Minimum 12 zł za godzinę na umowie zlecenia już od maja 2016 r.
Stawka godzinowa w ramach umowy zlecenia nie będzie mogła być niższa niż 12 zł brutto - takie rozwiązanie przewiduje jeden z projektów PiS, który został złożony w Sejmie tuż przed końcem poprzedniej kadencji. Zdaniem pomysłodawców projektu, którego rozwiązania miałby obowiązywać już od maja 2016 r., na umowach zlecenia pracuje około 900 tys. osób.
tvp info
I dobrze, skończy się forma pańszczyzny.
Bardzo dobrze, że coś robi się w tym kierunku, ale w naszym kraju rzeczywistość jest dużo inna, znam wiele firm , gdzie ludzie maja umowy o pracę, a dostają do ręki mniej niż najniższa krajowa , a godzin mają więcej, bo w soboty pracują i jak trzeba to iw niedzielę .
A czyja to wina jak nie tych ludzi hmm? Czemu wszyscy w tym kraju myślą że władza załatwi za nich wszystko albo że powinna to robić - da pracę, da pieniądze za pracę, da odpowiednie traktowanie przez firmy, pieniądze na dziecko itp. Ludzie nie potrafią sami dbać o siebie i egzekwować swoich racji u pracodawcy. Rośnie pokolenie sierot co to gęby nie potrafią otworzyć by walczyć o swoje tylko liczą że ktoś im odgórnie to załatwi żeby ich uchronić przed wyzyskiem.
To Ty nie zauważyłeś jeszcze, że większość ludzi mentalnie żyje jeszcze w komunie i za tą komuną tęskni ? Brak jakiejkolwiek wiedzy ekonomicznej, plus roszczeniowe postawy, to normalność w Naszym społeczeństwie.
A to te 12 zł brutto to jest az taki kokos? Ludzie..
w baltowie placa 6 zl na godz. wiec roznica jest.
Płacą tyle za ile znajdują ludzi chętnych do pracy - do kogo pretensje? KAŻDA firma chce płacić ludziom jak najmniej i dopóki znajdzie na tyle zdesperowanych albo na tyle głupich żeby podjąć się pracy za daną stawkę dopóty nie będzie płaciła ani grosza więcej. Czy to tak trudno zrozumieć że wysokość płac zależy również od ludzi, jeśli w ogóle nie przede wszystkim od ludzi. Ale wygodniej jest zwalić to na osoby trzecie, na władzę choćby że ona nie dba o interesy pracowników, a nie patrzeć na siebie.
Dokładnie sami zgadzacie się na stawkę 6 zł, jeśli byłabym pracodawcą też wołałabym zapłacić 6 zł jeśli znajdę chętnych niż 10-12 zł logiczne! Czemu się dziwicie że Wam tyle płacą skoro przyzwalacie?
No jak to czemu? Bo to przecież nie ich wina że tak mało zarabiają, to wina pracodawców, rządu albo pana boga. Ludzie są niewinni.
Proponuję , załóżcie własną działalność gospodarczą , zatrudnijcie pracowników. Zobaczymy czy za 2 miesiące będziecie tacy mądrzy. Powodzenia.
12 zł ale "brutto brutto" czyli po odliczeniu pełnych składek i podatku zostanie ok 6 z groszami HEHE
W netii płacą 5 zł brutto zostaje 3 zeta niecałe.
To jak masz firmę a niemasz pieniędzy zeby ludziom zapłacić za ich prace godziwe pieniądze to ja zamknij a nie wykorzystujesz ich ciekawe czy ty byś robil za mniej niż 6zeta. Cwaniaki z dobrych rodzin gdzie tatuś zakomuny nakład a teraz synus szpanuje ze do wszystkiego sam doszedł.
No mam własną działalność, z tym że jednoosobową i nie potrzebuję zatrudniać ludzi do pomocy, więc o co chodzi? Skoro nie stać Cię na pracownika to pracuj sam. Mnie nie stać więc robię wszystko sam, a chciałbym żeby mnie ktoś odciążył.
A gdzie ja napisałem ,że nie stać mnie na pracownika? Napisałem tylko ,że z roku na rok jest coraz ciężej. Podatki ,zus , dodatkowe opłaty , nie sprzyjają rozwojowi małych Polskich firm. Co z tego ,że człowiek chciałby dać pracownikowi dać więcej zarobić , jak nie ma z czego.
Nie mydl ludziom oczu że chciałbyś dać pracownikowi dać więcej zarobić, bo nikt normalny w to nie uwierzy. Pracodawca chce kupić pracę jak najtaniej i jeśli znajdzie ludzi gotowych do pracy za daną stawkę to nie zapłaci ani grosza więcej - bo i po co? Prowadzenie biznesu to nie działalność która ma przynosić zyski pracownikom tylko właścicielowi, pracownik jest tylko narzędziem do osiągania tych zysków. No chyba że Ty prowadzisz biznes żeby dawać ludziom pracę i zarobić pieniądze to zwracam honor i jesteś ewenementem w skali świata :)
Wszystko pozostałe się zgadza że z roku na rok firmy płacą coraz więcej podatków, zusów i innych pierdół.
No widzisz są i tacy którzy chcieli by pracownicy otrzymywali godne wynagrodzenie. U mnie pracują ludzie na umowę o pracę już 10 lat i załoga jest stała. Chciałbym zapłacić więcej ale nie ma z czego. Podatki , opłaty do miasta , ubezpieczenia i pieron wie jeszcze co nie pozwalają na to. Zrozumcie by zapłacić na rękę pracownikowi 3000zł , drugie tyle trzeba oddać państwu. Nie wiem jak to będzie trwało jeszcze długo ale tak być nie może. Ludzie pracują ciężko i za pracę powinni otrzymywać uczciwe wynagrodzenie.