do czyśćca i tam cierpią z tęsknoty za Panem Bogiem. Czasami w czyśćcu odwiedza ich Matka Boża i Anioł.
Gdy zostaną oczyszczeni to idą do Nieba. Czyściec to Łaska od Pana Boga aby więcej ludzi mogło zostać zbawionych. Dlatego aby dusze krócej w Czyśćcu cierpiały módlmy się za nich.
A piekło to też istnieje, słyszałam że tam są dusze, które nie wierzą w istnienie piekła.
W zrozumieniu CZYŚĆCA pomoże Ci Kanał Ku Bogu na YT.