Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
            • Odp.: Może ktoś wie, czy powinnam zapłacić dług? (Niezapłacona faktura w Plus sprzed 6 lat)

A wcześniej niby nie dostawałą tych alimentów?

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 40

Odp.: Może ktoś wie, czy powinnam zapłacić dług? (Niezapłacona faktura w Plus sprzed 6 lat)

To, że ci darowali, nie oznacza, że dług się przedawnił...

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 22

Odp.: Może ktoś wie, czy powinnam zapłacić dług? (Niezapłacona faktura w Plus sprzed 6 lat)

Wg ustawy - tak.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Może ktoś wie, czy powinnam zapłacić dług? (Niezapłacona faktura w Plus sprzed 6 lat)

Tzn, że nie przedawniają się długi?

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

nie wszystkie długi się przedawniałą ale myslę,że ten u pani się przedawnił już dawno :) najlepiej nie reagować na takie pisma no chyba że są z Sądu lub komornika,wtedy wiadomo,że był już wyrok Sądowy a tak to tylko straszą i chcą aby się odezwać to dług się wtedy odnowi

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

do 11:15 przysłali mi jakiś odpis pozwu w 2012. Powiem szczerze, że kontaktowałam się z działem windykacji i miałam spłacać, ponieważ wystraszyłam się, że w końcu będzie komornik i dojdzie drugie tyle do zapłaty. Te ich pisma są trochę dziwne, niby nakaz, niby sąd w Lublinie ale jakieś to pismo takie niesądowe. Wybiorę się z tym do prawnika, nie wiem czy nie popełniłam błędu kontaktując się z nimi i dogadując się w sprawie spłaty długu w ratach. Czy w ogóle jest szansa, że jakąś część mogliby umorzyć?

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

do sklepu też chodzisz i nie płacisz za towar, bo to wielka sieć handlowa, to dadzą sobie radę?

Czy jak kupisz TV na raty też nie będziesz spłacać bo kupiłaś w wielkiej sieci to dadzą przecież radę? Dokładnie tak samo bierze się telefon na raty w sieciach komórkowych i płaci też za usługi. Nie chcesz zapłacić to jesteś złodziejem i tyle!

to jest zwykłe złodziejstwo i nie dziwne że ludzie upominają się o należne im pieniądze!

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

11:40 NIUNIU wypij syropek na nerwy i prześpij się jeszcze bo widać, że nie dospałeś. Ja też uważam, że dług przedawniony. Moja koleżanka miła dług i upominali się długo, ona rzeczywiscie wzięła telefon i nie płaciła rachunków, więc kara solidna. Jednak po latach jak wzięła to windykacja poszła do jakiegoś prawnika i jakoś załatwlili umorzenie. Jeśli to były jakieś rachunki to pewnie windykacja kupiła za grosze i winduje ceny, jak sama nazwa... Prawnik i myślę, że po sprawie jak tyle lat temu to było.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Ja kiedyś dostałam wezwanie do zapłaty za internet stacjonarny, którego ostatnia rata spłaty minęła 5 lat temu. Nie dostawałam żadnych wezwań a później nagle w drzwiach pojawił się windykator. Poszłam do punkty obsługi gdzie internet brałam i powiedziałam, że dług bez wezwań przedawnia się po 3 latach i na pewno go nie zapłacę. Więcej windykatora na oczy nie widziałam.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Hehe, bystrzacha, ale laicy bulą 5x więcej inajlepszym pomysłem na biznes jest windykacja.

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

22:21 nie zawsze się tak da. Jak już jest komornik tzn, że nie pójdziesz z tym do punktu obsługi raczej.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 32

A ja popieram 11.40- kto nie pkaci jest zwyczajnym Zlodziejem i kropka!

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

13:49 a czy ktoś pyta cię o zdanie? Jak nie wiesz jak doradzić to przejdź do następnego wątku. 13:13 i dobrze zrobiłaś.

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 33

A ty nie mow do nikogo niuniu, bo nie przystoi - sama jestes niuniu

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 31

popieram,gdyby wszyscy chcieli tak postepowac jak autorka wątku to juz dawno przestalibysmy być społeczenstwem. Czasy że kazdy kradł co chciał minęły.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Tak w skrócie

- samo wysłanie wezwania do zapłaty nie przerywa biegu przedawnienia :) przerwanie biegu przedawnienia następuje poprzez czynności określone w przepisie art. 123 paragraf 1 kodeksu cywilnego np. uznanie długu (a więc np. podpisanie dokumentu potwierdzającego jego istnienie) czy wniesienie powództwa do sądu przez wierzyciela.

- termin przedawnienia w tym wypadku (świadczenie usług telekomunikacyjnych) wynosi 3 lata, ale proszę pamiętać, że roszczenie stwierdzone orzeczeniem sądowym (a więc np. nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, wyrok) wynosi 10 lat. Tym samym jeżeli ktoś wniósł pozew, uzyskał nakaz zapłaty lub wyrok to może się egzekwować przez 10 kolejnych lat.

Proszę pamiętać, że Sąd nie bierze pod uwagę terminu przedawnienia (!). Tym samym jeżeli sprawa trafia do Sądu, a dług jest przedawniony musimy to podnieść w trakcie procesu, inaczej Sąd zasądzi na rzecz wierzyciela, a po uprawomocnieniu się będzie mógł uzyskać klauzulę wykonalności i iść do Komornika.

Co mogę radzić:'

- oczywiście dług przedawniony można zapłacić jeżeli się chce;

jeżeli natomiast ktoś zdecyduje się nie płacić przedawnionych roszczeń to:

- na etapie przedprocesowym przy każdym kontakcie z przedstawicielem danej firmy windykacyjnej zaznaczać, iż dług jest przedawniony (zniechęca to do wniesienia powództwa);

- jeżeli sprawa trafi do Sądu - koniecznie odbierać korespondencję z z Sądu ! (nieodebrana korespondencja uważana jest za doręczoną po upływie terminu do jej odebrania, wiele osób natomiast myśli że jak nie odbierze to "nic nie będzie").

- po otrzymaniu odpisu pozwu lub nakazu zapłaty - wnieść odpowiedź na pozew lub sprzeciw od nakazu zapłaty i tak napisać wprost, że roszczenie jest przedawnione.

Miłego dnia :)

Gość_Łukash
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

jeszcze jedno dopowiedzenie "Sąd nie bierze od pod uwagę Z URZĘDU terminu przedawnienia" - oczywiście jak podniesiemy zarzut to wtedy bierze to pod uwagę :)

Gość_Łukash
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

Dzięki, a skąd masz tą wiedzę? Jak pisałam mam nakaz zapłaty z 2012 roku, sąd w Lublinie, żadnej pieczątki a pismo wygląda mi na podpuchę. Kontaktowałąm się, bo chciałam spłacić, straszą komornikiem, ale już 3lata minęły i nic., tzn ja sama się do nich zgłosiłam/

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
4 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
"Ilando" Grzegorz Drogosz
Branża: Komputery
Dodaj firmę