Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
                        • Odp.: Minimum 12 zł za godzinę na umowie zlecenia już od maja 2016 r.

Niech jeszcze więcej socjalu ludzie będą ciągnąć od państwa i jeszcze więcej chcieć żeby wprowadzili to na pewno będą zarabiać więcej a koszty pracownicze spadną - yhy, jasne.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Masz rację gościu z 12:14 ,ale to nie tylko o sam socjal się rozchodzi. W Polsce giną pieniądze i to giną na samej górze.

Włożę kij w mrowisko i odniosę się do tematu. Ciekaw jestem również Waszego zdania.

Po pierwsze uważam ,że Polska jest zle rządzonym krajem i brak oszczędności zaczyna się od góry. Dlaczego partie otrzymują subwencje wyborcze , dlaczego Polską nie rządzą najlepsi specjaliści a kliki partyjne. Dlaczego związki zawodowe opłacane są z naszych podatków a nie ze składek związkowych? Jak długo jeszcze będzie nas doił Polski kościół, konkordat , fundusz kościelny ,nauczanie religii w szkołach , brak opodatkowania biznesów kościelnych? Utrzymywanie nierentownych spółek skarbu państwa , ogromne wypłaty dla rad nadzorczych i wiele innych kwiatków...

Wiecie już gdzie są wasze i nasze pieniądze? Bezsensownie wydawane przez panów na górze , którym gdyby przyszło przeżyć za 1500zł może zaczęli by inaczej myśleć. Ale czy znajdzie się ktoś odważny by to wszystko zmienić? Wątpię.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 30

Odp.: Minimum 12 zł za godzinę na umowie zlecenia już od maja 2016 r.

Dlatego ludzie powinni zrozumieć że ich praca nie jest charytatywna i powinni zacząć się cenić. Praca ma dawać godny byt, jeśli tak nie jest to znaczy że się nie opłaca. Nie dajcie na sobie zarabiać innym.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 10

6 zl brutto?

Gość_aaaaas
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 17

Po odliczeniu podatków i składek to oczywiście, że są to grosze. Jednak raczej nie wzrost wynagrodzeń jest tutaj celem ale zniechęcenie pracodawców do dawania umów śmieciowych.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Skończ z tą narracją "umowy śmieciowe". Wprowadziła ją poprzednia władza żeby zrobić ludziom wodę z mózgu i wywrzeć presję społeczną w kierunku umów o pracę z których większe składki odprowadzane są do budżetu. To są UMOWY CYWILNO-PRAWNE, umowę śmieciową to masz jak sobie podpiszesz na wywóz śmieci spod domu.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Nie poprzednia władza używała tego określenia nagminnie tylko poprzednia opozycja razem ze związkami zawodowymi robiąc ludziom wodę z mózgu.

Jestem od kilku lat na tzw. śmieciówce i nie mam zamiaru najmniejszego zamieniać jej na nic innego.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Wodę z mózgu to masz Ty gościu 05:49. Chcesz pracować na śmieciówce - Twoja sprawa. Wiedz jednak że jesteś w mniejszości. Ludzie powinni mieć co najmniej wybór. Ja honoruję tylko umowę o pracę. Żadnych innych!

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Twoja sprawa i twoja woda zamiast mózgu. mam 10 kafelków i po co mam to zamieniać na gorsze

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 26

i nie od maja tylko lipca i z 12 brutto do ręki niecałe 9 w każdym bąć razie więcej niż na umowę na cały etat i jak napisał gość z 23:35 chodzi o składki do budżetu-tylko jestem ciekawy czy nie będą zwalniać bo jak mi mówił szef to z 7 pracujących 2 zwolni

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Szef może sobie mówić... Kto wykona robotę za tych co chce zwolnić? Sam zakasa rękawy? Wątpię. Jeśli zaś dołoży obowiązków innym i nie pójdą za tym gratyfikacje finansowe to być może inni zwolnią się sami. Ludzie obudźcie się i nie dajcie sobą pomiatać.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 31

To są umowy śmieciowe gościu 23:35. Pracując na taką umowę nie ma się żadnych praw pracowniczych. Dla mnie taka umowa to żadna umowa. Jestem świadomym swoich prac obywatelem. Czyżbyś był którymś z rodzimych Januszów biznesu? Sam sobie pracuj na taką umowę.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Najpierw to musi się zmienić polska mentalność. Typowo folwarczna, która polega na maksymalnym wyzysku kiedyś chłopa pańszczyźnianego teraz pracownika. Nie przypadkowo Polska jest zagłębiem taniej siły roboczej a innowacyjność "leży i kwiczy" . Jeśli za chwilę otworzymy rynek pracy dla Ukraińców o czym słyszymy coraz częściej to nie mamy co marzyć o wyższych pensach bo po co? jak Polak nie będzie robić za 5 złotych na godzinę to przyjdzie ktoś inny. A my jak chcemy pożyć godnie to za granicą.

zdeKODowany
                Zgłoś
                Odpowiedz

zdeKODowany - ale po czyjej stronie powinna ta mentalność się zmienić? Po stronie "chłopów" czy po stronie "panów" hmm? Bardzo mnie to ciekawi.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 35

Wyeliminujmy najpierw patologię polegającą na płaceniu pracownikom firm ochroniarskich i sprzątających po 4 zł/h. Jak ci znajdujący się na najniższym szczeblu hierarchii zawodowej będą zarabiać nie mniej niż 12 zł/h, to automatycznie rynek pracy wymusi adekwatny wzrost na wyższych szczeblach.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

12 zł na godzinę.Żenada ,kiedy paczka papierosów kosztuje około 15 zł.Typowy rodzaj niewolniczego feudalizmu.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 39

Ale to jest Twój wybór czy podpiszesz umowę cywilno-prawną czy nie (nie śmieciową!!). Tak samo jak jest Twój wybór czy idziesz pracować za 6 zł/h czy nie. I żadna władza nie załatwi tej decyzji za Ciebie. Przestań jęczeć że Ci źle i że KTOŚ powinien poprawić Twoją sytuację za Ciebie tylko weź odpowiedzialność za swój los i swoje prawa o których wspominasz.

A umowy na które tak bardzo narzekasz mają swoje plusy, których pewnie nie dostrzegasz albo nie chcesz dostrzegać.

Więc jeszcze raz: nie musisz godzić się na umowę zlecenie - bo niby kto Cię zmusi? Jak swojego czasu szukałem pracy w Ostrowcu, coś znalazłem i pracodawca zaproponował mi że pierwsze 3 miesiące na umowę-zlecenie i 1500 do ręki, to powiedziałem że nie ma opcji, chcę umowę o pracę z taką stawką, a jeśli zlecenie to ze stawką wyższą, na poziomie 2000 do ręki, bo on nie będzie na mnie zarabiał. Efekt? Dostałem umowę o pracę i 1500 do ręki. Trzeba tylko mieć JAJA i umieć negocjować warunki, otworzyć gębę przy rozmowach, a nie być sierotką która podpisuje wszystko co mu dadzą, a potem narzeka na forum że mu źle i go pracodawca wykorzystuje i że pracuje u niego na umowę-zlecenie.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Mylisz się gościu 22:24. Często pracodawcy nie dają takiego wyboru. Dlatego umowy śmieciowe powinny być zlikwidowane.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
7 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -